E greu să fii mamă!

TOTUL DESPRE MAME
e-greu-sa-fii-mama-totul-despre-mame

Cine a spus că meseria de mamă e cea mai grea din lume, a zis bine. Despre copiii care își pierd părinții spunem că sunt orfani, dar pentru părinții care și-au pierdut copiii, ce putem spune? Nu degeaba nu s-a inventat un cuvânt pentru asta. Pur și simplu nu există durere mai mare. Pentru că nici nu există meserie mai grea.

Grijile încep încă de când este în burtică

E greu să fii mamă încă de când îl porți în pântece și da, grijile noastre încep încă de atunci și nu se mai termină niciodată. Ne e frică de orice: Oare o să fie bine? Oare va fi sănătos? Apoi se naște și încep alte întrebări: Oare o să fiu o mamă bună? Oare o să-i înțeleg fiecare scâncet? Oare o să știu să-l hrănesc la timp? Sau oare voi ști când nu se simte bine?

Copilul crește și odată cu el și grijile noastre. Va veni timpul când ne va fi teamă să-l lăsam singur în casă, ne va fi teamă când va traversa strada pentru prima dată, în prima zi de școală, la prima lui dragoste, ne va fi frică de prima lui petrecere. Ne va fi frică de anturajul lui și de ceea ce i s-ar putea întâmpla, iar asta nu se termină niciodată. Pentru că asta înseamnă să fii mamă: o grijă continuă.

Cândva îmi acuzam mama de prea multă grijă, azi nu o mai fac. Azi am înțeles în sfârșit ce simțea când nu răspundeam la telefon, când plecam din casă seara, când am hotărât că e cazul să locuiesc singură, când își dădea seama că nu sunt bine și nu mă poate ajuta. E greu să fii mamă pentru că numai o mamă trăiește în fiecare zi cu atâtea frici în suflet.

Am învățat să îi spun în fiecare zi cât o iubesc

Îmi pare rău pentru greșelile mele, dar mă bucur că am învățat să îi spun în fiecare zi cât de mult o iubesc, am învățat că nu trebuie să mai treacă nicio zi în care să mă asigur dacă mama mea e bine, dar mai ales, am înțeles că pe mama nu vreau să o mint niciodată. Și dincolo de asta, pentru că o iubesc atât de mult, am învățat că trebuie să-mi port singură de grijă.

Acum aștept ziua când și copiii mei vor face la fel, probabil va fi un drum anevoios și plin de frici, dar, până la urmă, asta înseamnă să fii mamă.

Să nu fiți zgârciți în cuvinte și nici în gesturi.

Să trăiți prezentul ca pe ultima clipă în fiecare zi.

Vă recomandăm să citiți și ”Părinți liniștiți, copii fericiți”, de dr. Laura Markham. Vezi mai mult AICI.

Citește și:
Replici care ne scoteau din sărite în copilărie
Cum să-ţi vindeci rănile interioare ca să fii un părinte mai calm
Chestionarul durerii: bătaie, ţipete, pedepse sau izolare?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa