Mănânci sănătos dar nu reuşeşti să slăbeşti? De vină ar putea fi o alergie ascunsă.
Atunci când nu reuşeşti să slăbeşti, în ciuda unei alimentaţii sănătoase, ar trebui să iei în calcul testarea pentru alergiile ascunse.
Vrei să slăbeşti. De fapt, trebuie – neapărat, musai şi negreşit – să slăbeşti, îţi spui în gând. Aşa că începi să ai grijă ce mănânci, când şi cât. Elimini alimentele nesănătoase, respectiv (aproape) tot ce înseamnă zahăr, prăjeli sau produse procesate. Îţi colorezi farfuria cu legume cât mai variate şi ronţăi fructe în loc de ciocolată. Te apuci şi de sport. Dar în ciuda efortului depus, kilogramele în plus nu vor în ruptul capului să dispară. Şi nu înţelegi de ce. Ei bine, în ultimii ani au apărut tot mai multe dovezi potrivit cărora de vină pentru acest lucru ar putea fi alergiile ascunse. Acestea se mai numesc şi alergii întârziate, alergii de tip III sau intoleranţe alimentare imunologice. Deşi presupun tot un răspuns anormal al organismului la elemente altfel inofensive, există o mare diferenţă între alergiile alimentare de tip I şi cele de tip III. Iar una dintre diferenţe este că alergiile întârziate pot să apară la alimente la care nu te aştepţi, altfel extrem de sănătoase şi nutritive.
De ce apar alergiile ascunse
Alergiile ascunse apar atunci când bariera intestinală este deteriorată de obiceiuri alimentare dezechilibrate, stres, factori din mediul înconjurător, medicamente, alcool, infecţii intestinale sau prezenţa unor toxine. Acest aspect este extrem de important deoarece bariera intestinală este una dintre cele mai importante „porți” de apărare ale organismului nostru: peste 80% din sistemul imunitar se află sub bariera intestinală. În condiții normale, doar alimentele metabolizate corect trec în sânge prin această barieră. Însă atunci când intestinul devine „permeabil”, el permite unor alimente incorect metabolizate să treacă în sânge. Situaţie în care sistemul imunitar contraatacă, prin producerea de anticorpi de tip IgG.
Iar rezultatele unui sistem imunitar suprasolicitat în permanenţă pot fi diverse. De la flatulenţă, constipaţie, diaree, colon iritabil, anxietate, depresie, dureri de cap sau articulare şi până la variaţii mari de greutate sau obezitate. Cu alte cuvinte, o alergie ascunsă îţi poate pune serios beţe în roate atunci când doreşti să slăbeşti. Iar în ziua de azi, având în vedere obiceiurile noastre alimentare şi stresul zilnic, deteriorarea barierei intestinale nu este deloc o raritate.
De altfel, estimările arată că circa 45% din oameni suferă de o alergie ascunsă, majoritatea fără să ştie acest lucru.
Pasul întâi spre însănătoşire
Primul pas este să afli la ce anume ai o intoleranţă alimentară imunologică. Spuneam la început că s-ar putea să fii surprinsă să afli că alergia ta ascunsă se manifestă la unele alimente considerate sănătoase și pe care chiar te bazezi în dieta ta. Cum ar fi roşiile, frcutul de avocado, portocalele, merele, varza, somonul, seminţele de dovleac sau salata verde, ca să dau doar câteva exemple.
Cum afli însă care sunt alimentele care îţi fac rău? Pe ghicite nu poţi să mergi, deoarece alergiile ascunse îşi fac resimţite simptomele după o perioadă cuprinsă între trei ore și trei zile de la ingerarea alimentului responsabil. Deci este practic imposibil de asociat un aliment cu un anumit simptom. Nici printr-o eliminare totală a unui tip de alimente nu poţi să mergi, deoarece este important să-i oferi organismului toţi nutrienţii necesari. Rămân aşadar testele de sânge, prin care se pot indentifica şi titra anticorpii specifici IgG la alimente, prezenţi în sânge. Iar pentru a identifica alimentul sau alimentele „incriminate”, ideală ar fi testarea unui număr cât mai mare de alimente pentru IgG, pentru a nu scăpa nimic din vedere.
Testul ImuPro300 este o analiză capabilă să detecteze anticorpii de tip IgG la 271 de alimente sau componente alimentare. Inclusiv 16 tipuri diferite de carne, peste 35 de legume, peste 35 de fructe, 7 tipuri de cereale, 11 feluri de produse lactate etc. Atenţie însă, deoarece testul Imupro300 nu testează alergiile alimentare de tip I (mediate de anticorpi de tip IgE) şi nici intoleranţa la lactoză, fructoză sau histamină, care au alte mecanisme de reacţie.
Al doilea pas: dieta
După identificarea alimentelor care îţi fac rău, al doilea pas este să îţi schimbi dieta. Adică să eviţi total produsele alimentare identificate ca fiind dăunătoare. Deşi acest lucru s-ar putea să ţi se pară dificil, vestea bună este că, după un timp, le vei putea reintroduce în dietă. Altfel spus, alergiile ascunse sunt reversibile, odată ce știi care sunt alimentele-problemă. Perioada de „pauză” este dictată de reacţia organismului la produsele în cauză. Mai exact, în cazul unei reacţii slabe (de nivel 1-2), alimentele respective trebuie evitate timp de 3 luni. În cazul unei reacţii de nivel 3, va trebui să eviţi alimentele incriminate timp de 6 luni, iar pentru nivelul 4 recomandarea se întinde pe o perioadă de 1 an de zile (uneori chiar mai mult).
Atenție: înainte de efectuarea unui test ImuPro trebuie să conştientizezi faptul că rezultatele lui te-ar putea scoate din zona de confort, dictând o schimbare semnificativă a dietei cu care eşti obişnuită.
Totuşi, pentru ca toate aceste schimbări să nu fie chiar atât de dificile, vei primi împreună cu rezultatele testului ImuPro şi un plan de dietă personalizat şi o carte de reţete individuală.
În plus, experienţa arată că, de multe ori, la sfârşitului stadiului de reintegrare, doar un număr redus de produse alimentare vor mai cauza probleme. Ceea ce înseamnă că doar câteva alimente vor trebui evitate în mod regulat, în timp ce restul vor trebui doar consumate cu moderaţie, pentru a preveni formarea unei noi alergii alimentare de tip III.
Dacă bănuiești că ai o alergie ascunsă, află AICI ce pași trebuie să urmezi pentru a afla exact care este alimentul sau care sunt alimentele problemă, pentru a reduce sau a chiar a elimina simptomele supărătoare.