Reguli de urmat dacă vreți ca weekendul să fie weekend

Ruxandra Rusan
ce faci in weekend totul despre mame

Și, voi ce faceți în weekend?

„Nimic” este răspunsul meu preferat. Așa că la întrebarea pe care am primit-o de la o prietenă bună, despre rutina pe care ar trebui să o aibă un școlar la final de săptămână, am ridicat din umeri.

Tocmai pentru că săptămâna este destul de riguros împărțită, acele două zile libere țin morțiș să aibă cât mai puține reguli. Desigur, pornind de la câteva reguli special concepute ca să permită haos și dulce farniente.

Citește și: Copil pentru un weekend

Fără teme sau aprovizionare în weekend

Cred că temele și aprovizionarea erau lucrurile care reușeau să îmi șifoneze starea de bine cel mai tare la sfârșit de săptămână. Copilul care amâna și amâna să se apuce de lecții, rugămințile fierbinți, apoi nebunia din magazine, unde dădeam bătălii ca să ajung la casa de marcat, de parcă n-aș fi avut un ideal mai înalt în viață decât să las câteva sute de lei unei doamne la fel de nefericite să se afle acolo ca și mine, căci presupun că nu e visul niciunui casier să își petreacă week-end-ul în câmpul muncii. Așa că am luat decizia salvatoare. Vineri se fac TOATE temele și aprovizionarea, tocmai ca să putem uita de ele în week-end.

Vineri nu se dă stingerea

Dacă în timpul săptămânii ora de culcare pentru copil e undeva pe la 21.30, iar a mea pe la 23, vineri nu se mai aplică această regulă. Se culcă fiecare când dorește. Și sâmbătă la fel. Tocmai pentru că a doua zi dormim cât vrem noi, cu condiția să nu uităm să punem un cearceaf pe colivia papagalului. Când uităm, ne trezim la șapte, dar e din vina noastră și astfel de lecții se învață ușor. Serile de vineri sunt, de asemenea, cu accesul publicului. Copilul poate invita prieteni, se pot uita la filme, se joacă, se distrează în legea lor. Noi, cei mari, la fel. Dacă am chef să mă uit la un serial, exact asta fac. A, și încă ceva! Ciocolata nu îngrașă vineri seara! Nu-mi cere dovezi științifice în această privință, nu mă întreba de unde știu și nici nu mă crede pe cuvânt de onoare. Pur și simplu așa am hotărât eu și, prin urmare, așa e.

Curățenia se poate face vineri

Când nu suntem prea leșinați, facem curat vineri. Nu știu dacă e neapărat o idee bună, pentru că intri în săptămână cu casa vraiște, de obicei, cum curățenia și ordinea la noi nu țin prea mult. Partea bună este că apuci să te odihnești în acele două zile. Când suntem prea obosiți să scoatem artileria grea (cârpe, aspirator, lichide de curățat etc) vineri, ne sacrificăm sâmbătă dimineața. Facem șmotru în echipă, pe sarcini atent delegate de căpitanul operațiunii, adică eu. Mai cu câr, mai cu mâr, până la urmă scoatem casa la lumină în maxim două ore și apoi putem respira ușurați.

Gătesc mai puțin

Probabil ar fi ideal ca o zi din week-end să o petrec în fața aragazului. Poate într-un univers paralel. În acesta de aici, prefer să fac o ciorbă care ține două, trei zile și felul doi lucruri ușor și rapid de făcut. Un grătar, o salată, pizza de casă, paste, ceva la cuptor care se gătește fără prea multă implicare umană. Și până acum, n-a murit nimeni de foame la mine în casă, nici măcar în week-end.

Copilul e aproape liber

Recunosc că așa cum mie îmi place să fiu lăsată în pace în week-end, îi place și lui. Doar că, de asemenea, nu mă simt împăcată să îl știu stând cu orele în fața calculatorului, cum ar vrea el. Așa că singura regulă e să nu depășească limite de bun simț. Să iasă la joacă cu vecinii, să ieșim din casă și în familie. Când reușesc să îl conving să și citească ceva, mă simt perfect împăcată cu mine însămi. La început, a fost greu. Pentru că nu pricepea deloc de ce să își facă vineri toate temele. I-a fost clar că planul meu are sens când a simțit pe pielea lui cum e să ai două zile doar ale tale, fără presiuni și fără datorii față de ziua de luni. Avem cu toții nevoie de o rupere reală de ritm în week-end, de timp liber cu adevărat și de reconectare unii cu alții și cu sine. Despre asta sunt week-end-urile noastre și de aceea le iubesc și le aștept ca și când numai zilele libere ar fi pe pământ!

Citește și:
De ce familia ta are nevoie de rutină
Organizare de weekend pentru o săptămână reuşită
Copil pentru un weekend

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa