Amânarea menstruaţiei: care sunt riscurile?

Alexandra Ion

Amânarea menstruației este posibilă și sunt mai multe căi care te pot ajuta să faci asta.

Ceea ce trebuie să știi este că amânarea menstruației este echivalentul unui șoc hormonal, tot sistemul tău endocrin – mai ales cel care se ocupă de reglarea funcției de reproducere, fiind resetat.

Orice medic îți va spune că amânarea menstruației poate fi tolerată de un organism sănătos, dar este foarte riscant să o faci mai des de o dată, maximum două ori pe an. Între momentele în care amâni menstruația trebuie să fie cel puțin două perioade hemoragice normale.

Riscurile la care te supui sunt dereglări hormonale mai mult sau mai puțin grave, accentuarea unor afecțiuni preexistente (fibroame uterine, chisturi ovariene). Amânarea menstruație poate să fie una din cauzele infertilității prin blocarea trompelor uterine. Un alt amănunt pe care trebuie să-l iei în calcul este că e obligatoriu ca, după amânarea menstruației, să eviți conceperea unui copil cel puțin pentru următoarele două luni de zile.

Amânarea menstruației se poate face numai cu ajutorul medicului, pilulele contraceptive fiind cea mai bună cale care poate amâna producerea mestruației. Cum pilulele contraceptive nu le cumperi ca pe analgezice, ci doar cu recomandarea medicului și în funcție de caracteristicile tale hormonale, este recomandat să stai de vorbă cu medicul tău despre cum se poate proceda pentru amânarea menstruației. În funcție de tipul de anticoncepționale pe care le iei, medicul îți va spune cum poți face asta, de câte ori într-un an o poți păcăli pe Mama Natură și care sunt măsurile de  siguranță sau eventuale semne de alarmă.

Cu titlu de exemplu, continuarea administrării de pilule după ce o folie pentru o lună s-a terminat, fără a face pauza de șapte zile, duce la amânarea menstruației. Puține femei știu că cel de al doilea blister nu trebuie complet folosit, că trebuie întrerupt după circa 10-15 pilule, lăsând să treacă cele șapte zile de pauză. După pauză, se începe mereu cu o folie nouă. Unele pilule anticoncepționale te ajută să amâni menstruația, dar trebuie luate anumite pilule de pe blister. După cum este evident, problema este relativ complicată, singurul care te poate sfătui cum trebuie să faci și care este cea mai bună strategie este medicul.

Trebuie spus că metoda administrării fără întrerupere a contraceptivelor orale nu exclude complet sângerarea, dar aceasta este foarte redusă, iar disconfortul general și riscul unei sângerări abundente dispare.

Cum se poate face amânarea menstruației?

O altă metodă pentru amânarea mestruației, utilă femeilor care nu folosesc contraceptive orale sunt pastilele cu progesteron. Pilulele există și se pot elibera numai pe bază de rețetă, dar elimină complet riscul apariției menstruației, fiind utile doar femeilor care nu folosesc contraceptive.

Femeile folosesc frecvent pentru amânarea menstruației vitamina K sau o combinație de minerale și calciu. Rezultatul cel mai des obținut este reducerea substanțială a hemoragiei dar cu riscuri importante pentru sănătatea generală. Vitamina K este un puternic coagulant, așa că există riscul unor accidente vasculare, iar mineralele combinate cu calciu, în doze mari, pot da peste cap activitatea cardiacă și pe cea renală.

Există și soluții naturale, poate cele mai utile și mai puțin agresive, cea mai bună cale prin care menstruația poate fi amânată fiind provocarea ei mai devreme. În natură există multe plante care pot declanșa menstruația și foarte puține cele care o pot bloca (de unde și concluzia ca este mai bine să provoci decât să amâni, cel puțin în cazul acesta!).

Cele mai bune alternative sunt câteva plante și legumele, de regulă folosite în tratarea amenoreei (lipsa menstruației) și care pot provoca hemoragia lunară mai repede. Cele mai bune sunt ceaiul din frunze de pătrunjel, ceaiul de ghimbir și coadă șoricelului. Consumă țelină, morcovi și bea un pahar de vin roșu. Alte soluții sunt ceaiul de spâz, ceaiul de semințe de mărar sau consumul de semințe de mărar, ceaiul de zmeură și ceaiul de leuștean sau tinctura de leuștean.

Ține minte! Chiar și metodele naturiste îți pot da peste cap sistemul endocrin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa