Reguli pentru părinţi

reguli-pentru-parinti-totul-despre-mame

Când eram copil aveam senzația că tot ce-mi spuneau ai mei era fără sens și tare mi-aș fi dorit să existe un manual cu reguli pentru părinți pe care să-l respecte întocmai.

Nu-i ușor să fii părinte, dar nici copil! Așa că haideți să facem niște reguli comune:

1. Copiii pun întrebări incomode: indiferent de vârstă, copiii sunt curioși și pun întrebări cât se poate de incomode. De la cum apar copiii și ce fac părinții în dormitor până la întrebări ciudate precum: „De ce se numește broasca la fel ca broasca de la ușă”. Cine o fi fost neinspiratul ăla de a creat misterele copilăriei? Regula cea mai importantă în cazul de față se numește: adevăr. Copiii au nevoie de adevăr spus pe înțelesul lor.

2. Argumente: copil sau adult, toți avem nevoie de argumente atunci când ni se cere un lucru, iar în cazul copiilor trebuie să recunoaștem că întrebarea De ce? este destul de enervantă (atunci când este pusă de zeci de ori), însă este de datoria noastră să explicăm. Le spunem să mănânce fructe și legume? Ce-ar fi să le spunem că organismul lor are nevoie de nutrienții și vitaminele din fructe și legume pentru a funcționa corect? Până la urmă este felul lor de a ști că toate lucrurile pe care le fac au un motiv bineîntemeiat.

3. Încurajări: din când în când, îmi doream ca mama să mă înțeleagă că nu sunt bună la matematică și că fac eforturi incredibile pentru a înțelege la ce îmi folosește o materie atât de complicată. Copiii au nevoie de încurajări când întâmpină greutăți. Copiii trebuie să știe că indiferent ce s-ar întâmpla, părinții îi iubesc la fel de mult și vă asigur că nu-și vor dori să-și dezamăgească cele mai importante ființe din viața lor.

4. Secretul trebuie să rămână secret: dacă v-a fost împărtășit un secret, nu-l divulgați. Nici măcar celuilalt părinte! E ca și cum va fost încredințată încrederea celui mic și voi nu luați lucrurile în serios.

5. Dreptul de a alege: este felul în care se formează personalitatea copilului și fiecare are dreptul de face alegeri. Sigur că uneori copilul poate face alegeri greșite, însă acesta trebuie încurajat și dus cu grijă către direcția corectă, fără să se simtă frustrat, fără să aibă senzația că i se impun lucruri.

Dacă încă ai fi copil, ce reguli ți-ai dori să fi știut părinții tăi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa