Mucegai în casă? Un studiu realizat de Academia Americană de Medicină a Mediului (American Academy of Environmental Medicine) atrage atenția asupra pericolelor pe care le pune mucegaiul asupra sănătății noastre, incidența astmului și a problemelor respiratorii fiind în creștere, mai ales în cazul copiilor. Așadar, dacă aveți mucegai în casă, luați imediat măsuri!
Ciupercile sunt prezente atât în mediul interior, cât și în mediul exterior, iar atunci când mai multe specii se înmulțesc exagerat, se instalează mucegaiul, care pe lângă faptul că este inestetic, poate fi o adevărată problemă pentru sănătatea familiei tale. Cele mai frecvente specii de mucegai de interior sunt mucegaiul Penicillium, Cladosporium, Alternaria și Aspergillus și apar din cauza suprafețelor umede, de aceea este important să acordați o atenție sporită suprafețelor ascunse din casă, precum tapetul, zona intalațiilor sanitare, sub covoare sau chiar zona din spatele obiectelor de mobilier.
De ce apare?
Explicația este una extrem de simplă: atunci când aerul din interiorul locuinței nu circulă, se formează mucegai în casă. Pentru a împiedica apariția acestuia aerisiți întreaga casă în fiecare zi, timp de cel puțin 15 minute. Iarna este anotimpul perfect pentru instalarea mucegaiului în casă pentru că multe persoane consideră că se pierde căldura lăsând ferestrele deschise și se aerisește mai rar.
Ceea ce mulți nu știu este că mucegaiul are nevoie de două condiții pentru a se dezvolta rapid: umezeală și lipsa circulației aerului. Cu alte cuvinte, mucegaiul se răspândește rapid și fără limită pe calea aerului, prin spori.
Cum împiedici apariția mucegaiului?
1. Aerisește fiecare cameră zilnic, timp de 15 minute, indiferent de anotimp.
2. Folosește un dezumificator pe tot parcursul zilei, mai ales în timpul iernii. În comerț se găsesc atât aparate de dezumificare, cât și pastile, care pot absorbi umiditatea până la 40-50%.
3. Șterge parchetul și alte obiecte din lemn cel puțin o dată pe săptămână cu o soluție specială împotriva mucegaiului. În mod normal, clorul este cel care omoară aceste ciuperci, însă dacă există membri ai familiei alergici la clor, poți folosi o soluție din jumătate de litru de apă caldă, o lingură de amidon și sucul de la o lămâie stoarsă sau câteva linguri de oțet. Pentru a-ți ușura munca, poți folosi un pulverizator.
4. Evită covoarele din materiale textile în baie pentru că favorizează apariția mucegaiului. Dacă totuși nu-ți plac covoarele speciale pentru un mediu umed, ai grijă ca baia să fie aerisită de fiecare dată când se folosește dușul.
5. Nu usca niciodată hainele în interiorul casei, cu atât mai puțin pe calorifer. Aceasta este sursa principală pentru apariția mucegaiului în sezonul rece.
6. Folosește vopsea lavabilă antimucegai.
7. Lenjeria de pat trebuie să fie perfect uscată. Iarna există riscul ca așternuturile să nu fie perfect uscate, ceea ce reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Este important să te asiguri că cearșafurile sunt perfect uscate și să le calci la o temperatură înaltă, fără aburi.
Mucegai în casă. Ce afecțiuni provoacă?
Alergiile se pot instala la orice vârstă, însă copiii sunt cei mai predispuși la apariția astmului, iritații oculare și lăcrimare excesivă, probleme respiratorii, pneumonie, prurit ocular sau nazal, candidoză sau sinuzită fungică. Unele specii de mucegai se pot dezvolta în țesuturile vii umane, mai ales dacă există membri ai familiei imunocompromise.
Reacții alergice la mucegai în casă
Copiii pot fi expuși la mucegai încă de la naștere, însă studiile sunt încă neclare în ceea ce privește vârsta la care aceștia pot deveni alergici. Cu toate astea, există dovezi conform cărora peste 40% dintre copiii cu rinită alergică au avut rezultatul pozitiv la testul cutanat de alergie la majoritatea mucegaiurilor.
Simptomele în cazul reacțiilor alergice la mucegai sunt: strănutul, tusea seacă și iritativă, respirație cu zgomot, eczeme, lăcrimarea și înroșirea ochilor, secreții nazale, senzație de iritație în gât și apăsare în piept, dureri musculare, laringită, greață, amețeală, stare de oboseală, depresie și probleme intestinale.
Mucegaiul poate provoca probleme de sănătate serioase! Verifică regulat zonele greu accesibile (tapetul, pereții acoperiți de obiecte de mobilier masive, parchetul și zona de lângă chiuvete) și curăță-le frecvent cu soluții speciale.
Vă recomandăm și următoarele articole legate de alergiile la copii:
- Tipuri de alergii la sugar și ce ai de făcut pentru a-l ajuta
- Cum identifici alergiile alimentare
- Câini care nu lasă păr. Ideali pentru cei cu alergii
- Cum să curăţăm mucegaiul de pe jucăriile copilului