Oana Stoianovici, coach transformațional. ”Când le oferim adolescenților noștri adevărul, le dăm puterea să ia decizii informate și asta schimbă totul.”

Cristina Călin, redactor

În vremurile pe care le trăim să fii părinte devine în fiecare zi mai provocator. Zicala ”e nevoie de un sat pentru a crește un copil” e mai adevărată ca oricând, dar că este aplicată într-un mod total diferit față de cum a fost gândită. Satul este astăzi lumea toată și intră în casa noastră prin telefoane, televizoare și laptopuri.

Cu atât de multe informații care intră în viața noastră nu este de mirare că suntem debusolați atât noi, cât și copiii noștri. Echilibrul este cu atât mai greu de găsit cu cât nu există niște repere clare după care ne putem ghida. Am vorbit cu Oana Stoianovici, coach transformational, despre provocările cărora trebuie să le facă față părinții și copiii.

Totul despre Mame: Pare că zilele acestea se dă o luptă între cei cu viziuni conservatoare în creșterea copiilor și cei progresiști și fiecare pare să ducă la extrem aplicarea principiilor. Cum facem să ne păstrăm noi ca părinți echilibrul?

Oana Stoianovici: Întrebarea ta este utilă pentru că ne provoacă pe noi, părinții să devenim autonomi în procesul de educare. Pentru mine toate curentele de educație au ceva valoros și ceva de luat în calcul. Atunci când aplicăm orice orbește riscăm să creăm un dezechilibru cu cele mai bune intenții. Ne păstrăm echilibru când aplicăm cu măsură și trecând prin filtru personal toate trendurile și informațiile de parenting la care ne expunem. Un exercițiu util care să ne ajute este să facem o listă cu tot ce considerăm că este valoros și ce nu este valoros pe care am vrea să îl transmitem copiilor noștri. Și apoi să reflectăm la ce am scris, bazându-ne pe bunul simț. Cred mult că intuiția ne ajută să fim părinți mai buni.

Copiii trebuie să înțeleagă că există consecințe

Totul despre Mame: Mulți părinți au tendința să își protejeze copiii de orice lucru este negativ, să le poarte ei bătăliile, să facă pentru ei totul în ideea de a le oferi o copilărie de vis. Cât de potrivită este această abordare privind pe termen lung?

Oana Stoianovici: Pe termen lung este complet falimentară, deoarece nu îi pregătește pe copii noștri pentru etapa când pleacă din cuib. Viața de adult este provocatoare și cel mai bine îi servim dacă îi pregătim încet, încet pentru această etapă. Cheia pentru a-i pregăti fără să îi expunem la situații care îi pot copleși este să fim echilibrați în ce îi lăsăm să confrunte singuri pentru a învăța ce consecințe poartă acțiunile lor și unde intervenim să le ușurăm lecția. De exemplu când sunt mici, este benefic să înțeleagă faptul că există consecințe în urma acțiunilor noastre. Putem crea diferite teme, cum ar fi să facă curat în camera lor. Dacă nu fac consecința este că nu au voie să primească acces la desene. Dacă fac curat adună puncte și acele puncte se pot transforma în bani pentru pușculiță sau o călătorie într-un loc de joacă preferat.

Totul despre Mame: În acest context, al dorinței de a asigura protecție, cum poate un părinte să abordeze temele zilei (pandemie, vaccin, război, instabilitate financiară) cu copilul fără să îi creeze panică și anxietăți?

Oana Stoianovici: Cred că poveștile sunt un fel foarte ușor pentru copii de a absorbi informații noi. Este important când expunem un copil la o informație nouă să punem accentul pe faptul că el/ea sunt în siguranță și noi suntem lingă ei. Ulterior îi putem coopta împuternicindu-i să ia anumite acțiuni în mod egal ca toți ceilalți membri ai familiei. Este pandemie, dar tu ești în siguranță. Tot ce se schimbă este faptul că vom purta toți măști și ne vom spală foarte bine pe mâini. Dacă copii sunt mai mari vor veni cu întrebări la care cea mai armonioasă abordare este să răspundem oferindu-le informații complete și adevărate dintr-un loc neutru emoțional. Cu cât suntem mai calmi și mai răbdători, oferindu-le informații corecte și complete cu atât îi securizăm și îi ajutăm să se adapteze.

Oana Stoianovici, coach transformațional/ Arhiva personală

Oferă-le copiilor adevărul

Totul despre Mame: Cum învățăm copilul să facă diferența între informații reale și fake news? Mă gândesc că fake news poate fi și faptul că unui copil de 12-13 ani îi poate spune un prieten că dacă fumează iarbă nu i se întâmplă nimic.

Oana Stoianovici: Oferindu-i acces la tot tabloul. Dacă un preadolescent află de la un coleg că fumând iarba nu pățește nimic ar fi bine să îl expunem la cazuri de oameni care pățesc lucruri negative (deprecierea sănătății, schimbarea stilului de viață, de focusare de la construire unui viitor) atunci când consumă iarbă și o fac excesiv. Când le oferim adolescenților noștri adevărul, le dăm puterea să ia decizii informate și asta schimbă totul.

Totul despre Mame: Putem (și trebuie) cu adevărat să ne ținem copiii departe de pericole? 

Oana Stoianovici: Cred că trebuie în fiecare etapă de viață să definim ce este periculos și care sunt oportunitățile de creștere pentru copii noștri. Acest lucru ne permită să îi pregătim pentru ”pericole” și să îi împuternicim. Fiecare părinte poate decide ce este periculos pentru el/ea (de ex. expunerea la internet, alcoolul, tutunul, anumite cercuri sociale, anumite sporturi cu risc mai mare de accidente) și în funcție de acest lucru să creeze reguli pe care copilul trebuie să le urmeze.

Copiii trebuie să știe că ne pot spune orice

Totul despre Mame: Ce repere le putem oferi copiilor pentru ca să se poată descurca singuri atunci când nu suntem în preajma lor?

Oana Stoianovici: Cred ca regula celor 3 elemente de siguranță se poate aplica cu succes. Să se asigure că sunt în siguranță din punct de vedere fizic și este important să le oferim scenariile în care nu sunt ca să le poată identifica. Să fie în siguranță emoțional și să știe că nu trebuie să facă lucruri pe care nu le simt sau ne le fac plăcere. Că pot apela la noi când au nevoie și asta înseamnă să fie responsabili nu slabi. Când copii știu că pot să ne spună orice se simt în siguranță și asta ne permite să intervenim mai ușor acolo unde ar putea întâmpina probleme.

Totul despre Mame: Cum ne dăm seama că un copil este depășit de emoții, că se confruntă cu anxietate? Ce întrebări ar trebui să îi punem ca să evităm dialogul ”Ce faci?”- ”Bine!”

Oana Stoianovici: Învățăm să descifrăm universul copiilor noștri atunci când ne conectăm cu emoțiile și învățăm să citim oamenii din punct de vedere emoțional. Putem accesa această cunoaștere prin conexiune conștientă cu emoțiile noastre și cel mai bun ajutor este chiar conectarea cu Copilul nostru Interior. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa