Meditația te ajută să-ţi îmbunătăţeşti relaţia cu copilul tău

Raluca Dumitrică
Meditația mamă și copil
Meditația în doi (tu şi copilul tău) poate fi o experienţă pozitivă pentru amândoi. În urma acesteia, veţi putea să vă concentraţi mai uşor.
Meditația mamă și copil
Meditaţia în doi, mamă şi copil, poate fi foarte relaxantă

5 pași pentru meditația în doi

Meditaţia în doi (tu şi copilul tău) poate fi o experienţă pozitivă pentru amândoi. În urma acesteia, veţi putea să vă concentraţi mai uşor, dar să fiţi şi mai calmi şi mai liniştiţi. Iată câteva tehnici de meditaţie pentru tine şi copilul tău!

Ştiaţi că adulţii, asemenea copiilor, pot avea momente de hiperactivitate, iar copiii pot experimenta anxietatea, întocmai ca adulţii? Specialiştii vin cu o soluţie pentru a minimiza aceste două stări stresante : meditaţia. Ei ne spun că meditaţia reduce stările de anxietate, depresia, hiperactivitatea sau lipsa de concentrare.

Meditația – Cu ajutorul ei vezi, auzi şi simţi cu ochii închişi

Prin intermediul unei tehnici speciale de meditaţie, adulţii, cât şi copiii, îşi pot relaxa mintea şi corpul. Dacă crezi că e ciudat că şi copiii pot medita, ai fi surprinsă să afli că meditația este considerată o metodă eficientă de a ajuta copilul să fie mai calm şi mai liniştit. Nu renunţa la meditaţie doar pentru că ţi se pare dificil ca cel mic să stea alături de tine, nemişcat, timp de zece minute. Folosind trucurile potrivite îl poţi face chiar interesat de meditaţie. Explică-i copilului că meditaţia este o modalitate de a vedea, auzi şi simţi cu ochii închişi şi propune-i să faceţi împreună meditaţie când el este foarte calm şi evită momentele când este plin de energie, pentru că va întâmpina dificultăţi de concentrare atunci.

În plus, pentru tine meditaţia este o formă eficientă de a scăpa de stresul cotidian şi de stările anxioase, dar şi de a-ţi ajuta copilul să fie mai atent la lucrurile care se întâmplă în jurul lui. Aşadar, încearcă periodic să faci câte o şedinţă de meditaţie!

Meditația – Învaţă să obţii în 5 paşi calmul şi liniştea interioară

1. Adepţii meditaţiei spun că este obligatoriu să-i faci copilului un colţ special în cameră, unde să poată să stea liniştit câteva minute. Culorile camerei contează şi ele, de aceea foloseşte albastru sau verde deschis, care dau o senzaţie de calm. Fă-i celui mic o pernă specială cu eroii preferaţi din desene animate pe care să stea şi o măsuţă unde să-şi pună un obiect foarte drag, precum o jucărie sau o carte.

Meditația și pozițiile folosite

2. Aşezaţi-vă amândoi confortabil pentru meditaţie şi nu uita să-l laşi pe cel mic să-şi aleagă singur poziţia pe care o doreşte, fie să stea pe o pernă, pe un scaun sau întins pe jos. Este important să-l faci să înţeleagă importanţa meditaţiei.

3. Spune-i că trebuie să închidă ochii şi să se gândească la un lucru familiar şi plăcut. Aici poate intra dormitorul lui sau locul de joacă, dar şi orice altă zonă în care cel mic se simte bine. Pune-l să-ţi descrie pe urmă ceea ce vede, dar să facă acest lucru cu ochii închişi. Efectuând acest exerciţiu, copilul îşi va putea îmbunătăţi puterea de concentrare.

Meditația și tehnicile care te ajută

4. În cadrul meditaţiei, un rol extrem de important îl are vizualizarea. În afară de tehnica de mai sus, îl poţi încuraja pe cel mic să-şi folosească imaginaţia: ajută-l să vizualizeze nişte lucruri liniştitoare, precum o cascadă sau o câmpie cu flori. Specialiştii ne spun că această tehnică poate fi încercată de copiii de toate vârstele.

5. Rostirea unei mantre este o altă tehnică interesantă de pus în practică, care se poate dovedi chiar amuzantă pentru micuţ. Alege o mantra uşoară, care să conţină sunetele din sanscrită „om” sau „ah” şi repetaţi împreună. Repetând, copilul va deveni din ce în ce mai calm şi mai relaxat, ceea ce ţi se va întâmpla şi ţie. Această tehnică este folositoare pentru copiii care dau dovadă de multa energie.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa