Fericirea în familie, ca o afacere de succes

Andreea Popa
familie-fericita-afacere-de-succes-totul-despre-mame

Aceiaşi paşi pe care îi urmezi pentru a avea o afacere de succes te pot duce şi la fericirea în familie

Văd în jurul meu părinţi cu funcţii importante la serviciu care se descurcă de minune atunci când vine vorba despre conducerea unei afaceri, a unui departament sau a unei echipe. Dar care sunt depăşiţi ca părinţi, reuşind cu greu să menţină armonia în familie. Iar asta în ciuda faptului că aceiaşi paşi pe care îi aplică la serviciu pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate i-ar putea ajuta foarte mult şi acasă.

Poţi oare compara bunul mers din familie cu cel dintr-o afacere? Se pare că da. Există câţiva paşi pe care ţi se pare normal să-i urmezi într-o companie, pentru a-ţi atinge scopul. Şi exact aceiaşi paşi îi poţi aplica şi acasă, pentru o familie mai fericită. Bruce Feiler, autorul bestseller-ului „The Secrets of Happy Families”, vorbeşte în cartea sa despre câţiva dintre aceşti paşi.

1. Stabiliţi-vă obiectivele!

Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteţi face, ca familie. Aşezaţi-vă cu toţii la masă (da, inclusiv copiii) şi vorbiţi despre ce îşi doreşte fiecare şi care sunt lucrurile care vă leagă. Care sunt valorile familiei? Ce fel de familie vreţi să fiţi? Vreţi, poate, să fiţi o familie care nu se ceartă tot timpul. Sau una care îşi petrece măcar un weekend pe lună la o cabană, pentru reconectare. O familie care se distrează împreună. Nu trebuie neapărat să fie nişte scopuri nobile, care să le ia ochii prietenilor când le povestiţi despre ele. Orice credeţi că vă va apropia este în regulă. La fel cum şi într-o afacere trebuie să stabileşti clar nişte targeturi, la fel o poţi face şi în familie.

2. Vorbiţi despre trecutul familiei

Este normal să cunoşti trecutul unei companii atunci când cumperi acţiuni, nu? Sau când te angajezi pe un post de conducere. La fel, este nevoie să cunoşti şi istoria familiei tale.

Studiile arată că acei copiii care cunosc trecutul familiei au o stimă de sine mult mai ridicată, sunt mai echilibraţi şi sunt mult mai încrezători în forţele proprii. Iar asta deoarece simt că aparţin unui întreg. Asta însă doar cu condiţia să nu le povesteşti doar despre partea frumoasă din trecutul vostru. Povesteşte-le şi despre perioadele mai tulburi. Poate unul dintre străbunicii lor a fost un mare medic, dar există şi un unchi undeva pe-acolo, în arborele genealogic, care a petrecut timp în închisoare sau a fost alcoolic. Poate cineva din familie a pus bazele unei afaceri de succes, care însă a ajuns la faliment din anumite cauze.

În acest fel, cunoscând istoria familiei, cu bune şi rele, copiii învaţă că în viaţă există suişuri şi coborâşuri în viaţă, dar că toate lucrurile pot fi depăşite. Astfel, dobândesc mai multă încredere în ei şi învaţă ce înseamnă perseverenţa.

3. Programaţi întâlniri frecvente

Dacă la serviciu te întâlneşti cu colaboratorii, cu colegii sau cu ceilalţi acţionari pentru a discuta despre evoluţia companiei, la fel ar trebui să stabileşti nişte întâlniri măcar săptămânale şi cu ceilalţi membri din familie. Nu trebuie să dureze mult: 20-30 de minute sunt suficiente. Timp în care să vorbiţi despre ce s-a întâmplat în decursul acelei săptămâni (cu bune şi rele, din nou) şi despre ce vă propuneţi să faceţi împreună, ca familie, în următoarea săptămână. Repet, nu trebuie să fie nu-ştiu-ce idei măreţe. O ieşire la film, o plimbare cu bicicleta, o seară de pizza, orice de care toată lumea să fie entuziasmată.

4. Negociaţi

Toţi paşii de mai sus presupun multă comunicare între voi. Deci, cu atâta vorbărie, este imposibil ca uneori să nu apară şi certuri. Ceea ce este normal. Dar este şi foarte important să nu laşi situaţia să degenereze. Aşa că ar trebui să înveţi să asculţi şi să negociezi.

Una dintre tehnicile de negociere folosite în afaceri şi pe care o poţi aplica cu succes şi acasă se numeşte “tehnica urcării la balcon”. Şi care nu presupune chiar să ieşi pe balcon, lăsându-i pe restul să se certe. Ci să te distanţezi puţin de toată problema, pentru a vedea imaginea de ansamblu şi pentru a-ţi oferi răgazul să scapi de sentimentele de furie sau frustrare care pun stăpânire pe tine atunci când te cerţi cu cineva.

Ce mai poţi face este să-i pui pe copii să găsească ei alternative cu care să fiţi cu toţii de acord iar apoi să alegeţi una dintre ele.

Indiferent de metoda aleasă, este foarte important să-i laşi şi pe copii să-şi spună părerea şi să le arăţi că ţii cont de ceea ce-şi doresc ei.

5. Fă tot posibilul

Oricine îţi va spune că vrea să aibă o familie fericită. Puţini vor putea însă să îţi spună ce fac concret pentru a dobândi acest lucru. Dacă în afaceri ştim cu toţii că trebuie să punem umărul la treabă pentru ca lucrurile să iasă bine, când vine vorba despre familie mulţi luăm lucrurile aşa cum sunt şi nu facem nimic pentru a le îmbunătăţi. Iar atunci, nici nu e de mirare că situaţia nu se schimbă. Dar, cu paşi mici, investind energie şi timp, putem să avem o familie mai fericită.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa