Și fraţi, și prieteni? Diana Gavajuc ne-a spus la Serile TDM că da, se poate!

Raluca Dumitrică
frati-prieteni-totul-despre-mame

Am aflat la ediţia de aprilie a Serilor TDM cum îi putem ajuta pe fraţi să fie și prieteni buni!

Diana Gavajuc, psiholog şi psihoterapeut, membru al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, a fost invitata ediţiei de aprilie a Serilor TDM, derulate, ca de fiecare dată, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Specialistul le-a vorbit celor prezenţi despre o temă delicată şi de maxim interes pentru părinţii care au mai mulţi copii, şi anume despre relaţia dintre fraţi şi despre posibilităţile ca ea să devină o relaţie trainică şi fără prea multe dificultăţi pe parcurs. De la Diana Gavajuc am aflat cum putem face din fraţi prieteni buni!

Prezentarea a avut căa punct de pornire cartea „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi”, de Laura Markham, volum care a fost un bun prilej pentru vorbitoarea serii de a evidenţia tipurile de relaţii posibile dintre fraţi şi modul în care copiii din cadrul aceleiaşi familii sunt percepuţi de părinţi şi se percep pe ei înşişi. Diana Gavajuc ne-a spus că, deşi fraţii nu pot fi aleşi, iar legătura este pentru totdeauna, legătura de sânge nu aduce implicit şi iubirea, iar relaţia dintre fraţi este una care se construieşte.

Volumul „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi – Cum să creștem frați prieteni pe viață”, de Laura Markham, este disponibil aici.

Când în familie apare un al doilea copil, rolul părintelui este de a-l pregăti pe primul pentru această schimbare extraordinar de importantă din viaţa primului născut, iar acest lucru se poate face atât înainte, cât şi după naşterea mezinului, prin timp special făcut cu fratele mai mare, atenţie suplimentară şi implicare neforţată în activităţile casei, mai ales în cele care îl privesc pe copilul mai mic.

Rivalitatea dintre fraţi, o reacţie firească

Diana Gavajuc ne-a mai spus că rivalitatea dintre fraţi este cât se poate de normală şi că aceasta se dezvoltă sau se diminuează în funcţie de părinţi. Rivalitatea poate fi accentuată de diferenţa de vârstă dintre fraţi, de sexul copiilor şi de temperamentul acestora. O cauza a rivalităţii este că fraţii sunt anxioşi din pricină că trebuie să împartă dragostea părinţilor, spaţiul, resursele materiale şi proiectele viitoare. Acordându-le copiilor timp individual, zilnic, renunţând la comparaţii şi fiind deosebit de atenţi la nevoile lor, putem linişti această anxietate. De folos sunt şi lucrul în echipa, grija unuia faţă de celălalt şi sentimentul de familie pe care putem să-l creăm cu uşurinţă.

Să învăţăm să gestionăm certurile!

Invitata serii ne-a mai spus şi cum anume putem să gestionăm certurile dintre frați, această piatră de moară a relaţiei dintre ei. Deşi certurile sunt o componentă cât se poate de firească a relaţiei dintre fraţi, la fel de normal este să nu luăm partea niciunuia dintre copii, ci să ne calmăm, să validăm sentimentele fiecăruia şi să verificăm nevoile fiecărui copil în parte, nevoi care stau la baza certurilor. Este important că părintele să îi înveţe pe copii să exprime verbal ceea ce simt, nu să se eticheteze reciproc şi să le ceară să propună o rezolvare a problemei şi o soluţie comună.

Spre finalul prezentării, Diana Gavajuc a accentuat că violenţă verbală sau fizică este de neacceptat, că nu trebuie să existe toleranţă la impoliteţe şi că toată lumea, în funcţie de vârstă şi abilităţi, trebuie să aibă drepturi şi responsabilităţi. În plus, specialistul a mai reliefat un lucru deosebit de important, de care unii dintre părinţi mai uită din când în când, şi anume că rolul părinţilor nu trebuie preluat de fraţi!

Evital, din nou alături de părinții din comunitatea TDM

În cadrul evenimentului a avut loc şi o prezentare susţinută de Dr. Raluca Ghionaru, medic de familie cu competenţe pediatrice, din partea companiei Evital. În cadrul acesteia specialistul a vorbit despre rahitismul la copii şi despre importanţa DHA pentru dezvoltarea optimă a copiilor. Ea le-a povestit părinţilor că DHA şi vitamina D3 se pot administra încă din prima zi de viaţă, având un rol important în dezvoltarea normală a văzului, creierului şi sistemului osos al copiilor. Produsul propus de Evital conţine DHA de origine vegetală din algele Schizochytrium – considerată cea mai pură sursă de DHA, dar şi DHA- 150 mg şi vitamina D3 10 μg (400 u.i.)/ 1 capsulă twist-off. DHA şi vitamina D3 se află în suspensie în uleiul de măsline, ceea ce înseamnă că există un risc mic de alergii pentru micii beneficiari ai proprietăţilor acestui produs.

Atelierul pentru copii a fost unul deosebit de interesant, fiind susţinut de echipa PlaYouth. Ingenioşi, tinerii din echipă le-au captat atenţia în permanenţă copiilor care au venit la atelier, implicându-i în tot felul de activităţi distractive şi creative. Unul dintre punctele de maxim interes ale atelierului au fost avioanele de hârtie făcute de copii, cu ajutorul trainerilor, care s-au dovedit a fi perfect funcționale, aşadar au zburat fără probleme prin librărie!

Foto: Alexandra Dincă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa