2018 este anul imunoterapiei. Cercetătorii James P. Allison si Tasuku Honjo sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină pentru cercetările lor privind legătura dintre sistemul imunitar și tratarea cancerului!
“Stimulând capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, laureații premiului Nobel de anul acesta au stabilit un nou principiu pentru vindecarea cancerului”, a subliniat Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.
Boală care ucide 50.000 de români pe an
În timp ce chimioterapia și radioterapia, soluții de bază în tratamentul cancerului, funcționează prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia oncologică propune o abordare nouă a acestei boli care ucide anual aproximativ 50 000 de români – sistemul imunitar poate fi o forță care luptă cu boala, așadar trebuie doar ajutat.
În România, imunoterapia oncologică este o terapie încă nouă, însă este terapia de la care se așteaptă cele mai bune rezultate, cu atât mai mult cu cât vorbim de o terapie indicată în formele avansate de cancer.
Ce este imunoterapia oncologică?
”Terapia imunologică sau imunoterapia oncologică ajută sistemul imunitar să lupte singur cu boala. Așa-zisele remisii spontane nu sunt miracole. În cazurile respective, sistemul imunitar a fost mai puternic și celulele sănătoase le-au învins pe cele canceroase”, explică dr. Valentin Moinescu, doctor în științe medicale, director la departament oncologie al uneia dintre companiile farmaceutice care se ocupă cu cercetarea în domeniul imunoterapiei oncologice.
Terapiile biologice folosesc medicamente biologice. Ele au ca substanță activă produse de origine biologică și au drept obiectiv principal ajutarea sistemul imunitar de a recunoaște și a ataca celulele canceroase. Unele medicamente inhibă mecanismele de la nivelul celulelor canceroase care împiedică celulele sănătoase ale sistemului imunitar să le recunoască, iar altele încearcă să stimuleze un răspuns imun.
Atât biologia sistemului imunitar, cât și cancerul sunt domenii foarte complexe. Cunoscând însă toate aspectele specifice ale biologiei celulare, cercetătorii pot personaliza utilizarea imunoterapiei oncologice pe tipul specific de tumoare al unui pacient.
Când se recomandă imunoterapia?
”Fiecărui pacient i se recomandă un anumit tip de imunoterapie. Există linii de tratament în diverse tipuri de cancer care sunt bazate exclusiv pe terapie biologică, țintită pe felul și stadiul tumorii respective. Însă, din ce în ce mai mult, se preferă o asociare a imunoterapiei cu chimioterapia sau radioterapia”, explică dr. Moinescu.
Care sunt avantajele imunoterapiei oncologice pentru pacient? Utilă inclusiv în metastaze
Imunoterapia oncologică reprezintă o zonă de cercetare interesantă și în continuă dezvoltare, care poate schimba modul în care este tratat cancerul. Această cunoaștere extinsă a biologiei sistemului imun și a modului în care-l putem îmbunătăți și ajuta în lupta împotriva cancerului aduce avantaje mari pacienților.
- În prezent, imunoterapia oncologică reprezinta unul dintre cele mai interesante domenii de cercetare în lupta împotriva cancerului și specialiștii consideră că ar putea deveni al patrulea pilon în istoria potențialelor opțiuni de tratament a acestei boli, alături de chirurgie, chimioterapie și radioterapie. Entuziasmul cercetătorilor provine în parte din faptul că exista mai multe modalități de a valorifica puterea sistemului nostru imunitar.
- Există la ora actuală arsenal terapeutic suficient la care medicul poate apela și poate personaliza terapia în funcție de specificul tumori
- Imunoterapia poate aduce o nouă perspectivă acelor pacienți cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte opțiuni terapeutice, așadar poate fi folosită și în faze de metastaze.
- Aduce pacienților supraviețuiri pe termen lung în stadii terminale
- Reacțiile adverse sunt mult reduse față de chimioterapie, aproximativ de 4 ori mai puține. Dar ele există și sunt specifice imunoterapiei: pneumonită, tiroidită, colită, însă au tratamente.
- Chiar și după încetarea tratamentului imuno oncologic, unele dintre celule rămân pregătite să reactiveze sistemul imunitar când se identifică noi celule canceroase.
Pentru ce tip de cancer sunt disponibile imunoterapiile oncologice?
- Melanom local sau metastatic
- Cancer pulmonar
- Cancer de vezică urinară
- Cancer renal
- Limfon Hodgkin
În România sunt diagnosticate anual aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 50.000 de decese sunt provocate de această boală, ceea ce îl face a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.