7 semne că practici un parenting exagerat

Iulia Mirică
parenting exagerat

Fiecare părinte încearcă să facă ceea ce este cel mai bine pentru copilul său. Asta nu înseamnă că, nu de puține ori, se ajunge la depășirea unor limite – hai să-i spunem, mai degrabă, exces de zel – rezultatul fiind practicarea unui parenting exagerat.

Mergi la fiecare întâlnire de la școală, îi supraveghezi temele în fiecare seară, îl duci cu mașina la diferite activități după școală, aranjezi întâlniri de joacă, faci cinele în familie o prioritate și așa mai departe. Asta înseamnă că te implici. Sau, oare, exagerezi? Ai observat că părinții celui mai bun prieten al copilului tău nu sunt la fel de implicați, iar copilul lor are mai multă încredere în sine și este o persoană autonomă? Mai jos, sunt, potrivit Popsugar, câteva semne care te ajută să-ți dai seama dacă practici un parenting exagerat.

1. Lauzi prea mult

Unul dintre semnele parentingului exagerat este când îți faci un obicei în a-ți lăuda copilul chiar din orice. Deși copiii au nevoie de încurajare, părinții pot exagera, având o nevoie inconștientă, neîncetată de a-și lăuda și recompensa copiii. Laudele exagerate pot fi permise doar în perioada bebelușiei, dar copiii mici trebuie să învețe ce este adecvat și ce nu. Atunci când învață o nouă abilitate sau când învață cum să se poarte, laudele îi ajută să învețe. Dar, dacă îl lauzi de fiecare dată când face ceva, mai ales dacă nu mai face acel lucru pentru prima dată, îi faci un deserviciu imens.

2. Oferi prea multe recompense materiale

Similar laudei excesive, unii părinți își răsfață copiii și din punct de vedere material. Gândește-te cum era pe vremea ta. Aveați un singur telefon în toată casa și trebuia să-ți împarți timpul cu toată lumea. Nu aveai timp să stai la telefon toată ziua și să-ți suni prietenii tot timpul, pentru că aveai diferite de activități în casă, temele și pregătirea pentru școală. Ai putea să reduci numărul cadourilor primite de cel mic în timpul anului, pentru ca acesta să aprecieze cu adevărat Crăciunul și ziua lui de naștere.

3. Ai așteptări scăzute

Cu temele de la școală și activitățile extracurriculare, destul de multe, părinții ezită uneori să le dea copiilor lor prea multe responsabilități. Dar, ca rezultat la așteptările tale scăzute, s-ar putea să ca nici copilului tău să nu i se pară necesar sau motivant să își dorească să obțină mai mult.

4. Îi aloci doar câteva responsabilități

Așteptările pe care le ai de la copilul tău includ și responsabilitățile adecvate vârstei lor. De la o vârstă foarte fragedă, îl poți învăța sarcini în bucătărie, cum ar fi să aducă farfuria la chiuvetă când termină de mâncat, să pună masa, să te ajute să gătești. Și da, învață-l să strângă de fiecare dată după el. Creșterea numărului de responsabilități poate fi cea mai bună șansă pe care i-o poți acorda pentru a deveni un adult independent și autonom.

5. Te repeți

Odată ce le atribuie copiilor responsabilitățile, părinții exagerați fac greșeala de a le spune în mod repetat copiilor ce să facă. Însă părinții nu cresc roboți care ar trebui să urmeze fiecare ordin.

6. Ajuți fără a fi rugată

Majoritatea părinților manifestă tendința se a-și ajuta copiii chiar și aceștia nu le dau semne că ar avea nevoie de ajutor. Înțelept ar fi să aștepte să le fie cerut. Nu trebuie să faci ceva pentru copilul tău, mai ales dacă știi că el este în stare să-l facă singur. Atunci când părinții își lasă copiii să ia decizii și să se descurce singuri, observă că piticii lor sunt mult mai inventivi decât au crezut inițial.

7. Încerci să previi toate greșelile

Atunci când vor lua propriile decizii, este normal ca piticii să și greșească. Dar este sănătos să lași greșelile să aibă loc într-un mediu sigur. Parentingul prea protector este o greșeală ușoară și comună pe care o fac părinții. Lumea nu va fi niciodată blândă, va fi reală, iar dacă încerci să-ți protejezi copilul de provocări și de deciziile proaste, îi protejezi și de recompensele pe care le poate primi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa