Recuperarea după cezariană. Sfaturi pentru a-ți reveni ușor

Iulia Mirică
recuperarea după cezariană

Așa cum fiecare sarcină este diferită, și recuperarea după cezariană are multe variabile. Unele femei pot face o piruetă în a doua- a treia zi după operație, altele- după două săptămâni.

Iată câteva sfaturi după care te poți ghida în perioada de după intervenția chirurgicală, conform parents.com:

1. Trebuie să iei această experiență ușor

Dacă poți primi ajutor din partea partenerului tău sau al unei rude apropiate după ce ai făcut cezariană, mai ales când vine vorba de lucrurile din casă, este perfect. Chiar și când începi să te simți mai bine, în primele două săptămâni, tot va trebui să mai aștepți o perioadă până te recuperezi complet. Încearcă să nu-ți surmenezi corpul, dacă nu e încă pregătit.

2. Recuperarea după cezariană poate avea impact și asupra copiilor mai mari

După ce faci cezariană, probabil că doctorul îți va recomanda să nu ridici o greutate mai mare decât cea a nou- născutului. Ce te faci însă când și copilul mai mare va vrea în brațele mamei? Te poți așeza pe pat alături de el, puteți juca jocuri care să îți permită să stai întinsă, puteți să citiți sau să vă uitați la desene animate împreună.

3. Calmantele nu sunt inamicul tău

După câteva ore fără durere din a treia zi după cezariană, s-ar putea să crezi că ai trecut de acest prag și că ești pe drumul cel bun. Durerea tot va mai exista însă, dar nu e ceva ce nu poate suporta o super-mamă, nu? Dar oprirea calmantelor nu reprezintă o idee bună. S-ar putea să te trezești în mijlocul nopții, cu dureri incredibile. Nu ar trebui să aștepți ca durerea să ajungă la un nivel intolerabil înainte de a lua o pastilă.

4. Scurgerea lohiilor, o altă neplăcere

S-ar putea ca sângerările postpartum de după cezariană să te sperie. După ce naști normal, vei avea sângerări considerate normale. După cezariană, vei avea parte de dublarea cantității de sânge pierdut. Dar nu ar trebui să te panichezi. Perioada aceasta a menstruației postpartum va mai continua pentru câteva săptămâni, chiar dacă pentru tine va părea o eternitate. Doctorul te va asigura că totul este normal.

5. Dușurile singură sunt complicate

Poate că nu ai scăpat niciodată săpunul la duș, dar s-ar putea să-l scapi în perioada de recuperare de după cezariană. Dacă nu ai pe cineva prin apropiere, pentru a te ajuta, cumpără un săpun pe o sfoară sau un gel de duș. Aplecarea pentru a ridica săpunul nu este o opțiune pe care să o poți lua în calcul cel puțin pentru o perioadă. Iar primul duș după cezariană? Partenerul tău probabil că te va ajuta să te speli de la genunchi în jos.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre recuperarea după cezariană, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa