Tot ce trebuie să ştii despre analizele hormonale

Ramona Dinescu
analize-hormonale-totul-despre-mame

Analizele hormonale sunt extrem de simple, se bazează pe o simplă probă de sânge, însă valorile care ies din parametri normali pot fi primul semn al unei afecțiuni

Știați că pentru orice stare pe care o traversăm noi de-a lungul unei zile sau pentru o perioadă mai lungă responsabil este câte un hormon?

Ca să aflu mai multe informații despre hormoni și despre analize hormonale, care pot indica varii afecțiuni, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care mi-a spus că bolile pot fi localizate chiar la nivelul glandelor endocrine, cauzând secreții hormonale inadecvate.

Despre hormoni

Hormonii sunt produși de secreția unor celule specializate, care sunt fie grupate în cadrul unor organe bine definite anatomic (hipofiza, tiroida, paratiroide, suprarenale, gonade), cunoscute sub numele de „glande endocrine”, fie răspândite în alte țesuturi și organe (pancreas, creier, stomac, cord, rinichi, ficat, intestin). Unele glande endocrine pot exercita efecte asupra activității secretorii a altor glande.

Astfel, glanda hipofiză (un organ de dimensiunea unui sâmbure de cireașă, aflat la baza creierului) este supranumită „creierul glandelor”, deoarece hormonii hipofizari influențează activitatea altor glande periferice (tiroidă, suprarenalele, gonadele). Hipofiza are totodată o relație strânsă cu creierul.

Alți hormoni hipofizari, precum hormonul de creștere, prolactină sau hormonul antidiuretic, eliberat din hipofiza posterioară, sunt importanți în stimularea creșterii, pentru alăptare și respectiv în reglarea metabolismului hidric. Alte glande endocrine sunt esențiale supraviețuirii și adaptării la stres. În această categorie intră glandele suprarenale, care sunt denumite astfel pentru că acoperă ca niște căciulițe rinichii.

Problemele ovulatorii îşi fac apariţia atunci când hormonii responsabili pentru anumite stagii ale ovulaţiei (hormonul luteinizant şi hormonul de stimulare foliculară, alți doi hormoni hipofizari) lipsesc sau nu se află într-o proporţie echilibrată. O cantitate prea mare dintr-un hormon sau una prea mică din alt hormon poate afecta şansele de eliberare ale unui ovul. Această inabilitate de eliberare a unui ovul sănătos în fiecare lună, este întâlnită la aproximativ o treime dintre femeile care se confruntă cu probleme de fertilitate.

Suprarenalele secretă hormonii stresului – glucocorticorticoizii, secretați de porțiunea lor externă, sau corticosuprarenală – și catecholaminele (adrenalina și noradrenalina) secretate de miezul acestora, sau medulosuprarenala. Suprarenalele constituie totodată sursele altor hormoni reglatori ai tensiunii arteriale (precum aldosteronul) și ale unor androgeni (hormoni masculini) cu acțiune slabă, reprezentând astfel un important rezervor de androgeni la femeie.

Diagnostic precoce

Dozările hormonale efectuate în prezent au o acuratețe suficient de mare pentru a observa deviații mici de la normal, corespunzând fazelor incipiente, subclinice ale afecțiunilor endocrinologice. Ele sunt în prezent indispensabile endocrinologului, pentru că, abil interpretate, pot pune un diagnostic precoce, înainte ca afecțiunea endocrină să se fi instalat pe deplin, cu disconfortul și complicațiile aferente.

Un exemplu minor este cazul meu. La vârsta de 28 de ani am făcut un test de dozări hormonale de rutină și astfel, din cauza valorilor modificate ale hormonilor FSH și LH, cei doi hormoni hipofizari responsabili de producerea ovulației, am aflat că rezerva mea ovariană este pe sfârșite, motiv pentru care a trebuit să grăbesc pasul puțin pentru a avea copiii mult doriți.

În al doilea rând, investigațiile hormonale ajută la urmărirea elegantă a eficacității terapeutice, de substituție sau de inhibiție a unor afectări glandulare care duc la hipofuncția sau hiperfuncția glandei respective. Ele permit ajustarea promptă a terapiei, înainte de a se fi instalat efectele secundare ale unei supradozări sau inhibiții prelungite.

Dozările hormonale pot fi influențate de anumiți factori?

Există situații care trebuie cunoscute de specialistul endocrinolog, unde dozările hormonale pot fi influențate de anumiți factori. Astfel, prolactina (hormonul lactației) sau cortizolul (principalul glucocorticoid) sunt crescute de stres. Prolactina mai poate fi crescută de anumite medicamente, în timp ce cortizolul poate fi mare la alcoolici, obezi sau persoane cu afecțiuni psihiatrice severe. Gravidele au un nivel ușor crescut de hormoni tiroidieni, ca o adaptare a tiroidei la sarcină, cât și datorită creșterii nivelului unei proteine de legare dependente de estrogeni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa