Lucruri pe care mamele nu le spun niciodată

Alexandra Constantin

Experiența maternității este una ce nu poate fi de multe ori descrisă în cuvinte, acestea fiind prea puține și prea mici pentru a contura sentimentele pe care le au mamele. În spatele devotamentului, a compasiunii și a iubirii fără margini stau de multe ori gânduri pe care doar mamele le știu, scriu jurnaliștii de la brightside.me.

Ai făcut-o să plângă de multe ori

A plâns când a aflat că este însărcinată, când te-a adus pe lume, când te-a ținut prima dată în brațe… A plâns de bucurie, a plâns când a fost îngrijorată, dar și când a simțit că nu este o mamă suficient de bună și că face greșeli în ceea ce privește creșterea ta. De multe ori, a plâns când și tu plângeai, când erai trist sau te bucurai cu adevărat de lucrurile mărunte din jurul tău.

Dincolo de durere

Nu puține sunt momentele când a durut-o, dar nu a spus nimic. Atunci când ai tras-o de păr, când ai prins-o cu unghiuțele ascuțite care păreau de multe ori atât de greu de tăiat, dar și atunci când ai mușcat-o în timp ce erai la sân. La fel a fost și când rămânea fără aer pentru că te mișcai din ce în ce mai mult în burtică, când burta a crescut pe parcursul celor nouă luni de sarcină sau când avea contracții puternice înainte de a te aduce pe lume.

I-a fost mereu frică, deși părea puternică

Încă din momentul conceperii, mamele încep să protejeze viața mică ce crește în fiecare zi la ele în burtă. A fost puternică chiar și atunci când te-a lăsat pentru prima dată în grija altcuiva deși știa că nimeni nu poate să te protejeze mai bine decât ea. A stat cu teamă încă de la primii tăi pași, atunci când ai fost pentru prima dată plecat de acasă, dar și când te-a lăsat în primele zile la poarta școlii. Ea a fost aproape de tine când ți-ai scrântit prima dată piciorul, când ai avut febră, iar când ție îți era frică ea părea puternică numai ca tu să te simți mai încrezător.

Știe că nu este perfectă

Dacă un lucru este sigur… atunci este acela că mamele sunt cel mai aspru critic când vine vorba de ele. Își știu toate defectele și de multe ori ar face orice să scape de ele, cum sunt momentele în care răbdarea ei față de tine pare că nu este suficientă. Dar e și mai aspră cu ea când vine vorba de tine, de creșterea ta. Își dorește să fie mama perfectă pentru tine, să nu greșească cu nimic, dar e și ea om până la urmă și face greșeli.

Te-a privit de nenumărate ori în timp ce dormeai

Nu puține au fost nopțile când la ora 3.00 nu știa ce să mai facă ca tu să adormi. Cu greu își ținea ochii deschiși în timp ce îți cânta, te legăna pe picioare sau se plimba cu tine în brațe prin cameră. Apoi, când ai adormit în cele din urmă, parcă și oboseala ei a dispărut pentru câteva secunde, timp în care s-a uitat cu drag la puiul ei mic, cu chipul perfect.

Te-a purtat mai mult de nouă luni

Ai avut nevoie de ea, dar și ea a avut nevoie de tine. Așa că a învățat să facă mai multe lucruri în același timp: să te țină în brațe în timp ce mânca, atunci când se spăla pe mâini, iar uneori și atunci când dormeai, pentru că doar așa erai liniștit. Au durut-o brațele, a durut-o spatele, dar nu ți-a dat drumul din brațele ei. Doar așa te simțea aproape de ea, te știa în siguranță și putea să te protejeze de tot ce e rău.

I-ai frânt inima de fiecare dată când ai plâns

Nu a existat pentru ea sunet mai trist decât cel al plânsului tău sau imagine care să o doară mai mult decât lacrimile tale pe obraji. Chiar dacă a încercat mereu să facă tot ce era posibil pentru a te face să nu mai plângi, i-ai frânt inima de fiecare dată când acest lucru s-a întâmplat.

Te-a pus mereu pe primul loc

Mereu, nevoile tale au fost pe primul loc pentru ea, chiar și atunci când nu apuca să mânânce o zi întreagă sau când era foarte obosită. Întreaga zi s-a ocupat de tine și de ceea ce tu ai avut nevoie, iar seara a fost de multe ori prea lipsită de energie să mai facă lucruri și pentru ea. Dar în fiecare zi s-a trezit și a luat-o de la capăt, mai ales că pentru ea tu ești cel mai de preț dar.

Ar avea puterea să o ia de la capăt

Meseria de mamă este una dintre cele mai grele din câte există, una în care limitele sunt testate de nenumărate ori. Chiar dacă asta presupune să plângi, să greșești, să te doară, să muncești chiar și atunci când simți că nu mai poți și să înveți mereu. Dar este fără îndoială și meseria în care ai parte de toată dragostea din Univers. În ciuda durerilor, a nopților nedormite, a episoadelor de plâns, a temerilor, a oboselii… sigur este că ea ar lua-o de la capăt dacă ar fi nevoie, mai ales că însemni totul pentru ea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa