Cum să-ți faci acasă balsam pentru sfârcuri după alăptare

Daniela Ghiorghe

Balsamul pentru sfârcuri după alăptare este unul dintre ingredientele cele mai importante în perioada de după naștere. Orice femeie care alăptează are nevoie de el pentru a-și menține sănătatea mameloanelor.

Dacă nu vrei să îl cumperi din comerț, mai jos găsești un mic ghid despre cum să-ți faci singură acasă balsam pentru sfârcuri după alăptare, scrie wellnessmama.com.

Ingrediente

Ulei de măsline – este ingredientul principal pentru balsamul pentru sfârcuri cumpărat din magazin și pentru cel natural, făcut acasă.

Unt de cacao– reprezintă un alt ingredient care poate fi folosit și la gătit, care îngroașă balsamul și protejează pielea. Poți folosi și unt de shea sau unt de mango, dacă îți plac mai mult.

Flori de gălbenele – sunt folosite foarte des în cultura noastră. În acest caz calmează pielea și ajută la vindecarea rapidă a rănilor superficiale

Flori de mușețel – calmează pielea și are efect  de relaxare

Nalbă mare (plantă erbacee) – are efect calmant și alunecos. Ajută la alinarea pielii roșii și inflamate.

Mod de preparare

Primul pas la această rețetă este infuzarea plantelor în uleiul de măsline. Acest lucru ajută la menținerea proprietăților benefice ale acestora și combinarea cu celelalte ingrediente. Există trei modalități prin care poți face asta:

  • Infuzia solară – dacă ai timp, poți lăsa uleiurile să se infuzeze la soare. Combină un sfert de cană de flori de gălbenele, un sfert de cană de flori de mușețel, 2 linguri de nalbă mare și o cană de ulei de măsline într-un borcan cu capac. Lasă borcanul la soare pentru câteva zile și amestecă-l în fiecare zi. Această procedură funcționează doar în anotimpul cald.
  • Infuzia temporală – este similară cu infuzia solară, doar că nu ai nevoie de soare. Folosește aceleași cantități de plante și ulei, doar că borcanul se lasă la infuzat timp de 6 săptămâni (se amestecă în fiecare zi).
  • Infuzia prin căldură – este cea mai rapidă metodă și se folosește procedeul bain-marie: Într-o oală mică se pune amestecul de ulei și plante, această oală stă într-o oală mai mare cu apă. Oala se pune pe foc și se amestecă din când în când vreme de 2-3 ore.

Indiferent de metoda folosită, la finalul procesului este important să strecori amestecul, ca să rămână doar uleiul. Excesul de ulei poate fi folosit la mâncare sau loțiuni.

După ce ai terminat de preparat uleiul, prin același procedeu bain-marie, amestecă un sfert de cană de ulei infuzat cu un sfert de cană de unt de cacao. Amestecă până când se topește untul și toarnă compoziția într-un borcan cu capac. Este bine de ținut minte că acest balsam pentru sfârcuri după alăptare nu se va întări (va avea o consistență lichidă). Pentru a-l îngroșa, adaugă unt de cacao.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa