10 beneficii surprinzătoare ale somnului

Adriana Moscu
beneficii somn totul despre mame

Iată 10 beneficii surprinzătoare ale somnului de care ar trebui să profităm cât mai repede

În fiecare dimineață, cu ochii mici ca două furnici și ficatul cât Casa Poporului, îmi promit că AZI voi fi în pat la cel târziu 22. Și în fiecare seară, în timp ce nu mai văd pe unde pășesc de somn, îmi promit că la cinci dimineața voi fi în picioare, ca să pot să rezolv restanțele din ziua precedentă. Și totuși, ceva greșit se întâmplă. Întotdeauna mă culc târziu, când mintea mea refuză să mai gândească și-mi simt pleoapele ca de plumb, și mă trezesc în ultima clipă, constrânsă doar de programul de dimineață al copiilor.

Dar cel mai tare mă distrez când merg dimineața cu metroul, și văd zeci de fețe somnoroase, care reușesc cu greu să țină ochii deschiși. Da, unii mai și adorm și nu pot să nu mă întreb dacă vor reuși să coboare sau nu în stația potrivită!

Serios acum, cercetătorii spun că nu prea e de glumă cu lipsa somnului. În timp, oboseala cronică poate duce la alterarea sănătății și la apariția unor afecțiuni precum hipertensiune, atac cerebral sau depresie. Noi am ales totuși să ne concentrăm în acest articol pe beneficiile unui somn de calitate. Altele decât faptul că, dacă dormi suficient, te vei simți odihnită și gata să iei lumea în piept cât ai zice… „Ene”! Vrei să afli care sunt? iată-le!

Despre cum ne influențează lipsa de somn viața de familie puteți citi mai multe aici: Somn uşor pentru toată familia!

10 beneficii ale somnului de care să ne bucurăm cât mai repede:

1. Somnul îți îmbunătățește memoria

Știi cum se spune: „Fii cu ochii în patru!” Da, e-adevărat, dar pentru asta, mai întâi trebuie să-i închizi. Cel puțin opt-nouă ore pe noapte. Asta pentru că studiile întreprinse de specialiștii de la Harvard Medical School’s Division of Sleep Medicine spun că, atunci când dormi suficient, memoria ta de scurtă durată are de câștigat!

2. Nu vei mai fi morocănoasa de serviciu

Te superi mai ceva ca Morocănosul din Albă ca Zăpada? Lipsa somnului s-ar putea să fie cauza pentru care trântești și pufnești cât e ziulica de lungă! Un studiu întreprins în 2015 de către savanții de la Universitatea din Tel Aviv a descoperit că, atunci când nu dormi cât trebuie, nu mai ești în stare să-ți gestionezi emoțiile. Vrei să vezi lumea în culori pastelate? Adaugă o oră de somn în plus la cele șase-șapte cu care ți-ai obișnuit organismul până acum!

3. Somnul dezvoltă creativitatea

Știi de ce cred eu că aviatorul nu a putut înțelege desenul Micului Prinț? Pur și simplu nu dormise suficient cu o noapte înainte! Cercetărorii de la Universitatea Harvard au descoperit că problemele care necesită creativitate sporită sunt mai ușor rezolvate de o minte odihnită. Așa că, dacă simți că ți s-a blocat mintea, trage un pui de somn și s-ar putea să visezi ideea salvatoare!

4. Somnul prelungește viața

Mâna sus cine vrea să trăiască până la 100 de ani? Eu vreau! Desigur, doar dacă voi avea mințile la purtător! Iar asta, spun cercetătorii, tot prin somn se obține! Somnul prelungește viața, susțin savanții de la American Academy of Sleep Medicine, care recomandă cel puțin șapte ore de somn dacă vrei ca la bătrânețe să-ți vezi nepoții mari, la casele lor!

5. Somnul poate spori calitatea vieții sexuale

Cum vine seara, cum te apucă „migrena” sau ai un „junghi” intercostal și e musai să dormi cu spatele la partener? Ce e de făcut? Dormi mai mult! Lipsa somnului reduce libidoul (în cazul tău) și cauzează probleme erectile (în cazul lui). Așadar, dormiți suficient unul în brațele celuilalt și, cine știe, dimineața ar putea veni cu vești bune!

6. Somnul poate reduce inflamațiile

Un studiu din 2010 a scos la iveală faptul că proteina C reactivă, asociată cu riscul atacului de cord, are niveluri mai mari în cazul persoanelor care dorm mai puțin de șase ore pe noapte. Dacă vrei ca inflamațiile la nivelul articulațiilor și al vaselor de sânge să se amelioreze, dormi mai mult – e simplu!

7. Somnul ține răceala departe

În loc să dai bani pe antibiotice sau medicamente contra răcelii, mai bine bucură-te de un somn zdravăn, care te va pune pe picioare cu viteza luminii! Cercetătorii sugerează că lipsa somnului poate crește riscul îmbolnăvirii cu virusurile sezoniere sau cu bacteriile „la modă”. Asta pentru c oboseala contribuie scăderea puterii de apărare a sistemului imunitar. Apropo de răceală, iată un articol util: Remedii naturale antirăceală.

8. Somnul te întinerește

Uită de cremele și serumurile minune! Nici prin cap să nu-ți treacă să apelezi la bisturiu pentru îndepărtarea cearcănelor sau a pungilor de sub ochi, ori a ridurilor de expresie! Mai bine dormi cât ai nevoie – corpul tău îți va mulțumi pentru acest tratament eficient anti-aging și, pe deasupra, gratuit!

9. Somnul îți poate întări sistemul muscular

Nu ești adepta efortului fizic? Avem o veste bună pentru tine! Dormi și transformă-te în cea mai puternică femeie de pe planetă! Bine, am exagerat puțin, dar asta nu înseamnă că nu e adevărat că în somn, mușchii tăi se refac.

10. Somnul îți îmbunătățește abilitățile de șofer

Ei bine, somnul chiar te face un șofer mai bun. Cum? Mintea odihnită poate fi mai vigilentă și, astfel, îți poți folosi la maximum atenția distributivă. În schimb, oboseala la volan cauzează un mare număr de accidente rutiere: în Statele Unite se înregistrează peste 100.000 de accidente anual și nu mai puțin de 1.500 de decese provocate de aceasta.

Dacă ai citit acest articol despre somn, înseamnă că îți vor fi de folos și aceste sfaturi pentru a recupera somnul pierdut.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce află, scriem și publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa