Gestionează emoţiile trecutului care te pot împiedica să te bucuri de prezent

Raluca Dumitrică
Amintiri din trecut | Totul despre mame
Amintirile trecutului te pot împiedica să mai vezi prezentul

Dacă eşti ancorat în trecut, nu mai poţi face faţă fericirii din clipa de azi

Amintiri din trecut | Totul despre mame
Amintirile trecutului te pot împiedica să mai vezi prezentul

Nu există om care să nu aibă un bagaj emoţional, care să conţină acele poveşti ale trecutului care ne-au marcat viaţa la un moment dat. Chiar dacă de pe urma unora putem învăța şi astăzi ceva, altele trebuie să fie abandonate pe drum.

Ce-ar fi să-ţi imaginezi fiecare relaţie, amoroasă, de prietenie sau de afaceri, ca pe o călătorie spre o destinaţie necunoscută? Ce vei găsi în preajma persoanei de abia cunoscute este clar o incertitudine, dar teama şi experienţele anterioare te fac să-ţi iei nişte mijloace de protecţie care pot să-şi pună amprenta negativ asupra relaţiei abia începute. Nu poţi porni totul de la zero, dar, dacă vrei că viitorul tău să fie mult mai luminos decât a fost trecutul, trebuie să reunti la amintirile neplăcute pentru a le face loc celor plăcute.

Elimină experienţele negative şi păstrează-le doar pe cele necesare

Într-o călătorie, îţi împachetezi cu tine toate lucrurile necesare în excursie, iar, dacă pleci cu avionul sau cu autocarul, iei pe lângă lucrurile de primă necesitate şi multe alte obiecte inutile. Atunci când ştii că tu eşti cea care le va căra în spate pe tot parcursul călătoriei, te apuci să mai elimini din ele, pentru că îţi dai seama că fiecare gram contează. Aplică această regulă şi în cazul bagajului emoţional, pe care nu îl poate căra nimeni decât tu. Tocmai de aceea, ocazional, opreşte-te pentru a arunca o privire în el şi pentru a renunţa la acele amintiri care-ţi fac mai mult rău decât bine.

Renunţă la momentele de nehotărâre

Dacă eşti o persoană care nu are încredere în ea, acest lucru are de cele mai multe ori legătură cu amintirile pe care le-ai acumulat în bagajul emoţional. Ceea ce te-a marcat negativ în trecut în relaţia cu cu alţi oameni sau aşteptările pe care aceştia le-au avut de la tine fac ca în prezent să te loveşti de urmările lor. Poţi să-ţi recâştigi siguranţa printr-un exerciţiu simplu: scrie pe o hârtie lucrurile propuse, dar nerealizate şi încearcă să te ocupi în mod special de cele care constituie puncte de interes şi în prezent. Dacă reuşeşti să le duci la bun sfârşit o să-ţi  îmbunătăţeşti considerabil imaginea pe care o ai despre propria persoană.

Elimină gândurile negative

Gândirea negativă se doveşte a fi de cele mai multe ori piedică în calea fericirii şi a evoluţiei tale.  În loc să te gândeşti mereu că nu poţi să faci lucrul X pentru că în trecut n-ai reuşit să faci activitatea Y, mai bine repetă cu încăpăţânare că “pot să fac asta”. Sarcina e ca şi rezolvată dacă porneşti cu ideea asta. Un exerciţiu similar cu cel de la punctul anterior este următorul: ia o foaie de hârtie şi scrie o listă de lucruri urgente de care intenţionezi să te ocupi. Uită-te fiecare zi pe ea pentru a adăuga noi puncte şi pentru a le tăia pe cele deja bifate.

Luptă-te cu fricile care te neliniştesc

Situaţiile în care eşti nevoită să te confrunţi cu anumite situaţii care ţi-au dat bătăi de cap în trecut pot să îţi provoace reale neplăceri în prezent. Aci includem temerile de ordin fizic, precum o vizită la doctor sau o discuţie serioasă şi gravă cu cineva apropiat. Lucrurile acestea cu pondere mare în bagajul emoţional se acumulează de-a lungul timpului pentru că eviţi să le înfrunţi şi sunt ca un bulgare de zăpadă, care se rostogoleşte. Sprijinul necondiţionat al celor dragi este de mare ajutor ca să poţi să treci peste ele. De aceea, este foarte recomandat să vorbeşti despre ele cu prietenii, iar dacă te macină o problemă extrem de serioasă poţi consulta şi un terapeut. O să ajungi să vezi la un moment dat că anumite frici nu solicită o acţiune propriu-zisă, ci doar acceptare. Iar acceptarea lucrurilor pe care nu le putem controla este singura acţiune pe care o putem întreprinde în anumite situaţii, dar chiar şi aşa avem şanse să ne eliminăm mult din bagajul emoţional.

Diana Mărăşoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa