Uleiuri esențiale care ne ajută să ne menținem sănătoşi. 10 exemple

Raluca Dumitrică
uleiuri esențiale cu virturi terapeutice / Totul despre mame
În acest articol îți prezentăm 10 uleiuri esențiale care nu trebuie să îți lipsească din dulăpiorul cu medicamente și modul în care să le folosești.
uleiuri esențiale cu virțuri terapeutice
În acest articol îți prezentăm 10 uleiuri esențiale care nu trebuie să îți lipsească din dulăpiorul cu medicamente și modul în care să le folosești.

10 uleiuri esențiale care nu trebuie să îți lipsească din dulăpiorul cu medicamente

Pentru început, te întrebi cum se folosesc aceste uleiuri esențiale? Ei bine, te poți bucura de calitățile acestor uleiuri esenţiale fie în cada de baie, fie arse, ca să îţi aromeze încăperea, fie ca adjuvant în masaj, diluate în alte uleiuri sau în alte loţiuni special concepute pentru asta.

Află care sunt cele mai importante 10 uleiuri esențiale, dar şi care sunt virtuțile lor, din articolul de mai jos:

10 uleiuri esențiale care nu trebuie să îți lipsească din casă:

1. Eucaliptul

Acest ulei are efect antiseptic, ajută la încălzirea sistemului respirator şi este recomandat în cazurile de răceală, ameliorând simptomele şi eliberarand sinusurile, pentru o respiraţie mai bună.

2. Muşcata

Foarte eficientă atât în echilibrarea fizică a organismului, cât şi la nivel emoţional, deoarece te ajută să depăşeşti stările de depresie.

3. Ghimbirul

Acesta este excelent în tratarea problemelor digestive sau a crampelor, dar funcţionează de minune şi pentru stimularea apetitului. Ghimbirul este renumit şi pentru combaterea răcelilor, a durerilor musculare sau reumatice, fiind, în general, un întăritor al sistemului imunitar.

4. Ienupărul

Plantă care stimulează circulaţia şi ajută la detoxifierea sângelui. Pe lista beneficiilor sale se mai numără faptul că îi dă un imbold ficatului leneş şi întăreşte psihicul în depăşirea stărilor de negativism.

5. Lavanda

Extrem de frumos mirositor, uleiul esenţial de lavandă este extrem de complex, deoarece te ajută să tratezi depresia, insomnia şi epuizarea fizică şi mentală. Se mai poate mândri şi cu proprietăţile sale antiseptice şi de calmare a durerilor, din aceste motive fiind folosit frecvent, sub formă de comprese diluate pentru arsuri, răni sau muşcături.

6. Lămâia

Are un important efect antiseptic, ajută în tratarea simptomelor de răceală şi are un rol detoxifiant. Totodată, lămâia scade tensiunea, stimulează creierul şi te poate ajuta să ai o mai bună putere de concentrare.

7. Menta

Un puternic decongestionant, menta este foarte eficientă într-o serie de probleme sinusale, dar şi în cazul dereglărilor digestive.

8. Pinul

Este foarte puternic în lupta cu problemele respiratorii, dar poate să te ajute pentru diminuarea durerilor şi pentru revigorarea puterii de concentrare.

9. Rozmarinul

Extrem de aromat, rozmarinul este util în cazul unei circulaţii deficitare a sângelui, dar te ajută şi dacă suferi de reumatism şi ai dureri musculare. Nu-l neglija nici dacă ai probleme cu părul, pentru că şi-a dovedit eficienţa şi în astfel de situaţii.

10. Arborele de ceai

Deţine proprietăţi antibacteriene foarte variate. Printre acestea se numără tratarea unor afecţiuni ale pielii sau unele infecţii virale, precum herpes, candida sau ciuperca piciorului.

Deoarece uleiul esențial este obţinut din plante şi apare în formă sa finală foarte concentrată, nu uita că acesta conţine nenumăraţi alergeni, de aceea este bine să îl testezi pe piele înainte de a-l folosi complet. Ţine minte, totodată, că aromoterapia este complementară tratamentelor medicale, nu un substitut al acestora.

Daniela Mihalcea/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa