Linie telefonică gratuită pentru copiii copleșiți de provocările adolescenței

Linie telefonică gratuită pentru copiii care au probleme emoționale este disponibilă non-stop. Unul dintre psihologii care oferă consiliere explică mai multe

Georgiana Mihalcea, redactor
Teen Line este un callcenter gratuit pentru adolescenții care nu știu cum să facă față realității.
Teen Line este un callcenter gratuit pentru adolescenții care nu știu cum să facă față realității.

    TeenLine, o linie telefonică gratuită pentru copiii cu probleme de sănătate emoțională, este cel mai nou proiect al Asociației Happy Minds în colaborare cu Asociația „Zi de bine”. Linia telefonică este dedicată adolescenților care simt că nu mai pot face față problemelor cu care se confruntă. La capătul celălalt al firului se află psihologi specializați în lucrul cu tineri care încearcă să le dea o rază de speranță. Numărul de telefon la care adolescenții pot cere ajutor este 0374.461.461.

    O statistică realizată în 2019 spunea că, în România, 8 din 100 de liceeni s-au gândit la sinucidere. Sunt acei copii copleșiți de provocările adolescenței, pentru care viața uneori pare a nu mai avea sens.

    Asociația Happy Minds a creat platforma desprehub.ro și linia telefonică gratuită de suport TeenLine (cu sprijinul Asociației Zi de bine) care oferă sprijin non stop adolescenților; despre toate aceste inițiative am stat de vorbă cu Andrei Stoica, psiholog clinician și psihosexolog depreHUB.

    Totul despre mame: Povestiți puțin despre contextul general care a dus la înființarea TeenLine.

    „În urma evaluărilor pe care le-am făcut în 2020 prin intermediul platformei www.deprehub.ro, am constatat că 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost persoane cu vârsta cuprinsă între 19-25 ani.

    Acest lucru atestă faptul că majoritatea sunt tineri care fac parte din generația Z, a nativilor digitali, influențați de rețelele sociale, care au părăsit domiciliul pentru studii sau pentru a se angaja, nefiind pregătiți din punct de vedere emoțional pentru a face acest pas.

    CITEȘTE ȘI: Cum să-ți crești fetița și adolescenta. 10 lucruri pe care să nu i le spui niciodată

    Ruperea de părinți și câștigarea autonomiei sunt evenimente esențiale pentru perioada adolescenței, dar și cu un mare potențial de vulnerabilitate întrucât tinerii caută mai degrabă sprijinul și validarea în grupurile sociale sau în social media.

    Andrei Stoica- psiholog clinician și psihosexolog depreHUB

    Evitând adesea sprijinul familiei sau făcând acest lucru doar de suprafață, la nivel financiar sau conversațional, aceștia ajung să se confrunte cu dificultăți emoționale pe care nu știu și nu reușesc să le gestioneze, suferă în tăcere și, uneori, ajung chiar la gesturi extreme, precum automutilarea sau suicidul.

    De aceea este esențial ca fiecare tânăr, indiferent de mediul din care provine, să nu se simtă singur și să aibă acces de oriunde și oricând la suport obiectiv, de specialitate.

    Pornind de la această nevoie identificată în primul an de activitate depreHUB, cumulată cu provocările aduse de pandemie, am decis că este nevoie să facem mai mult pentru tinerii noștri și că le vom dedica lor anul 2021.

    Astfel a luat naștere teenline-ul 0374.461.461, o linie de suport gratuit, deschisă 24/7, pentru adolescenții care se află în suferință și caută sprijin pentru a depăși cu bine provocările specifice vârstei.

    Pe lângă acest teenline, le-am creat și platforma www.adoelscenti.deprehub.ro, un spațiu cu informații de la specialiști, pe înțelesul tuturor, unde abordăm subiecte din cele mai diverse, precum: școala, vocația, adicțiile, sexualitatea, abuzul, depresia, anxietatea, nutriția etc.

    Totul despre mame: Cu ce fel de probleme se confruntă adolescenții anului 2021?

    Adolescenții anului 2021 vor să fie văzuți. Adolescența, precum toți știm, este o perioadă de cumpănă, extrem de sensibilă și delicată – persoana nu mai este nici copil, dar nici adult. Pe lângă a fi văzuți, ei au nevoie de o autonomie imensă și, mai important, au nevoie să fie văzuți ca fiind autonomi.

    Nu doar fizicul lor este în continuă schimbare, ci și stima de sine. Ei trec de la contextul familial unde sunt văzuți doar de mamă sau tată la un mediu social.

    Personalitatea lor devine fluctuantă în acest moment: Nu mai sunt băiatul sau fata alor mei. Văd că în relație cu ceilalți sunt altcineva, dar nu știu cine. Așa că voi folosi feedbackul lor ca fiind un absolut. Nu pot să mă diferențiez în acest moment de ceilalți, pentru că grupurile sociale îmi oferă ideea de siguranță.

    Izolarea în momentul de față este unul din factorii principali cu care aceștia se confruntă. Cu toate că rebeliunea adolescentină mereu va găsi o cale de evadare, sunt unii tineri care nu au un grup social solid și acest lucru îi afectează cel mai tare în pandemie, în paralel cu restricțiile impuse de starea de alertă.

    COMANDĂ AICI: O nouă carte pentru părinți la ZYX Books: „Educația sexuală la adolescenți”

    Găsesc astfel refugiul în internet, în jocuri pe PC, în pornografie. Pentru ei, social media devine o zonă obscură și plina de durere, deoarece observă în postările celorlalți  propriul potențial ce nu se poate fructifica. 

    Totul despre mame: De ce apar dificultățile de comunicare cu părinții sau cu alte persoane apropiate?

    Fiind în compania părinților pentru o perioadă mai lungă de un deceniu, odată ajunși la adolescență, încep să își dea seama că personalitatea lor nu este reprezentată doar de modul în care sunt percepuți de părinți. Constată că grupurile sociale îi privesc altfel și încep să se identifice din ce în ce mai mult cu concepțiile și feedbackul acestora.

    Părinții sunt văzuți ca niște intruși în spațiul personal nou descoperit și apare pericolul contaminării acestei noi personalități de influențele parentale.

    Andrei Stoica Psiholog clinician și psihosexolog depreHUB.

    Totul despre mame: Ce riscuri îi pasc pe tinerii care acumulează în suflet probleme nerezolvate?

    Acumularea problemelor nerezolvate crește tensiunea psiho-emoțională internă, deoarece acel impuls, acea nevoie de bază care se află la originea problemei respective, nefiind soluționat în plan extern, caută să se manifeste în plan intern.

    Suntem „ecosisteme psihice închise”  și orice aducem în interior nu se pierde, ci capătă altă formă.

    Această energie care devine blocată, încearcă să se manifeste în plan intern prin manifestări emoționale (nervozitate, hiper-sensibilitate, instabilitate emoțională), manifestări cognitive (incapacitate de concentrare, ceață mentală, pierderi de memorie) și manifestări somatice (dureri de cap, palpitații, dificultăți de respirație, iritații pe piele, boli auto-imune etc).

    TeenLine- un sprijin real pentru copiii noștri

    Totul despre mame: Cum își propune TeenLine să îi ajute pe adolescenți?

    Ascultându-i. Și, mai important, ascultându-i pentru ceea ce sunt și liniștindu-i dacă se află într-o situație delicată (atac de panică, episod depresiv etc), oferindu-le psiho-educație pentru o mai bună gestionare a propriilor emoții, gânduri și comportamente.

    Pe lângă suportul telefonic, aceștia pot beneficia și de sesiuni de psihoterapie gratuită. Pentru primul trimestru al anului avem alocate 190 de ședințe gratuite pentru adolescenții defavorizați.

    Este suficient să ne trimită un e-mail la [email protected] în care să ne prezinte problema și contextul pentru care solicită terapie gratuită, iar colegii noștri vor prelua cazurile în funcție de gravitatea lor și plafonul disponibil.

    Orice adolescent sau tânăr ce consideră că nu mai poate face față singur problemelor și frământărilor specifice vârstei. Noi suntem acolo pentru ei, 24/7, gata să îi ascultăm și să le oferim suportul necesar.

    Totul despre mame: Cine sunt oamenii de la celalalt capăt al firului?

    Psihologi și studenți la psihologie voluntari, special pregătiți pentru a gestiona cu calm, căldură și deschidere fiecare apel în parte. 

    Nu toți părinții de copii care merg la psiholog sunt răi și, totodată, nu toți părinții de copii care merg la psiholog sunt buni. Cert este că acel copil vrea să aducă în discuție o problematică pe care nu o poate gestiona în relație cu părintele din multiple considerente (teama de a nu fi judecat, frica de critică sau poate chiar rușinea de a nu-și schimba părintele percepția despre cum este el).

    Acest lucru nu trebuie să fie perceput ca o incapacitate din partea părintelui, ci mai degrabă o dovadă de autonomie, curaj și maturitate din partea copilului.

    Totul despre mame: Cum poate sprijini societatea în general inițiativa dumneavoastră?

    Pentru cei care vor să ne sprijine și găsesc energia ori resursele necesare pentru a contribui la această cauză, există mai multe variante prin care se pot implica:

    • Devenind ambasadori și ducând mesajul nostru mai departe în comunitățile lor ori împărtășind din experiențele proprii cu beneficiarii depreHUB (https://deprehub.ro/fii-ambasador/)

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa