10 semne că ești o mamă obosită

Cristina Călin, redactor-șef

  Mamă obosită este un pleonasm. De cele mai multe ori, dacă întrebi o mamă ce vrea să facă, îți va răspunde că vrea să doarmă. În majoritatea cazurilor suntem obosite, aceasta este starea care ne-a devenit naturală. Nici nu ne mai dăm seama cât suntem de obosite. Pur și simplu, trăim așa.

  Totuși, există câteva semne care ar trebui să ne pună pe gânduri. Evident, cearcănele, faptul că începem să uităm diverse, coafurile sauvage, faptul că nu mai vrem să participăm la evenimente care se termină târziu- iată niște indicii că organismul nostru ar dori să-i dăm un răgaz. Iată mai jos semnele că ai putea fi o mamă obosită.

  1. Arunci prosopul

  Nu, nu e vorba despre renunțare, ci literalmente să folosești prosopul pentru a rezolva niște probleme. De exemplu, copilul se mai scapă noaptea pe el din când în când. La început, schimbi toate așternuturile, nu? De oboseală, ajungi la un moment dat să pui pur și simplu un prosop peste umezeală și să vă continuați somnul. A vărsat copilul apă pe jos? Arunci un prosop și rezolvi problema.

  2. Petrecerile: un chin

  Știu că ne plângem că nu avem viață socială, dar o invitație la o petrecere este sinonimă cu un haos. Dacă sunt petreceri pentru copii trebuie să alergăm să luăm cadou, să ne îmbrăcăm frumos, că doar vin toate mămicile din grup. Dacă e vreun eveniment în familie, e același stres cu aranjatul, îmbrăcatul. Dacă mai este și peste noapte, atunci deja simțim cum ne ia cu transpirații. Nici măcar dacă participarea la petrecere nu presupune prezența copilului nu este mai ușor. De fapt, este mai greu, pentru că trebuie să găsim pe cineva care să stea cu el.

  3. A dispărut frica de a nu pierde activități pentru copii

  La început, voiai să fii peste tot și îți era teamă teamă să nu pierzi vreo activitate pentru copii. Urmăreai pe rețelele sociale activitățile altor mame pentru a putea să participi. Numai că, de oboseală ai ajuns să nu-ți mai pese. Simți că ești o mamă obosită.

  4. A dispărut empatia

  Ți se întâmplă să auzi un copil plângând, să te bucuri că nu este al tău și să treci mai departe? Ei bine, felicitări! Oboseala a învins! Ești doar o mamă epuizată care are nevoie de multă odihnă pentru că i-au amorțit și simțurile.

  5. Reguli? Să le mai sărim!

  La începutul carierei de mamă aveai un miliard de reguli. Astăzi…mult mai puține. Nu vor copiii să doarmă în camera lor? Perfect! Dormi cu ei. Țelul tău este să dormi. Nu vor să mănânce la masă? Prea bine. Scopul este să-i hrănești, nu să creezi un circ pe care nu ai puterea să-l oprești. Să mănânce unde vor! Sunt zile în care se aplică excepțiile de la reguli, pentru că altfel nu putem trece peste ele.

  6. Muntele de rufe murdare

  În nenumărate dimineți ai căutat cu disperare o pereche de colanți, un tricou alb sau altă haină. Mai ales când e timpul rece și nu apucă rufele să se usuce repede, este un scenariu recurent.

  7. Mâncărurile interzise care devin permise

  Ți-ai lăsat copilul să mănânce înghețată la cină? Felicitări! Bine ai venit în Clubul Mamă obosită. Știi prea bine că sunt zile în care le faci de mâncare și ei preferă un sandviș cu cașcaval sau un iaurt. Nu-ți bate capul. Nu vor muri de foame.

  8. Nu te poți ține de ”amenințări”

  I-ai spus că îi iei telefonul dacă nu citește o poveste pe zi și vii de la birou obosită și singurul lucru pe care vrei să-l faci este o baie liniștită? Verifici dacă a citit povestea și, chiar dacă nu a făcut-o, pentru a evita compania din baie, uiți de amenințare. De la oboseală ți se trage.

  9. Scurtăturile sunt viața ta

  Ai face orice să găsești soluții rapide la orice problemă apare. Nu e cina pregătită? Comanzi mâncare. Scurtezi chiar și poveștile pe care le citești seara? Atunci îți trebuie și ție un somn bun.

  10. Cuvintele urâte

  Nu-i frumos, dar uneori oboseala duce și la lipsa de autocenzură. Ești o mamă obosită. Treci peste și ai grijă să nu se repete prea des.

  Ca să nu fie și mai rău este nevoie de un pic mai mult somn. Ar fi minunat dacă, din când în când, am putea să avem câteva ore pentru noi, pe care să le petrecem în cel mai frumos mod posibil: dormind.

  Despre somnul copiilor poți citi și în această carte 

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa