ABC-ul alimentației sănătoase

Raluca Dumitrică
Alimentatie sanatoasa Totul despre mame
Produsele din supermarket sunt o reală tentaţie pentru copii
Alimentatie sanatoasa Totul despre mame
Produsele din supermarket sunt o reală tentaţie pentru copii

Alimentația sănătoasă nu este numai pentru specialiști!

Ştiu de la bunica mea următorul lucru: dacă vrei ca cel mic să citească, să se spele pe dinţi sau să fie politicos, să faci şi tu aceste lucruri, pentru că puterea exemplului funcţionează cel mai bine la copii. Acest lucru este valabil şi în cazul obiceiurilor alimentare, pe care copilul le deprinde în familie.

Îmi plac dulciurile, recunosc. Prăjiturile cu cremă onctuoasă, nişte gaufre cu sirop, un cremşnit ca la mama acasă sau un cheese cake, pe toate le ador. Iar îngheţata, ah, e ceva ce aş putea mânca la orice oră din zi şi din noapte.

Treziţi-mă la 4 dimineaţa şi puneţi-mi un bol cu îngheţată în faţă, vă asigur că nu voi protesta! Dar, pe cât de mult îmi plac dulciurile, pe atât de rar le veţi vedea la mine în frigider.

Primul copil şi semnalul de alarmă

Am început să fiu cu adevărat atentă la ce şi cum mănânc în momentul în care am strâns informaţii despre diversificarea primei mele fetiţe şi despre alimentaţia copilului mic. Spre norocul meu, perioada respectivă a coincis cu boom-ul informaţional pe această temă care avea loc în România, iar conjuctura fericită a tras, cumva, un semnal de alarmă pentru familia mea.
Şi uite-aşa, pe măsură ce îmi umpleam mintea cu reţete sănătoase pentru copii, îmi tăiam şi de pe lista săptămânală de cumpărături tot felul de produse. Încet-încet, am renunţat la mezelurile pline de conservanţi şi de coloranţi, la sucurile acidulate şi la cele făcute din concentrat de fructe, la iaurturile frumos colorate, la deserturile de pe raftul cu produse refrigerate, dar şi la produsele ce aveau nevoie de câteva apăsări pe butonul cuptorului cu microunde, ca să fie gata de mâncat.

Nu e un mit, alimentele nesănătoase sunt chiar nesănătoase!

Deşi la început am fost uşor debusolată, pentru că printre preparatele tăiate de pe listă se aflau şi câteva chestii, hmmm, gustoase, o dată cu trecerea timpului mi-am dat seama că nu aveam o relaţie chiar aşa de strânsă cu acestea. Da, câştigam timp apelând la produsele de-a gata de pe raft, aceste ajutoare ale mamelor aflate în criză de timp, dar nici nu voiam să pierd zile bune pe la medici mai târziu, când era posibil să mă trezesc cu tot felul de pocinoage. De care? Păi diabet, colesterol mărit, dezechilibre metabolice, boli de circulaţie şi ale sistemului nervos şi osos, afecţiuni hepatice. Plus că este dovedit ştiinţific că aceste alimente nesănătoase pot slăbi imunitatea organismului, afectează fertilitatea, dar şi libidoul, provoacă migrene, duc la obezitate şi accelerează procesul de îmbătrânire a organismului. Trist, nu-i aşa?

Alternativa?

Ceea ce părea complicat, la început, s-a transformat într-un stil de viaţă care ne-a adus tuturor satisfacţii. M-am apucat să gătesc din ce în ce mai mult şi chiar mi-am dat seama că e o chestiune care îmi place foarte mult şi la care mă şi pricep (zic asta pentru ca cele mici mi-au spus că sunt Jamie Oliver al lor, deci e de bine). M-am pus pe identificat surse de hrană (cât mai) sănătoasă şi am redus pe cât posibil numărul produselor procesate. De asemenea, am renunţat la a face cumpărături pe baza reclamelor şi a ambalajelor atrăgătoare, care, de multe ori, se potriveau perfect cu expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Şi, cu riscul de a părea o mama cicălitoare, le-am ţinut prelegeri documentate tuturor ai casei, ca să înţeleagă de ce nu mai cumpărăm biscuiţii aceia glazuraţi şi nici suculeţul cu pai.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa