Mama vitregă: un monstru impostor?

Mama vitrega

Mama vitrega

De ce își urăște un copil mama vitregă?

Când spui mamă vitregă parcă te gândești deja la biata Albă ca Zăpada izgonită de mama sa vitregă. Dar ce e de făcut atunci când mama cea rea nu seamănă deloc cu mamele vitrege din basme, ci este cât se poate de drăguță și face tot ce-i stă în putință pentru a-i fi pe plac copilului, iar acesta se poartă în continuare ostil?

O „nouă mamă” poate fi privită ca pe o impostoare, chiar și atunci când nu greșește cu nimic. Problema constă în însuși statutul ei de părinte vitreg, fiind o adevărată provocare de a se apropia de copilul altei femei. Cum să-i dovedești micuțului că nu ești un monstru?

Cum îi demonstrezi copilului că nu ești cea care i-a furat tatăl?

Explicația psihologilor este una simplă: mama vitregă este privită ca pe o femeie rea care a distrus familia, indiferent dacă aceasta a avut sau nu un rol în divorț. Ba mai mult decât atât, există studii de specialitate conform cărora cu cât o mamă vitregă se poartă mai frumos, cu atât va fi mai respinsă de copil.
Instinctiv, comportamentul dificil al copilului este menit să distrugă familia nou construită, mai ales atunci copilul este mai mare de 5 ani și începe să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în noul cămin. Mama naturală este fără dar și poate figura cea mai importantă din familie și orice persoană care va încerca să-i ocupe locul va fi respinsă.

De ce urăște copilul mama vitregă?

1. Copilul suferă în urma divorțului sau chiar a decesului mamei. Suferința se transformă în furie, chiar dacă trece o bună perioadă de timp de la divorț. De aici, lucrurile devin previzibile. Mama vitregă se transformă într-un monstru, iar copilul va face tot ce-i stă în putință să o înlăture.
2. Copilul speră ca părinții lui să se împace, indiferent ce vârstă are. Dacă tatăl se recăsătorește, copilului îi vor fi spulberate speranțele, ceea ce îl poate face să se gândească la felul în care poate strica noua relație. Atunci când discutăm despre decesul mamei naturale, frustrarea și suferința își spun cuvântul.
3. Îi este frică de schimbare. Schimbă-i grădinița copilului și vei vedea ce se întâmplă. Copiilor le este teamă de schimbări pentru că nu se mai simt în siguranță și nici nu știu cum le va fi afectată viața. Lucrurile se pot înrăutăți dacă noua mamă are copii din altă căsătorie. Gelozia este un sentiment normal la o vârstă atât de fragedă, așa că nu te aștepta să te primească cu brațele deschise.

Cum reacționează un copil căruia îi este frică de o mamă vitregă?

Ce trebuie să facă un tată atunci când copilul se poartă urât? În primă fază, cel mic va încerca să atragă atenția prin crize de plâns, crize de furie, agresivitate etc. Iată ce poți face pentru a fi alături de cel mic și a-l ajuta să depășească momentele dificil:
1. Nu-i alimenta ura. Atunci când copilul răspunde sfidător, nu-i cere să-și asculte mama vitregă și nici nu-i impune să o respecte. Nu vei obține nimic altceva decât să o urască și mai mult.
2. Încarcă-te cu răbdare. Explică-i în fiecare zi că relația dintre voi doi nu se va schimba din cauza unei alte femei. Arată-i că-l iubești la fel de mult și că ai răbdare să-l asculți.
3. Acordă-i timp. Copilul are nevoie de timp petrecut numai cu tatăl. Nu-i impune să aveți activități comune încă de la început. Acordă-i suficient timp încât să o poată accepta pe mama vitregă.
Ce trebuie să facă o mamă vitregă pentru a-i intra în grații copilului?
1. Nu-i impune reguli. Te va urî și îi va fi frică de tine. Oferă-i libertate și timpul necesar pentru a te accepta în viața lui.
2. Nu-l pedepsi, nu îl umili, nu îl judeca. Atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori, încearcă să-i vorbești, să-i pui întrebări și să nu-l judeci. Spune-i întotdeauna „eu cred că… tu ce părere ai?” Dacă îți răspunde, dă-i dreptate. Fă-l să înțeleagă că nu ești monstrul care distruge familii și că îl poți iubi la fel de mult ca pe copilul tău.
3. Oferă-i încredere. Chiar dacă te respinge, oferă-i suficient de multă încredere încât să fie sigur că nu-l vei îndepărta de tatăl lui.Validează-i emoțiile, oricât de dificil ar fi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa