Semne care arată că ești un părinte bun

Alexandra Constantin

De câte ori nu te-ai întrebat și tu dacă ești un părinte bun? Deseori te temi că dai greș în meseria de părinte, dar este bine să știi că astfel de griji sunt complet normale și că multe dintre secrete o să le înveți în timp. Nimeni nu se naște învățat.

Semne care arată că ești un părinte bun: copilul își manifestă emoțiile în fața ta

De multe ori este dificil să ai reacția potrivită când micuțul tău își manifestă emoțiile în diferite moduri. Dar trebuie să știi că exprimarea furiei, a fericirii, a fricii în fața ta este unul dintre semnele care arată că se simte în siguranță din punct de vedere emoțional. Griji poți să-ți faci dacă observi că micuțul preferă să se manifeste când este singur în camera lui și nu de față cu tine. Cel mai adesea, acesta este unul dintre semnele care arată că există probleme în relația părinte-copil, arată www.mother.ly. Așa că evită să-i distragi atenția atunci când își manifestă emoțiile sau să-i spui că nu este bine sau frumos cum se manifestă.

Copilul vine la tine când are o problemă

Ești un părinte bun dacă micuțul vine la tine de îndată ce are o problemă. Asta arată că se simte în siguranță când este cu tine și că știe că îl vei ajuta indiferent de situație. O bună modalitate prin care îl poți încuraja pe copil să facă acest lucru este să-l primești de fiecare dată cu brațele deschise și să-ți faci timp să-l asculți, chiar dacă problema lui nu este tocmai una serioasă.

Semne care arată că ești un părinte bun: îți spune ce gândește fără să se teamă de reacția ta

Acesta este semnul care arată că el se simte acceptat și că relația pe care o aveți este una puternică. Deseori, comportamentul părintelui îl poate face pe copil să nu comunice ceea ce gândește/simte, iar asta se întâmplă mai ales când micuțul are o reacție excesivă atunci când își manifestă emoțiile. În același timp, alți părinți par să fie mai sensibili, iar copilul poate alege să nu-i împovăreze cu problemele sau sentimentele lui. Părintele trebuie să fie baza pe care se sprijină copilul, și nu invers. Îi poți arăta că îl susții dacă îi accepți gândurile și sentimentele, dar și că prin faptul că îi reamintești că tu ești lângă el indiferent de situație.

Reacționezi fără să-l critici sau să-l etichetezi

Specialiștii susțin că un părinte bun nu obișnuiește să critice comportamentul copilului sau să-l eticheteze ca fiind ,,obraznic”, ,,rău” sau ,,leneș. Copilul tău tocmai ce a mâncat toată punga de biscuiți înainte ca orice altă persoană să îi guste. Prima greșeală pe care poți să o faci este să-l critici. Este indicat în schimb să-i analizezi comportamentul și să-i explici cu calm greșeala făcută. ,,Ai mâncat toți biscuiții fără să-i împarți. În casă la noi se obișnuiește să împărțim lucrurile sau mâncarea. Pe viitor este bine să guști din biscuiți, dar să lași și celorlalți”.

Semne care arată că ești un părinte bun: îl încurajezi să facă ceea ce îi place

Faptul că îl susții să facă ceea îi place îi dă copilului un sentiment de realizare, dar arată și că el este bun într-un anumit domeniu. Important este nu doar să-l încurajezi, ci să-i explici că este bine să persevereze. Un părinte bun nu insistă ca micuțul să facă ceea ce el și-a dorit la vremea lui, ci îl încurajează să-și descopere propriile pasiuni și să lupte pentru ceea ce își dorește cu adevărat. Asta chiar dacă domeniul ales nu este unul tocmai pe placul părintelui.

Impui anumite limite pentru siguranța lui

Un părinte bun tinde să ghideze comportamentul copilului impunând limite menite să-l țină în siguranță pe acesta. Și asta deoarece lipsa oricărei limitări poate afecta în cele din urmă comportamentul copilului, respectiv alegerile pe care le face. Este bine de știut că limitările îl ajută să se simtă iubit și apreciat, asta chiar dacă el nu este de acord cu ele. De pe lista de astfel de limitări nu lipsește rutina somnului, păstrarea unui limbaj adecvat față de cei din familie și nu numai, dar și interzicerea consumului de alcool.

Semne care arată că ești un părinte bun: repari greșelile făcute față de copil

Tocmai ai realizat că ai greșit față de copil și acum încerci să faci ceva pentru a remedia situația? Acesta este chiar unul dintre semnele care arată că ești un părinte bun. Este de ajutor mai mult decât crezi dacă vorbești cu copilul și-i spui că îți pare rău că ai țipat la el sau că ai reacționat exagerat. Doar prin comunicare lucrurile se pot remedia, iar relația dintre părinte și copil ajunge să nu fie afectată. Până la urmă, un părinte bun este cel care oferă o bază sigură copilului său, un loc în care el să se dezvolte armonios.

Îți recomandăm să citești și cărțile Laurei Markham. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa