E bine să cunoști aceste semne care îți arată că ești ipohondră.
Dacă recunoști acest lucru vei avea o viață mai fericită și mai senină, iar multe din spaimele tale, legate de sănătatea ta și a celor din jurul tău se vor calma.
Ce este ipohondria?
Ipohondria este o preocupare exagerată pentru propria sănătate şi pentru sănătatea celor din jur, dar și teama constantă de boală. Această teamă nu dispare nici în urma consultaţiilor medicale sau a analizelor repetate. Persoanele care suferă de ipohondrie îşi analizează starea de sănătate în permanenţă, au impresia că mereu li se întâmplă ceva grav şi că lucrurile scapă de sub control.
Eu sunt ipohondră!
Recunosc asta cu seninătate și calm după ce am trecut prin zeci de momente de panică absolută cu fetița mea nou-născută în brațe. Da! Ipohondria se poate manifesta și față de propria ta persoană, dar și față de cei dragi. Eu mărturisesc acum cu calm că intram în panică și-mi imaginam cele mai devastatoare scenarii doar pentru că cea mică sughița, dormea prea mult sau prea puțin, pentru ca avea o bubiță sau pentru că regurgita…
Ipohondria este o suferință, poate fi ținută sub control cu calm și cu susținerea unui medic bun. În cazul meu, cel care a adus lucrurile pe linia de plutire a fost medicul pediatru al fiicei mele, care s-a uitat încruntat la mine, pe deasupra ochelarilor și mi-a spus calm: ”Copilul este perfect! Dar dumneavoastră, doamnă, sunteți ipohondră… ”. Nu sunt mereu perfect calmă, dar am capacitatea de a ține lucrurile sub control.
Primul pas este identificarea semnelor care arată ce ești ipohondră. Apoi ai nevoie de un medic bun, calm și prietenos care să te ajute să înțelegi că lucrurile nu sunt mereu negre, ci de cele mai multe ori albe și normale. Sfaturile unui psihoterapeut pot fi și ele de ajutor.
Iată cele mai comune semne care arată că ești ipohondră:
1. Intri în panică repede. Te sperie orice junghi, orice spasm, orice durere.
2. Nu te poate linişti nimeni şi nimic şi îți imaginezi scenarii dramatice. Reacționezi așa față cu tine dar și cu cei dragi ție.
3. Medicul a devenit prietenul tăul cel mai bun. Este recomandat să mergi la medic dacă simţi că ceva nu este în regulă sau măcar o dată pe an pentru câteva analize. În schimb, dacă faci vizite medicului tău, în fiecare săptămână, dacă ceri consultații la specialiști pentru fiecare coș, atunci este o problemă.
4. Nu ai încredere în opinia medicilor și nici în rezultatele investigațiilor. Acesta este unul din cele mai clare semne care arată că ești ipohondră.
5. Eşti sceptică dacă medicul îţi spune că nu este nimic în neregulă şi insişti pentru încă un set de analize. Eşti constant suspicioasă la diagnosticele medicilor şi ai impresia că te mint, că îți ascund ceva sau că nu te-au consultat cu atenţie.
6. Un semn important care poate proba că ești ipohondră este acela de a interpreta într-o manieră proprie orice simptom, ajungându-se la autodiagnosticare cu rezultate crâncene!
7. Eşti în permanentă alertă și te monitorizezi cu atenție exagerată. La fel faci și cu copiii tăi. Le iei temperatura după ce au strănutat o dată și le faci radiografii pulmonare (sau așa crezi că este necesar), dacă tușesc de două ori…
8. Ai convingerea că te doare ceva permanent şi te analizezi în permanenţă. Ai impresia că ai o boală ascunsă care trebuie tratată.
9. Eşti specialistă în diagnostice. Aici este cea mai mare greșeală! Te informezi din cărţile de medicină sau de pe internet căutând despre simptomele diferitelor boli, pe care pe urmă ţi le însuşeşti. Cunoşti simptomele multori boli şi prietenii au ajuns să apeleze la tine atunci când se simt rău.
10. Mergi până acolo încât ești convinsă că știi care sunt medicamentele necesare și cum trebuie administrate și uneori chiar faci asta!
Se spune că viața de zi cu zi este efectul gândurilor noastre!
Ipohondria este o formă negativă extremă de anxietate, unde evenimentele rele primesc o probabilitate maximă de a deveni realitate. Ipohondria nu este o joacă. Nu doar că îți strică viața, dar te poate aduce în situații periculoase, pe tine și pe cei din jurul tău dacă ajungi în situația de a lua medicamente. Ipohondria este o posibilă cale spre depresie, este stresantă și dăunătoare stării generale de sănătate.
Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!