Lecții de viață pe care le înveți în urma unui eșec

Adriana Moscu
ce-inveti-din-esec-totul-despre-mame

Orice experiență este o lecție de viață. Află cum să transformi eșecul într-un triumf. Sunt multe lecții de viață pe care le poți învăța în urma unui eșec.

„Omul din greșeli învață”– ne dăm seama de asta când ne uităm în urmă, într-un moment din viață în care părea că ne cufundăm într-un dezastru iminent. Poate că atunci părea tragic, însă la câțiva ani distanță, ne amintim mai degrabă ce am învățat din urma acelei experiențe. Eșecurile fac parte din viață. Ele sunt necesare pentru că, odată ce ai trecut prin ele, înveți cum să nu mai repeți o greșeală.

De fapt, viața este un șir neîntrerupt de experiențe, mai degrabă decât reușite și eșecuri, așa cum am fost greșit învățate să le catalogăm. Din fiecare experiență, îți însușești o lecție. Important este ca mesajul acelei experiențe să nu ajungă la tine distorsionat. Iată cinci exemple care te pot face să înțelegi mai ușor că eșecurile nu sunt atât de negre pe cât par.

Fă un pas înapoi și reflectează

Când totul e bine și-ți vezi de treabă fără să întâmpini derapaje, te învăluie o senzație de beatitudine. Te bucuri de viața ta liniștită, călduță, așezată. Însă sunt nenumărate feluri de-a o da în bară, iar eșecul te poate aștepta chiar după colț. Greșești un proiect la serviciu și îți dezamăgești superiorii. Sau te trezești că, de la un timp, nu mai găsești un canal de comunicare cu copilul care crește și nu-ți e prea clar în cine se transformă.

Lucrurile încep să-ți scape de sub control. Ce ar trebui să faci când apare un eșec? Un pas înapoi și să gândești la rece. Prima lecție pe care-o înveți în urma unui eșec este să încetinești ritmul, apoi să te oprești și să vezi ce e de făcut: “Ce n-a mers? Ce pot îndrepta?” Uneori, o rupere de ritm e tot ceea ce ai nevoie pentru a înțelege că te îndrepți în direcția greșită.

Repară ce ai greșit

Când realizezi că te confrunți cu un eșec, încep să te copleșească emoții puternice, negative, ca vina, rușinea, mânia sau alte resentimente. Știi că trebuie să-ți ceri scuze și nu e chiar la îndemână să faci asta. Cu cât creștem, cu atât devenim mai orgolioși. Și totuși, căința e un act necesar. Și trebuie s-o faci în mod autentic, ca și cum ai strânge cioburile unui pahar spart, de la cel mai mic, la cel mai mare, până nu ar mai rămâne niciunul pe jos, oricât de greu de observat ar fi. Când ești față în față cu un eșec, înveți să identifici greșeala și s-o repari înainte să se transforme într-o apocalipsă. 

Încetinește ritmul

Trăim pe fugă, suntem copleșiți de termene limită, avem multiple sarcini de rezolvat. Parcă secolul vitezei era despre a simplifica lucrurile – greșit, e secolul în care învățăm să facem tot mai multe, tot mai repede. Nu mai ai timp să respiri, să-ți tragi sufletul, să privești înspre interior, nu doar înspre înainte.

Când treci printr-un eșec, te înfurii – pe tine și pe cei din jur. E momentul să găsești o activitate care să-ți distragă atenția de la eșec: mergi la un concert simfonic, vezi p piesă de teatru, savurează prăjitura preferată, odihnește-te în weekend, în loc să faci curățenie generală. Bucură-te de lucrurile simple. Toate acestea te vor deconecta și te vor face să înțelegi că tragedia nu este atât de groaznică pe cât pare. Când te confrunți cu un eșec, înveți cum să faci față situațiilor dificile și cum să renunți la atitudinea defensivă. Înveți cum să nu mai dai vina pe alții și să încerci să rezolvi problema elegant. Cum să încetinești ritmul înainte să amețești și să nu mai știi încotro te îndrepți.

Învață să-ți stabilești prioritățile

Care e prima ta reacție după ce, se înțelege, ai eliberat o tiradă de cuvinte injurioase la adresa… situației dezastruoase? Să te întrebi, retoric: “Cum am putut să fiu atât de proastă?”. Ei bine, nu, nu ești proată câtuși de puțin, pur și simplu a trebuit să jonglezi cu prea multe popice deodată și ai sfârșit prin a le scăpa pe toate pe jos. O lecție foarte importantă pe care-o înveți în urma unui eșec este să îți stabilești prioritățile, să nu te lași distrasă de la ceea ce ai de făcut urgent. Să fii sigură că faci tot ce poți pentru ca proiectul la care lucrezi să iasă perfect. Să știi ce vrei, ce ai de făcut și cum să ajungi la destinație pe urmând calea cea mai potrivită. Așadar, un eșec te învață cum să preiei din nou controlul asupra situației pe care o ai de rezolvat.

După ce ai căzut, ridică-te

Un eșec nu înseamnă un capăt de drum, ci mai degrabă un început. Un eșec te învață cum să supraviețuiești după ce ai făcut o greșeală și cum să evoluezi, pentru că acum știi s-o ocolești. E o provocare din care înveți să ieși mai puternică. Până la urmă, în toate poveștile lumii, binele învinge răul. De ce n-ai depăși și tu eșecurile din viața ta? Călare, sau nu pe o șa.

Citește și:
De ce este atât de importantă inteligenţa emoţională?
Episodul 141: Dar pe noi când o să ne iubim necondiţionat?
Copilul meu trebuie să fie bun, foarte bun, cel mai bun!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa