Când spui părinte obosit care are copil mic, e aproape un pleonasm. Știm cu toții că bebelușii vin la pachet cu ore puține de somn și că diferențele dintre zile și nopți sunt uneori date doar de cantitatea de lumină naturală care ne intră pe fereastră. Și totuși, un studiu realizat de cercetători americani arată că grijile nu se opresc nici când copiii devin adulți, potrivit cbsnews.com. Părinții dorm la fel de puțin și când copiii sunt de vârstă școlară sau adolescenți, dar din cauza stresului.
Cum ascunzi oboseala de pe chip? Trucuri pentru mame nedormite
Studiul publicat în The Gerontologist arată că deși stau cu ochii pironiți în tavan chiar și când copilul este mai mare, mamele au motive diferite de cele ale taților. Amber J. Seidel, conducăroarea cercetării a spus că ”marea majoritatea a oamenilor de știință își îndreaptă atenția spre bebeluși sau copii mici, uitând adesea de cei de vârstă școlară, de adolescenți sau chiar de copiii ajunși deja adulți. Trebuie să vedem cum și aceștia influențează familiile la toate nivelurile pentru că ei continuă să fie polarizeze atenția adulților chiar dacă sunt mult mai independenți sau ajunși la maturitate, sunt oameni la casele lor”.
10 reguli pentru somn liniștit. Ce să faci, ce să eviți
La cercetare au participat 186 de cupluri, cu vârsta medie de 58 de ani. Fiecare a avut doi sau chiar 3 copii. Părinții au fost fost rugați să noteze cu calificative de la 1 la 8 ajutorul pe care îl dau copiilor lor, 1 fiind echivalentul lui ”zilnic”, iar 8 ”nu mai mult de o dată pe an”. S-a luat în considerare orice tip de suport: emoțional, financiar, practic, discuții. Apoi, au fost notat nivelul de stres pe care îl resimt pentru că trebuie să se implice încă în viața copiilor lor, ajunși deja adulți. Ultima cerință a cercetătorilor a fost să menționeze câte ore dorm în fiecare noapte. Bărbații au declarat că dorm în medie 6,69 ore pe noapte, în timp ce doamnele apucă doar 6,66 ore de somn.
Când bunica te poate scoate din minți
Copiii devin adulți, părinții devin și mai stresați
Studiul a arătat că atunci când sunt solicitați de copii, bărbații dorm mult mai puțin. În cazul mamelor nu s-a sesizat această problemă. Ele oricum au un somn mult mai scurt. În schimb, grijile pe care și le fac în privința vieții copiilor nu le tulbură nopțile taților, în schimb soțiile lor tind să se foiască în pat în căutarea unei soluții optime pentru cei cărora le-au dat viață. Mare parte din vină pentru lipsa de somn a părinților au are și dezvoltarea tehnologiei. Telefoanele mobile și internetul îi ajută să fie în permanență conectați la viața copiilor lor și în felul acesta să își facă în permanență griji.
Vocea ta. Somnul mamelor e în sistem binar: ”zzzz, tunet, zzzz, tunet”
Cercetătorii americani spun că lipsa somnului cauzată de stres are efecte negative asupra psihicului ducând la o serie de probleme. Pentru a le face față, părinții ajunși la o vârstă mai înaintată, trebuie să aibă o dietă echilibrată, să facă exerciții fizice sau chiar să apeleze la terapie.
Partea pozitivă care a reieșit din cercetare este că deși aflați la vârstă adultă, copiii păstrează o legătură strânsă cu părinții lor.
Cum să faci faţă fără mari eforturi perioadelor solicitante
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.