„Iubire necondiționată pentru copilul tău” de Alfie Kohn

TOTUL DESPRE MAME

Sau de ce „Iubire necondiționată pentru copilul tău” de Alfie Kohn nu este o carte numai pentru părinți

Multă lume este de acord că teoriile de parenting se adresează, firește, părinților. Cine altcineva ar fi interesat de explicații și studii savante despre de ce fac copiii una sau alta și cum și de ce noi, părinții reacționăm și ne comportăm în prezența copiilor noștri?

Ei bine, am o veste bună. Teoriile și cărțile etichetate drept parenting sunt lecturi folositoare pentru toți cei care s-au întrebat vreodată ce ne definește pe noi ca oameni, cum am dobândit anumite calități sau defecte, de ce unii suntem mai degrabă veseli iar alții mai degrabă triști, de ce unii reușim în viață iar alții abia ne târâm ca la cea mai teribilă și interminabilă cursă cu obstacole.

Cât de mult din copilul de ieri a rămas în adultul de astăzi?

Și am să vă mai spun un secret: majoritatea părinților citesc volumele de parenting tot pentru ei, nu pentru copiii lor. Părinții își descoperă în aceste lecturi propria copilărie, propriile traume, propriile condiționări. Cum de am ajuns adultul care sunt astăzi? Iată întrebarea căreia o carte bună de parenting îi răspunde negreșit (există desigur și cărți care distribuie metode de disciplinare/adormire/înțărcare/cumințire ale copilului, dar eu pe acelea nici nu le iau de pe raftul librăriilor). Cât de mult din copilul de ieri a rămas în adultul de astăzi? Ce anume din ceea ce au făcut părinții mei cu mine fac și eu cu copiii mei? Ce anume vreau și ce nu vreau să reproduc din copilăria mea în relația cu copiii mei?

De multe ori cărțile de parenting te duc cu gândul și autoanaliza mult mai departe, în afara cercului familial, către viața profesională și viața socială. Aflând despre felul pervers în care acționează pedepsele și recompensele, îți vei da seama probabil de ce nu găsești bucurie în activitatea ta profesională, de ce ți se pare mereu că nu faci deajuns sau, dimpotrivă, că faci prea mult și nimeni nu vede asta. S-ar putea să înțelegi mai bine de ce aștepți mereu aprecierea șefului sau a colegilor pentru a ști dacă ai făcut o treabă bună sau nu. Încercând să deslușești viața emoțională a copilului tău îți vei da seama că nu ai deslușit-o încă nici pe a ta, vei simți durerea unor răni vechi pe care ai uitat să le închizi sau bucuria unei prietenii pe care ai uitat să o prețuiești la adevărata ei valoare. Îți spun cu mâna pe inimă, cărțile de parenting sunt scuza perfectă pentru o călătorie necesară în noi înșine.

„Cei mai mulți părinți se simt, în cursul aceleiași zile, cei mai grozavi și cei mai incompetenți părinți din lume.”

Ce rol au copiii în toata treaba asta? Un rol esențial. Ei sunt cei care au răscolit cele mai adânci și bine ascunse temeri, credințe și îndoieli ale adultului proaspăt devenit părinte. Ei sunt cei care te-au zdruncit din temelii și te-au obligat să te reconstruiești mai trainic. Cei mai mulți părinți se simt, în cursul aceleiași zile, cei mai grozavi și cei mai incompetenți părinți din lume. Uneori sunt zile la rând în care te simți o epavă a parentingului și ești convins că „ți-ai stricat” copiii pe vecie. Atunci pui mâna pe o carte de parenting. Crezi că ești în căutare de soluții practice. De fapt, cauți un răspuns la o întrebare cât se poate de gravă: „Cum am ajuns aici? Cine este omul acesta din oglindă?”

Alfie Kohn Iubire necondiționată pentru copilul tău Totul despre mameAlfie Kohn, teoreticianul și promotorul parentingului necondiționat (da, da, asocierea cu dragostea necondiționată e cea mai bună!) susține cât se poate de direct:

„Parentingul condiţionat se bazează pe concepţia cinică la maximum că acceptarea copiilor aşa cum sunt le dă undă verde să fie răi, pentru că, în fond şi la urma urmei, chiar aşa și sunt […] Alegerea între parenting condiţionat şi parenting necondiţionat reprezintă de fapt o alegere între două moduri radical diferite de a vedea natura umană.”

Închid cartea lui Kohn, Parenting necondiționat și îmi acord un moment de reflecție: Eu cum aleg să văd natura umană? Și, dacă aleg să cred că oamenii sunt în mod fundamental buni, ce fel de om și de părinte voi fi, în consecință?

Dragi adulți, părinți sau doar foști copii, dacă nu ați găsit răspunsuri mulțumitoare în multitudinea de cărți de dezvoltare personală, încercați o carte de parenting. Nu o să vă pară rău!

Găsiţi acest volum pe rafturile ZYX Books. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Și despre „Pedepsiți de recompense”

În toamna 2014, s-a lansat și volumul „Pedepsiți de recompense”, de Alfie Kohn – traducerea semnată de Ina Elena Irimia. Iată ce puteți descoperi: 

Strategia noastră fundamentală pentru creșterea copiilor, procesul de învățare al elevilor și conducerea angajaților se poate rezuma în doar cinci cuvinte: „Fă așa și primești asta.” Clătinăm un zăhărel (de la dulciuri până la comisioanele din vânzări) în fața oamenilor, într-un mod foarte similar celui în care am dresa un animal de casă.

În cartea sa deschizătoare de drumuri, Alfie Kohn ne arată că, deși manipularea prin stimulente a oamenilor pare să aibă succes pe termen scurt, aceasta reprezintă o strategie care până la urmă eșuează, iar efectele sale nocive persistă un timp îndelungat. Locurile noastre de muncă și sălile de studiu vor continua să decadă, argumentează autorul, până în punctul în care vor începe să ne îndoim de încrederea noastră într-o teorie a motivației derivată din experimente făcute pe animale de laborator.

Condimentată cu umor și exemple din viața de zi cu zi, „Pedepsiți de recompense” ne oferă o argumentație dificil de ascultat, dar imposibil de negat.

Volumul „Pedepsiți de recompense” se poate comanda din ZYX Books. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa