Când părinții se enervează! Jos cu supărările şi nervii!

TOTUL DESPRE MAME

Și părinții se enervează uneori. Deşi să fii părinte este ceva minunat, ştim foarte bine că sunt momente în care simţi că o iei razna şi îţi vine să iei pe toată lumea la bătaie. În astfel de momente, este util să te gândeşti la cauza supărărilor şi să încerci să o rezolvi, atât spre binele tău şi al partenerului tău, cât şi spre binele copiilor.

Ce se întâmplă când părinții se enervează?

Toți părinții se enervează la un moment data în viață. Să îţi creşti copiii este o activitate care îţi aduce multe bucurii, însă nu este întotdeauna uşor. Supărarea poate proveni şi din circumstanţe străine familiei, cum ar fi, spre exemplu, situaţia la locul de muncă. Sau de amintirea inconștientă a unor experiențe din copilărie. Acestea e bine să fie explorate. Cum pot fi ele explorate explică și Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. 

În marea parte a timpului, părinţii gestionează stresul destul de bine, însă există momente când refulează şi nu se mai pot controla. Supărările şi furia, în general, provin dintr-un mix de sentimente. Pot proveni dintr-o stare depresivă sau de neputinţă, din vinovăţie, frustrare, lipsă de apreciere sau, pur şi simplu, oboseală.

Pe cât posibil, încearcă să determini care sunt sentimentele care se asociază cel mai adesea cu supărările tale. Acest lucru te va ajuta să înţelegi ce anume îţi provoacă starea de nervozitate. După ce reuşeşti să stabileşti care este problema, vei putea să şi faci ceva în acest sens.

Dacă eşti de părere că eşti supărat în marea parte a timpului, de obicei este pentru că ceva nu funcţionează cum trebuie în viaţa ta, şi nu pentru că eşti defect ca om sau ca părinte. E posibil să ai nevoie de ajutor profesionist pentru a afla exact care este sursa problemelor şi să faci o schimbare. Și părinții se enervează important este să afle ce le declanșează acest lucru.

Ce poţi să faci când eşti furios

 • Uneori, furia este cauzată de lucrurile pe care ţi le impui chiar tu. Spre exemplu, dacă micuţul tău face o criză de isterie, iar tu îţi spui ceva de genul „De ce trebuie să suport asta? Trebuie să îi arăt copilului cine este şeful în casă!”, cel mai probabil îţi construieşti singur furia şi vei pedepsi copilul. Dacă îţi spui „Observ că este supărat şi că nu poate să îşi controleze sentimentele acum!”, vei fi mult mai apt să îţi menţii calmul şi să îţi ajuţi copilul să îşi gestioneze emoţiile.
 • Descoperă-ţi propriul corp şi reacţiile sale la stimulii care îţi trezesc supărare şi furie. Ar fi bine să faci ceva preventiv în ceea ce te priveşte, pentru a evita o explozie în comportamentul tău.
 • Alege să faci sport sau orice soi de exerciţiu fizic atunci când eşti aproape sigur că urmează să îţi ieşi din fire. Dacă serviciul este foarte stresant, alege ca atunci când te întorci de la muncă să ieşi o jumătate de oră la jogging. Te va elibera de stres şi tensiune.
 • Gândeşte-te ce anume este cel mai relaxant pentru tine. Este vorba de acel ceva care diferă de la om la om. Poate fi o ceaşcă de ceai, o baie, cititul unei cărţi, mersul la plimbare, muzica sau orice altceva care te ajută să te relaxezi.
 • Eliberează-te şi găseşte-ţi un spaţiu al tău. Ieşi afară la plimbare sau la jogging. Dacă ai copii mici şi nu găseşti pe nimeni să stea cu ei, ia-i cu tine.
 • Ia o pauză. Pe cât posibil, găseşte pe cineva care să aibă grijă de copii pentru puţin timp, cât tu vei avea grijă şi atenţie doar pentru tine.
 • Vorbeşte despre sentimentele tale cu un alt adult care înţelege. Sună-ţi un prieten care te poate asculta.
 • Vorbeşte-le copiilor tăi. Dacă sunt suficient de mari, spune-le cum te simţi fără să îi învinuieşti (ori altfel se vor învinovăţi singuri). Spre exemplu „Sunt supărat pentru că sunt obosit…” şi nu „Mă enervezi!”.
 • Repetă-ţi că cei mici nu îşi supără şi nici nu îşi enervează intenţionat părinţii. Este cât se poate de adevărat!

Părinții se enervează – ce poţi să faci pentru a preveni asta

 • Încearcă să nu laşi lucrurile să se tensioneze prea mult şi să îţi ieşi din fire.
 • Deseori părinţii se supără pentru că sunt obosiţi şi stresaţi. Dacă acest lucru ţi se întâmplă şi ţie, caută o modalitate de a-ţi reorganiza ziua în avantajul tău.
 • Dacă poţi, discută cu cineva (partenerul tău, spre exemplu, sau un prieten apropiat) despre sentimentele care se ascund în spatele nervilor. De obicei, asta te va ajuta să îţi gestionezi mai bine supărările. Încearcă să faci ceva în privinţa cauzelor care îţi declanşează stresul.
 • Dacă încă nu ai găsit o modalitate de a arăta celor din jur că eşti supărat, fără să îi răneşti pe alţii, caută să apelezi la un profesionist pentru a te ajuta.
 • Dacă ai nervii întinşi în continuare, orice ai face, un psiholog poate fi singura soluţie pentru tine. Discută cu medicul tău de familie dacă nu ştii încotro să te îndrepţi.

Dacă partenerul este nervos

 • Căutaţi o soluţie pentru momentele în care sunteţi nervoşi, dar numai atunci când sunteţi deopotrivă calmi. Puteţi, spre exemplu, hotărî ca unul dintre voi să părăsească încăperea atunci când celălalt este supărat şi eventual să ia şi copiii. Ţineţi-vă de plan, oricare ar fi acela.
 • Pregătiţi-vă să discutaţi împreună despre motivele care declanşează un exces de furie. Ascultaţi-vă reciproc punctele de vedere.
 • Nimeni nu este responsabil pentru nervii nimănui şi nici pentru ce face cineva atunci când este supărat.
 • Atunci când o persoană face ceva, modul în care oamenii reacţionează depinde de felul în care percep mesajul. Unii ar putea fi nervoşi, alţii trişti, iar alţii indiferenţi.
 • Fiecare dintre noi este responsabil de sentimentele sale şi modul cum şi le exteriorizează.
 • Este de datoria tuturor să nu ne arătăm supărările în moduri care ar putea face rău celor din jur.
 • Nimeni nu este obligat să accepte abuzul altora. Dacă acest lucru se întâmplă, este foarte important să apelezi la ajutorul unui profesionist.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa