Secretul pentru o viață lungă, plină de fericire și iubire

Anca Vlad
Intre tinerete - batranete | Totul despre mame

Nu există rețete pentru o relație perfectă, pentru fericire și iubire, pentru a fi o mamă sau o prietenă fără cusur, ci doar mici secrete împărtășite de oameni trecuți prin viață. Cu ajutorul lor ne putem face existența mai ușoară și, de ce nu mai frumoasă, plină de fericire și iubire. Katie și Gay Hendricks ni le împărtășesc pe heartsintrueharmony.com. Cei doi sunt căsătoriți de 35 de ani și conduc împreună Institutul Hendricks. Gay este psiholog, autor a 40 de cărți, printre care multe bestselleruri (scrise împreună cu Katie) și profesor de psihologie la Universitatea din Colorado timp de 21 de ani. După părerea lor, totul pleacă de la… tine.

Ai observat că ai tendința să-i critici pe ceilalți? De exemplu, dacă sora ta îți spune că vrea să-și cumpere o altă mașină, te gândești imediat că nu și-o permite din salariu și că e isponsabilă dacă se împrumută la bancă pentru asta. Sau partenerul tău de viață lasă farfuria murdară în chiuvetă, grăbindu-se să se vadă cu prietenii. „Hm, e atât de puturos și dezordonat! Mă înnebunește”!

Dacă stai să te gândești, zi de zi critici pe cineva: „colegul meu nu are pregătirea necesară pentru ceea ce are de făcut”, „vecinul e prea zgomotos”, „prietena mea e obsedată să posteze selfie-uri”…

Ce înseamnă toate astea? Că ești înconjurată numai de oameni „defecți”? Că societatea se dezintegrează? Sau e doar un indiciu că problema este la… tine? Ce-ar fi să faci eforturi ca să ai o viață plină de iubire și fericire?

Simți că nu mai poți? Avem 10 idei despre cum te poți relaxa

Cum te ajută relația cu ceilalți să descoperi anumite lucruri despre tine

Când îi judeci pe ceilalți sau simți că ești „călcată pe bătături” de ceea ce spun sau fac, e posibil ca de fapt să proiectezi sentimentele tale asupra lor. În general, îi acuzăm pe cei din jur de lucruri care ne deranjează la noi, dar refuzăm să recunoaștem. Iată cum stau lucrurile…

Să zicem că ai o teamă de abandon care ți se trage din copilărie. Mai mult ca sigur, nici măcar nu ești conștientă de asta. Nu te-ai gândit la această teamă sau dacă ai făcut-o, ai considerat că nu de la ea pleacă problemele tale.

Cu toate acestea, în subconștient știi că ai o problemă și într-un colțișor al minții va exista întotdeauna speranța că vei avea ocazia s-o rezolvi. Atunci când o vei face, vei conștientiza că a existat dintotdeauna această teamă și că ai relaționat cu oameni cu care au declanșat, fără voie, această frică în tine.

Vei fi atrasă ca un magnet într-o relație în care partenerul va fi introvertit, se va purta cu răceală, își va face planuri cu prietenii, nu cu tine, va avea un hobby ales inconștient în așa fel încât să nu te includă și pe tine etc.

În loc să te ajute să conștientizezi și să-ți accepți teama, comportamentul lui te va transforma într-o persoană cinică și te vei mulțumi să critici în taină. În loc să recunoști că ți-e teamă să nu te părăsească și să rămâi singură, tu te gândești că nu vorbește niciodată cu tine, îi arde de distracție în loc să repare prin casă, își irosește banii pe haine în loc să-i strângă.

Iată un alt exemplu. Să spunem că te consideri o persoană ordonată, pragmatică și calculată din punct de vedere financiar (casa și mașina sunt mereu în perfectă ordine și nu cheltui niciodată mai mult decât câștigi). Adevărul este că în străfundul sufletului tău îți dorești să scapi de responsabilități măcar pentru un timp, să-i lași pe ai tăi să se descurce singuri și să fii egoistă, să te gândești în primul rând la tine. Cu toate astea, nu vrei să recunoști acest lucru în ruptul capului. Din cine știe ce motiv, nu vrei să accepți că ești genul acesta de persoană. Poate că în copilărie ai fost judecată pentru felul tău de a fi.

Din cauza modului tău de gândire, vei atrage oameni care par dezordonați, iresponsabili și excentrici. Mai grav e că în loc să recunoști că și tu ești oarecum ca ei, începi să te plângi și să-i critici pe ascuns. Dacă nu accepți că și tu ai defecte și nu poți să-ți dai seama că și tu ai probleme, nu numai cei din jurul tău, atunci e un semn că nu te iubești. Și dacă nu o faci, atunci nu te vei simți niciodată împlinită și nu vei putea face pace cu tine și cu cei din jur. Vei găsi mereu ceva de care să te plângi, iar oamenii din viața ta vor fi mereu departe de perfecțiune, doar pentru că tu simți că nu ești perfectă!

Până când nu vei învăța să te iubești și să te accepți cu bune și cu rele, nu vei fi capabilă nici să iubești cu adevărat pe altcineva.

Cum poate o breșă să-ți schimbe radical viața, să-ți aducă fericire și iubire

„A existat o perioadă în viața mea, cu mulți ani în urmă, când îmi doream cu disperare să fiu iubit și acceptat și tot ce făceam era să o critic pe (fosta mea) soție, acuzând-o că e exagerată și pretențioasă”, se destăinuite Gay Hendricks. Timp de 10 ani, bărbatul a avut mai multe relații pasagere înainte s-o cunoască pe Katie. Până atunci, considera că toate femeile sunt obsedate să vorbească despre sentimentele lor și nu le credea pe de-a întregul când îi spuneau că-l iubesc și că vor să-l facă fericit. „Adevărul era că nu eram în stare să-mi recunosc propriile sentimente și să îmi dau seama ce vreau și ce-mi trebuie. Din această cauză, proiectam frustrările mele asupra celor din jur”.

Încet-încet, Gay s-a transformat într-o persoană obișnuită să critice și nu mai putea vedea nimic frumos în viața lui. Asta a durat până când în viața lui a intervenit un eveniment major care l-a făcut să se iubească în primul rând pe sine. Apoi a întâlnit-o pe Katie, a slăbit 40 de kilograme, iar cariera lui a luat avânt.

După această revelație, și-a dat seama că problemele din relație, chiar și cea de durată, pot fi rezolvate după ce înveți să identifici problemele ascunse în subconștientul tău.

Învățând să te iubești, vei descoperi că poți accepta mai ușor și părțile care nu-ți plăceau la tine. Atunci când vei putea face asta, vei înceta să mai vezi doar defectele celorlalți. Nu vei mai fi mereu încordată și vei deveni o persoană mult mai tolerantă. Când te iubești complet, vei descoperi că, prin magie, ești iubită și de cei din jurul tău.

Psiholog: Părinții perfecți sunt periculoși pentru buna dezvoltare a copilului

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa