Ai încheiat o săptămâna grea de lucru și tot ce faci vineri seara este să stai. De fapt, zaci, pur şi simplu, și nu mai faci nimic care să implice sculatul tău de pe canapea (şi ce bine ar fi dacă nu ar trebui să te ridici nici măcar în situaţii imperios necesare, adică în cele care implică triunghiul magic bucătărie-baie-dormitor). Iar sâmbătă începi ziua cu o ceaşcă de cafea şi cu o raită pe Facebook, să te pui la curent cu cele ratate în zilele trecute, când numai de social media nu ai avut timp.
Ai multe de făcut, ce-i drept, dar, hai, că nu e nicio problemă că mai amâni puţin să intri în pâine în ceea ce îţi planificaseși cu elan major pe la mijlocul săptămânii. Dar ce te faci că, uite aşa, te trezeşti că jumate din weekend s-a şi dus, iar în timpul asta nu prea ai făcut nimic. În afară de procrastinarea specifică ultimelor luni.
Dacă vrei să reușești și tu să ai controlul asupra timpului tău și vrei să înveți cum citește și cartea Laurei Vanderkam Dacă eu am reușit poți și tu.
Ce este procrastinarea?
Află că tot ce am descris mai sus nu e un episod singular în viaţa unei mame. Și e posibil să se repete și la alte mame. Mai mult, el poate să apară şi în alte zile ale săptămânii, chiar în zilele de lucru, ceea ce poate avea consecinţe rapide şi foarte neplăcute, cu efecte asupra mai multor persoane decât ai preconizat.
Vestea pe care ţi-o dăm este că această amânare poartă numele de procrastinare. Termenul, care provine din limba latină, este sinonim, doamne dragi, cu afundarea încet-încet într-o stare de tărăgănare aparent inconştientă. Este o stare cât se poate de asumată, care nu ne aduce tocmai avantaje. Pe scurt, „hai că las pe mâine, pe poimâine şi pe săptămâna sau luna viitoare ce pot face azi”. Dar puţină lume ştie că procrastinarea numai simpatică nu este.
Fugi de procrastinare!
În primul rând că procrastinarea asta te face să pierzi timp. Exact, tocmai ingredientul atât de căutat de tine în fiecare zi, mai ales în zilele libere. Cedându-i procrastinării şi lăsându-te în mreajele ei, pierzi din vedere o serie de lucruri utile pe care le-ai putea face pentru tine şi cei dragi ai tăi. Indiferent dacă ele sunt lucruri care, hmmm, nu-ţi fac cea mai mare plăcere, dar care trebuie duse la bun sfârşit, până la urmă, (cum ar fi scosul hainelor de iarnă din cutii şi trierea celor de vară) sau chestii chiar amuzante.
Procrastinarea te face să îi îndepărtezi de lângă tine pe oamenii dragi
În al doilea rând, dar în niciun caz în cel din urmă, procrastinarea te face să îi îndepărtezi de lângă tine pe oamenii dragi. Amânarea vine la pachet cu neglijenţă, uitare, indolenţă. Uneori chiar şi cu minciuni iar toate se revarsă asupra celor din jur. Când procrastinezi, îţi vine să te justifici, chiar dacă nu-ţi cere nimeni. Tot ce ai vrea să faci este să arunci în arenă situaţii care nu există sau să dai vina pe lucruri care nu s-au întâmplat. Și asta doar ca să te simţi mai bine şi să nu mai ai senzaţia că ai greşit undeva.
Procrastinarea, hoțomanul perfect
Tuturor acestor efecte negative li se adaugă faptul că prin procrastinare poţi să ai mai puţină încredere în propria persoană. Și asta te face să iei decizii greşite şi să îţi creezi o reputaţie proastă. Nivelul de stres va fi copleşitor în cazul în care amâni şi tot amâni diverse lucruri. Astfel îţi va fi şi mai greu să le poţi rezolva, chiar şi pe rând. Ceea îţi va aduce mai mult decât o noapte nedormită. Spre exemplu, potrivit studiilor, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. Tocmai de aceea sugestia specialiştilor este să nu te lași vrăjit de procrastinare. Pentru că, mai târziu, îţi va fi şi mai greu să evadezi. Şi nimeni n-ar vrea să îşi rişte sănătatea şi relaţiile cu oamenii dragi pentru o efemeră senzaţie de bine.