Monica Reu a inaugurat Serile TDM din 2016

Raluca Dumitrică
Monica-Reu-Totul-despre-mame

Prima ediţie din acest an a Serilor TDM a avut-o invitată pe Monica Reu

Monica Reu, trainer de comunicare nonviolentă şi Preşedinte al Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă, s-a aflat vineri, 22 ianuarie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, alături de zeci de părinţi şi copii, la prima ediţie din 2016 a Serilor TOTUL DESPRE MAME. Sub umbrela titlului „Empatia şi compasiunea într-o lume a învinovăţirii”, invitata ediţiei cu numărul 25 a acestui eveniment a discutat despre mecanismele care ne ajută să înţelegem că ruşinea nu trebuie să ne guverneze viaţa, dar şi despre cum putem să ne eliberăm de ruşine pentru a fi fericiţi. La baza evenimentului a stat cartea „Am crezut că e vină mea (dar nu era)”, de Brené Brown, volum disponibil în shop-ul Andreea Raicu.

Ce este empatia?

Pentru a clarifica pentru toți cei prezenți semnificația empatiei, Monica Reu a explicat încă de la început, pe îndelete, ce este empatia şi care este rolul său în viaţa noastră. Invitata evenimentului a descris empatia drept recunoaşterea emoţiilor altora şi metoda prin care creierul se conectează cu inima. Pe lista ingredientelor empatiei se află comunicarea mesajelor prin care să arătăm că suntem alături de persoana respectivă, o minte eliberată de judecaţi şi etichete, prezenţa, adoptarea perspectivei celuilalt, recunoaşterea emoţională şi comunicare a faptului că vezi intenţiile şi emoţiile celuilalt.

Compasiunea, cheia relațiilor armonioase cu ceilalţi

Întâlnirea cu Monica Reu a fost, la fel ca fiecare dintre evenimentele TDM din Bucureşti şi din ţară la care a participat, o întâlnire emoţionantă în care sfaturile punctuale au fost combinate cu povestiri personale, ce au adăugat un aer de intimitate întregii seri. Una dintre aceste povestiri a fost cea în care Monica Reu i-a destăinuit unei prietene un anumit episod delicat din viaţa sa, iar atunci când prietena i-a spus „cred că te simţi copleşită”, a trăit o mare eliberare şi sentimentul că a fost înţeleasă.

Plecând de la acest exemplu, Monica ne-a îndemnat să nu mai fim surprinşi de stările copilului nostru şi să ne punem în postura lui, înţelegând care sunt lucrurile care îl deranjează, dar pe care nu le poate exprima oral. Un copil de 5 ani, de exemplu, nu poate spune verbal că e dezamăgit, aşa că se manifestă în cu totul alt fel. Iar dacă noi tindem să fim agresivi în acele momente, ar trebui să ne oprim şi să ne analizăm puţin comportamentul, pentru că agresivitatea ascunde un gol şi o nevoie neîndeplinită şi ne face să vedem că purtăm cu noi, ca adulţi, teama din copilărie. Dacă nu ne privim cu compasiune, nu putem schimba ceva în vieţile noastre şi nici nu putem avea relaţii armonioase cu cei dragi.

Greşelile sunt sursă de lecţii defectuoase

Monica Reu ne-a mai spus că există 3 lecţii otrăvitoare pe care le învăţăm din greşeli, şi care au impact asupra imaginii şi stimei, dar şi efecte pe termen lung: lecţia fricii (de abandon şi respingere), lecţia vinovăţiei (din cauza mea suferă) şi lecţia ruşinii (sunt neadecvat, rău). Din pricina acestor greşeli ne simţim deconectaţi, avem tendinţa de a ascunde şi impulsul de a minţi, abordând starea defensivă.
Este interesant de observat că atunci când greşesc ceilalţi noi reproducem tiparele preluate în copilărie (deconectare, învinuire) şi tindem să facem cu oamenii din jur exact ceea ce ni s-a făcut nouă atunci.

Practici prin care putem avea empatie şi compasiune faţă de noi înşine

Spre finalul evenimentului, Monica ne-a prezentat câteva practici prin care putem încuraja empatia şi compasiune faţă de noi înşine: procesarea constructivă a situaţiilor dureroase din trecut (Ce am simţit? De ce aveam nevoie?), conectarea cu sine, procesarea constructivă a greşelilor proprii, aprecierea faţă de sine, transformarea judecăţilor, practica recunoştinţei şi a bucuriei conştiente, găsirea unui empathy buddy sau a unui prieten care te iubeşte, te acceptă şi te înţelege.

Atelierul pentru copii din cadrul evenimentului a fost susţinut de Dino Piccolino. În cadrul acestuia, micii participanţi la eveniment au putut face nişte oameni de zăpadă în ton cu vremea de afară, dar care au înveselit atmosfera şi au adus un plus de căldură serii.

Foto: Alexandra Dincă

Citeste si:
Comunicarea nonviolentă sau cum să spun ce doresc fără să îi rănesc pe ceilalţi
Monica Reu: “Copilul meu va deveni un adult empatic dacă el va trăi empatia în relaţia noastră”
10 tehnici de mindfulness pentru copii
Monica Reu și Ian Peatey, un cuplu victorios la Serile TOTUL DESPRE MAME

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa