Serile TDM din septembrie cu Otilia Mantelers, o ediție tumultuoasă şi plină de miez

Raluca Dumitrică
otilia-mantelers-totul-despre-mame

Otilia Mantelers a reuşit, din nou, să aducă energie şi emoţie la Serile TDM

La fel ca la prima întâlnire a publicului Totul Despre Mame cu Otilia Mantelers, Libraria Humanitas de la Cismigiu a fost arhiplină de părinți interesați de clădirea unei relații mai bune cu copiii lor și de un alt fel de educație.

Otilia Mantelers, Parenting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani, a vorbit în cadrul ediţiei de septembrie a Serilor TDM despre „Limitele în relaţia copil – părinte: distanţă sau conectare?”. Având în faţa sa, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, un număr mare de părinţi doritori să afle mai multe despre subiectul limitelor, Otilia Mantelers a explicat cum se pot stabili limitele şi cum ne putem folosi de acestea pentru a ne conecta în mod autentic cu copiii.

Lucrurile mari sau mici întrerup conectarea

Chiar dacă adulţii nu-şi dau seama, conectarea se poate întrerupe din pricina nu doar a unor evenimente mari, ci şi din cauza unora mărunte. În seria acestor evenimente diferite ca amploare se înscriu divorţul părinţilor, apariţia unui frate, mutarea de orice fel, dar și lucruri aparent banale pentru noi, precum momentul în care nu primesc o jucărie, au un conflict cu un alt copil etc.

Otilia a mai accentuat că, din păcate, lucrurile care au rămas nevindecate pentru noi, părinţii, pot fi foarte uşor transmise copiilor noştri care vor duce mai departe acel bagaj negativ emoţional, iar noi trebuie să facem tot ce putem ca să ne asigurăm că există mereu conectarea. Când un copil este deconectat, începe să aibă comportamente dificile, prin care el de fapt cere ajutorul adulților în gestionarea emoțiilor dificile, pornindu-se mecanismul natural de vindecare.

Despre limite şi paşii în abordarea lor

Continuând discuţia cu părinţii prezenţi, Otilia Mantelers a prezentat câteva exemple personale care au oferit un cadru de înţelegere a limitelor şi a necesităţii lor. De la aceste exemple, vorbitoarea serii a făcut trecerea la limite, menţionând că, deoarece copiii au nevoie de o stabilitate şi de o rutină, stabilirea unor limite contribuie la acest climat sigur. Totodată, Otilia Mantelers i-a îndemnat pe cei prezenţi să apeleze la joacă dacă cel mic se comportă dificil, astfel putându-se crea o reconectare cu părinţii. Iar dacă uneori joaca nu e de ajuns, punem o limita blândă, dar fermă. Limtele au nevoie, totuşi, de o anumită flexibilitate şi de înţelegerea posibilităţii sau a imposibilităţii de a le pune în aplicare. Nu este exclus nici să cerem ajutorul celor din jur atunci când suntem mult prea obosiţi sau avem impresia că nu putem să punem limite sau să le respectăm pe cele stabilite. Şi continuând discuţia cu părinţii prezenţi, Otilia Mantelers a expus cei trei paşi necesari în abordarea limitelor: ascultăm, punem limita, ascultăm din nou. Astfel, vom putea să ne înţelegem mai bine pe noi şi pe copiii noştri, dar şi să întărim relaţia de cooperare şi conectare dintre noi şi ei.

Părinții, modelul copiilor

În ultima parte a evenimentului, dr. Mihaela Stefanoiu, psiholog la REGINA MARIA – Reţeaua Privată de Sănătate, reţea care a susţinut ediţia de septembrie a Serilor TDM, a vorbit despre lucrurile care trebuie să existe în relaţia părinte-copil. Respectul, încrederea, ascultarea, dragostea şi atenţia sunt cele mai importante dintre ele, iar exemplul personal este întotdeauna cel mai valoros. Copiii au nevoie mai mult de modele, decât de critică, iar de aceea, pentru ca un copil să crească şi să se dezvolte armonios, el are nevoie, în afară de hrană, căldură şi adăpost, de un mediu plin de blândeţe, în care să se simtă ocrotit, fără ţipete, violenţă şi cuvinte rele.

Deşi părinţii au fost pe deplin acaparaţi de minunata Otilia Mantelers, zona din librărie unde a avut loc atelierul pentru copii s-a dovedit a fi la fel de captivantă pentru cei mici. Acest lucru s-a datorat echipei Teatrului Dubee Doo care a reuşit prin cele mai antrenante jocuri şi idei să îi facă pe cei mici să se simtă de milioane, dar şi reprezentanţilor şi materialelor creative puse la dispoziţie de BIC Kids. Astfel, prin inventivitate, talent şi ustensile colorate şi iscusite, atelierul pentru copii a devenit cel mai dorit loc de joacă şi creaţie din seara evenimentului.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa