Ce poți face înainte să adormi, în loc să stai pe telefon sau tabletă

Raluca Dumitrică
inainte-de-culcare-totul-despre-mame

  Ţi s-a întâmplat ca, după ce stai de ceva vreme în faţa calculatorului sau a televizorului, să zici gata! mă culc? Iar pe urmă să faci un ocol până la baie, să bei un pahar de apă, după care să te aşezi în pat cu tableta sau telefonul în mână şi să o iei de la început cu timpul petrecut în faţa ecranului? Mie, da! Deşi ştiu nu e tocmai cea mai bună metodă de a petrece timpul înainte de somn. Dar, pentru că există, totuşi, şi alte lucruri pe care să le poţi face înainte de culcare, iată către ce ar trebui să îţi îndrepţi atenţia în următoarele seri!

  Faptul că, în loc să te pregăteşti de culcare, butonezi cu frenezie telefonul sau tableta nu e chiar cea mai bună variantă nocturnă. Lumina pe care o emană ecranul ambelor dispozitive electronice este destul de păcătoasă. Ea interferează cu nivelul de melatonină al corpului şi are toate şansele să îţi perturbeze ritmul circadian, adică acele schimbări naturale fizice şi psihice prin care trecem în 24 de ore, ritm atât de necesar organismului. Mai mult, ar trebui ca ambele aparate să nu stea nici prea aproape de tine, respectiv atât de aproape încât să le poţi atinge cu mâna, „la nevoie”. Chiar dacă sunt puse pe modul silent, lumina emanată de apariţia notificărilor de la diverse aplicaţii e atât de tentantă, încât mai-mai că îţi vine să le mai deschizi când şi când, în toiul nopţii, doar că să vezi despre ce este vorba.

  Pentru a avea un somn odihnitor, iată ce ai putea să faci şi tu înainte de ora de culcare!

  1.Citeşte

  Da, citeşte, dar nu de pe telefon sau tabletă. Citeşte în stilul clasic, adică dintr-o carte propriu-zisă, dând cu mâna pagină cu pagină şi lăsând printre filele ei un semn de carte atunci când simţi că ochii ţi se închid. E de-ajuns că stai toată ziua cu ochii în ecrane. Rezervă-ţi, măcar o dată pe săptămână, timp şi pentru citit în stilul consacrat-

  2. Stabileşte-ţi planul de lucru pentru a doua zi

  E mai bine să fii prevăzător şi să te gândeşti cu o zi înainte la lucrurile pe care le ai de făcut. Astfel minimizezi aglomeraţia de a doua zi. Iar faptul că ştii exact ce urmează să se întâmple poate elimina stresul şi, aşadar, induce relaxarea necesară somnului.

  3. Ascultă muzică

  Muzica e balsam pentru urechi, minte şi suflet. Să asculţi muzică e recomandat nu numai seara, ci şi în restul zilei. Sonorităţile astea plăcute sunt de multă vreme renumite pentru că fac numai bine omului şi îl ajută să se destindă. Şi poţi chiar să şi cânţi, în timp ce asculţi muzică. Nu te prea pricepi? Nu contează, că nu eşti la audiţiile pentru X-Factor sau Vocea României. Important e că scoţi nişte sunete simpatice care te pot binedispune şi relaxa.

  4. Scrie

  Scrisul are rol terapeutic, ştiai? Aşterne pe foaie tot ce te frământă, ca într-un jurnal, sau pur şi simplu pune propoziţie după propoziţie, cu tot ce-ţi trece prin cap, şi vei vedea cât de uşurat sau de plin de planuri te vei simţi după.

  5. Fă o baie relaxantă

  Recunoaşte, de când n-ai mai făcut o baie relaxantă, cu spumă şi toate cele? Şi nu da vină pe copii pentru lipsa acestui moment de relaxare! Înainte de somn de perfect să faci o baie în cadă, cu sau fără lumânări parfumate în jur, dar obligatoriu cu cel puţin 15 minute alocate ei. Deci nu pe grabă!

  6. Meditează înainte de culcare

  Da, meditaţia face foarte bine înainte de somn. Încearcă să adopţi un program simplu, dar constant de meditaţie, şi vei vedea rezultatele imediat. Meditaţia îţi pune gândurile în ordine, te calmează şi îţi oferă acea linişte de care ai nevoie că să te poţi odihni aşa cum trebuie.

  7. Savurează un moment de intimitate cu partenerul

  Ce moment mai bun de a fi conectat cu partenerul, nu cu telefonul, este acela de dinainte de culcare? Cercetătorii chiar insistă asupra acestei activităţi plăcute înainte de ora de culcare, pentru că în timpul sexului corpul secretă oxitocină, un hormon prietenos cu organismul care te ajută să te relaxezi şi să intri şi mai uşor în starea de somn.

  8. Colorează într-o carte relaxantă

  Cărţile de colorat pentru adulţi au împânzit librăriile şi magazinele şi bine au făcut. Ele au venit în întâmpinarea nevoii de relaxare şi de regăsire a oamenilor mari şi au reuşit să le satisfacă din plin această necesitate. Nu ştii ce carte ţi s-ar potrivi? Nicio grijă! Sunt atât de multe şi de diferit concepute, încât nu ai cum să nu te îndrăgosteşti şi tu de una dintre ele.

  9. Fă nişte exerciţii fizice

  Puţin sport practicat înainte de culcare te poate ajuta din plin să ai un somn ca la carte. Efortul pe care îl faci este bun pentru musculatura şi inimă, dar necesită un pui zdravăn de somn pe urmă. Exact ce îţi trebuie!

  10. Rezolvă un puzzle

  Un puzzle cu cât mai multe piese, pe care să îl poţi face gradual, câte puţin în fiecare seară, e o altă cale spre nani. Alege un model care îţi şi place, ca rezolvarea să fie mai antrenantă, şi pune cu calm, înainte de culcare, piesă cu piesă, până ajungi să îl termini.

  11. Fă curat în sertarul-acela-plin-cu-de-toate

  Dacă şi tu ai în casă un sertar în care se adăpostesc o sumedenie de lucruri, atunci seara, înainte de culcare, poate fi un bun moment să te apuci să faci curat în el. Ştii bine că acolo se află o mulţime de mărnţisuri de care nu ai nevoie (sau măcar de unele dintre ele te poţi lipsi), aşa că e o bună idee să îţi bagi nasul şi mâinile prin sertarul aglomerat.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

  Foto: Guliver

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa