De vorbă cu GÁSPÁR György despre cum împăcăm lipsa de somn cu viața de familie și cu fericirea, în general
Un copil aduce în viața părinților săi schimbări imense. Însă puțini viitori părinți se gândesc realist la oboseala cu care se vor lupta încă din primele zile și la cât de important este să își gestioneze energia și emoțiile cu atenție. Despre priorități, tensiuni și armonie ne vorbește GÁSPÁR György, prietenul nostru de nădejde. Este licențiat în psihologie și deține formarea de lungă durată în hipnoterapia ericksoniana, terapia de familie și psihoterapia integrativa. Mai simplu spus, este un om care dă dovadă de o empatie superbă și care înțelege cele mai fine mecanisme ale psihologiei.
TOTUL DESPRE MAME: Îmi amintesc cum, gravidă în nouă luni, abia așteptam să nasc ca să pot dormi în sfârșit bine, fără să mă incodomeze burta și insomniile. Medicul meu a râs. Am înțeles mai târziu de ce… E evident că, la primul copil, ai de-a face cu schimbări mari de ritm de viață. Lipsa somnului este una dintre ele și destul de importantă. Cum abordezi situația ca să nu te simți copleșită?
Gáspár György: Multe studii de specialitate ne arată că, în primul an de viață al bebelușului, părinții pierd în medie aproximativ 350 de ore de somn din timpul nopții, ceea ce înseamnă că realitatea este destul de diferită de ceea ce-ți imaginai tu, Ruxandra, înainte de naștere ☺. Atunci când avem așteptări despre cum ne-ar plăcea să fie viitorul, este important ca acestea să fie cât de cât realiste sau cel puțin flexibile pentru a evita suferința. Mintea noastră este tare deranjată dacă lucrurile se abat de la planurile ei, de aceea mereu încurajez părinții să acumuleze informații cât mai corecte despre creșterea copiilor și despre nevoile acestora, inclusiv despre somnul lor – subiect, care sincer, încă nu beneficiază de suficient de multă atenție din partea părinților români. Dacă din timpul sarcinii părintele este familiarizat cu ce înseamnă ciclurile de somn, cum se dezvoltă acestea și ce traseu are dezvoltarea creierului, atunci mama se va simți mai puțin copleșită de realitate. Fundația Națională de Somn a SUA a făcut un studiu interesant care arată că două treimi din părinții copiilor cu vârsta de până în trei ani declară că dorm mai puțin decât ar avea nevoie – mai exact, un copil mic poate da peste cap pentru o perioadă obiceiul de somn al adulților. Însă din fericire, tot acest studiu ne arată că părinții se pot adapta – din punct de vedere biologic suntem capabili să ne flexibilizăm în funcție de ciclul de somn al copilului.
TOTUL DESPRE MAME: Proaspetele mămici se simt destul de nesigure pe ele, temătoare să nu greșească. La ce resurse interioare apelăm ca să nu uităm de propriile nevoi, să nu ne simțim vinovate pentru că le avem?
Gáspár György: Teama este una dintre emoțiile de bază, care face parte din cadoul primit de la natură atunci când ne naștem. Cea mai eficientă strategie de a o gestiona este să o recunoaștem, să o acceptăm și să acumulăm cât mai multe informații despre parenting și dezvoltarea relației părinte-copil. Ca promotor al teoriei IMAGO și al sănătății relaționale, cred că, dacă vrem să avem mai bine grijă de copiii noștri, trebuie să avem mai bine grijă de noi înșine. Mai exact, a urmări starea de bine a copilului înseamnă a urmări și starea de bine a părinților. Și aici solicitarea ajutorului este cea mai firească atitudine atunci când mamele se simt epuizate sau copleșite. Ajutor care este important să vină din partea celor apropiați, al prietenilor și al specialiștilor, deseori le spun părinților că este o iluzie convingerea că un copil poate fi crescut de o singură persoană, în realitatea este nevoie de o întreagă comunitate.
TOTUL DESPRE MAME: E OK să ai nevoie de ajutor, să îl ceri?
Gáspár György: Atașamentul este nevoia de conectare emoțională la perceperea unui pericol, cu alte cuvinte este natural ca atunci când ne confruntăm cu provocările vieții să căutăm alinare și refugiu în “brațele” celor de lângă noi. Mai mult decât atât, este important ca un copil să vadă că părintele își permite să ceară ajutor, deoarece aceste manifestări vor modela sănătos comportamentul celui mic când se va confrunta și el cu viața de adolescent sau adult. Pe scurt, dincolo de faptul că este OK, aș spune că este chiar sănătos.
TOTUL DESPRE MAME: Ce consecințe are, la nivel pishologic, lipsa somnului?
Gáspár György: Somnul reprezintă una dintre activitățile noastre de bază și deseori experții din domeniu vorbesc despre acesta ca fiind “hrana creierului” – deoarece în lipsa unei cantități suficiente de somn avem dificultăți de focusare a atenției, de reamintire a diferitelor informații și de calmare a emoțiilor. Când nu dormim bine creierul nostru suferă și acest lucru influențează sistemul nostru imunitar crescând riscul pentru bolile infecțioase, pentru obezitate și diabet. Este evident că un părinte privat de somn este mai iritat și va tolera mai greu stresul aferent vieții de zi cu zi, intrând mai repede pe modul de pilot automat (acele momente în care devenim fie extreme de rigizi, fie cădem pradă haosului emoțional) ceea ce nu aduce nimic benefic pentru copil și familie.
TOTUL DESPRE MAME: În ce fel se poate implica tatăl și cum își poate oferi ajutorul? (De multe ori, mama vrea să facă ea totul și îi este greu să lase frâiele din mâini, chiar dacă are nevoie disperată de somn)
Gáspár György: Este de înțeles că instinctul matern se formează mai devreme și o mamă este capabilă de orice efort pentru a-și ști pruncul în siguranță. Însă din acest cerc al siguranței face parte și tata, care își poate activa instinctele de grijă și protecție pentru a oferi împreună și mai multă căldură bebelușului. Cu cât primește mai multă iubire și atenție în primele luni de viață, cu atât mai bine se va simți copilul în această lume. Important este ca tăticii să-și permit să acumuleze din timp cât mai multe informații despre nevoile de bază ale copilului și mai apoi să îndrăznească să pună în aplicare tot ceea ce știu, folosindu-se cu grijă și de barometrul interior – instinctul patern poate fi la fel de puternic ca cel matern dacă este cultivat cu răbdare și auto-compasiune.
TOTUL DESPRE MAME: Este clar că în primele luni de maternitate, ai vrea ca totul în jur să fie perfect, de la copil la curățenie, atmosferă, mâncare. Dar nu prea iese, în realitate… Cum înveți să prioritizezi, să accepți că odihna ta psihică și fizică e mai importantă decât scamele de pe covor?!
Gáspár György: Pregătirea pentru rolul de părinte se face cu mult timp înainte de nașterea copilului, ceea ce-i oferă părintelui posibilitatea de a-și programa mintea pentru ceea ce contează și ceea ce este inutil în viața unei familii. Iar printre lucurile cele mai inutile se numără perfecțiunea – una dintre cele mai răspândite boli ale secolului XXI. Bebelușul nu are nevoie de o ființă perfecta, ci de o mamă suficient de bună, și este extrem important ca mămicile să rămână cu această mantra în minte. Lucrurile înțelepte se fac pas cu pas, iar atunci când se naște bebelușul, nimic nu este mai important decât nevoile lui de bază, iar pe măsură ce acesta va crește mama va avea posibilitatea de a se implica încetul cu încetul și în alte activități. Starea de prezență conștientă – numită și mindfulness – înseamnă să trăim în momentul prezent fără să ne asumăm rolul de “multitasking” (care este o mare iluzie) și să ne reamintim ce este cel mai important.
TOTUL DESPRE MAME: Bebelușul simte când mama lui este copleșită?
Gáspár György: Studiile recente făcute asupra creierului uman ne spun că da. Deoarece la nivelul lobului frontal (partea creierului din spatele osului frontal) există așa numiții neuroni oglindă care-l ajută pe bebeluș să rezoneze cu starea emoțională a mamei și a altor adulți semnificativi. Astfel, copiii oglindesc starea afectivă a adultului mai des decât am fi dispuși a crede.
TOTUL DESPRE MAME: Crezi că există abordări greșite când vorbim despre nevoile de bază ale părinților? (Nouă ni s-a spus că e bine să culcăm copilul în camera lui. După o lună de chin, l-am luat cu noi în pat și în sfârșit ne-am găsit liniștea și bucuria… mai mult somn, mirosul incredibil de bebluș, îl simțeam cum respiră, ne venise sufletul la loc!)
Gáspár György: Sarah Ockwell-Smith, unul dintre cei mai apreciați specialiști în somn din Europa, – care anul acesta va vizita România – a publicat „Soluții blânde pentru somnul liniștit al copiilor” (în curs de apariție la Multi Media Est Publishing), o carte care ne poate schimba complet viziunea asupra somnului. Este un ghid pe care-l recomand tuturor celor care sunt interesați să cunoască subtilitățile parentingului conștient. Citind cartea scrisă de Sarah vom întâlni o cantitate imposibil de neglijat despre practicile sănătoase și cele dăunătoare în ceea ce privește nevoile de somn ale copilului. Potrivit studiilor recente, tot ceea ce numim “training al somnului” sunt practice cu posibile beneficii pe termen scurt și multe daune psihologice pe termen lung. Lucru lesne de înțeles dacă acceptăm realitatea biologică care ne spune că încă de la naștere ființa umană este configurată pentru somn – nu are nevoie de un training în acest sens – ci doar de timp și disponibilitate pentru maturizarea tiparului de somn. Practicile blânde propuse în cartea mai sus amintită, de genul “bedsharing” sau “co-sleeping”, rutina de seară, alimentația prietenoasă cu somnul, obiectul de tranziție, crearea unui mediu favorabil somnului – sunt doar câteva dintre recomandările care vizează nu doar nevoia părintelui (de a dresa cât mai repede copilul în ceea ce privește somnul), dar sunt extrem de grijulii și față de nevoile de dezvoltare ale copilului. Ce-i drept, acestea necesită mai mult timp și răbdare – nu fac vrăji peste noapte – însă asigură mai mult echilibru pe termen lung.
TOTUL DESPRE MAME: Oboseala cronică te poate face să te simți incapabilă, depășită, disperată. Care sunt cei mai importanți pași ca să te regăsești și să te simți din nou împăcată cu tine însăți?
Gáspár György: Așa cum am mai menționat, așa cum copilul contează, și mama contează. Astfel este imperativ ca mama să aibă grijă de ea însăși – fără interpretări inutile – trebuie să se hrănească cât mai bine, să recurgă la suplimente alimentare dacă este cazul și să doarmă cum se ivește ocazia. Tonusul psiholog se poate menține și cu câte o baie relaxantă, o revistă preferată, un masaj sau o cafea alături de cei dragi – orice activitatea despre care mama știe că-i încarcă bateriile. Deseori acest lucru înseamnă să primească ajutor, să ceară ajutor sau să angajeze pe cineva care să se ocupe de lucrurile mai puțin importante din casă.
TOTUL DESPRE MAME: E important să rămână și tatăl în preajmă? Mă gândesc că nu e prea plăcut nici pentru bărbați să ajungă pe canapeaua din sufragerie, cumva excluși din ecuație…
Gáspár György: Eu sunt de părere că “tatăl mereu contează” – desigur există excepții în care anumite boli sau situații de viață îi împiedică pe tați să se implice cu adevărat în viața copilului, însă ceea ce am văzut eu ca terapeut de familie este că noi, tații, avem resurse valoroase atunci când vine vorba de parenting. De aceea și recomandările pentru “bedsharing” sunt în așa fel concepute încât să vizeze ambii părinți și să cultive siguranța emoțională la nivelul întregii familii.
TOTUL DESPRE MAME: Și că tot am ajuns la soți, canapele și paturi conjugale cucerite de bebeluși, vine firesc și intrebarea care arde după naștere: sexul. Există un “normal” sau “normalul” e la fiecare cuplu diferit? Cât ar trebui bărbații să aibă răbdare, când ar putea proaspetele mamici să se simtă pregătite să facă sex din nou, dupa naștere?
Gáspár György: La modul cel mai serios, pentru majoritatea cuplurilor, nașterea copiilor vine cu schimbări de proporție în ceea ce privește viața sexuală. Mamele sunt nevoite să facă față atât schimbărilor hormonale, cât și acomodărilor la un nou trup. Desigur că toată tranziția de la doi membri de familie la trei (sau patru) diminuează și mai mult dispoziția față de sex a mamei pentru o oarecare periadă de timp, dar uneori și a taților. Așa cum am mai menționat, majoritatea părinților suferă de ceea ce numim oboseală cronică, atât din cauza nopților nedormite cât și a solicitărilor permanente – ceea ce iar poate duce la o scădere a libidoului. Astfel am putea spune că pentru cele mai multe cupluri sexul în “vremea scutecelor” nu este o prioritate. În această perioadă de recuperare, de obicei, mai avem de așteptat pănă la încheierea celui de al patrulea trimestru pentru a reveni la viața sexuală – care trebuie adaptată și uneori “programată”. De cele mai multe ori sexul nu se va mai desfășura în pat sau doar noaptea, părinții fiind nevoiți să-și folosească cât mai mult creativitatea în acest sens.
TOTUL DESPRE MAME: În ce fel se poate, totuși, menține intimitatea și sentimentul ca nu suntem doar “mami” și “tati”, ci și femeie și bărbat în perioada de pauză sexuală?
Gáspár György: Este important să recunoaștem că ceea ce distruge relația, cu sau fără copii, este lipsa de comunicare, deficitul de aprecieri și epuizarea partenerilor. Astfel, intimitatea emoțională, care se află la baza plăcerii sexuale, este menținută prin cât mai multe “bunătăți relaționale”: zâmbete, complimente, îmbrățișări, priviri prietenoase, discuții despre emoțiile trăite și binecuvântările aferente rolului de părinte.
Volumul „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” de Sarah Ockwell Smith propune soluții cu adevărat blânde care să asigure odihna copiilor și a părinților lor, care nu contrazic nevoile de bază ale celor mici. Volumul este disponibil aici.