Domnica Petrovai a întors cuplul pe toate părţile la Serile TDM

Raluca Dumitrică
domnica-petrovai-totul-despre-mame

Cu umor şi căldură, Domnica Petrovai ne-a ajutat să vedem unde ne aflăm în ecuaţia relaţiei de cuplu

Intitulată „Tu şi eu: când iubirea nu este de ajuns că să fim fericiţi”, ediţia de noiembrie a Serilor TOTUL DESPE MAME a fost un bun prilej de a observa lucrurile pozitive din relaţia noastră de cuplu, dar şi pe cele care scârţâie şi către care ne putem concentra cu scopul de a le ameliora.

Ploaia şi vântul n-au schimbat cu nimic atmosfera de la ediţia de noiembrie a Serilor TDM, al cărei invitat a fost Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental şi fondator Mind Education Health. Dimpotrivă, au creat o stare de căldură aparte în Librăria Humanitas de la Cişmigiu care a contribuit, cumva, la sedimentarea informaţiilor oferite de specialistul invitat şi care ne-a făcut să ne gândim în timpul evenimentului la noi înşine, la partenerul nostru şi la relaţia de cuplu.

Iubirea e o artă

Încă de la începutul prezentării, Domnica Petrovai a accentuat că iubirea e o artă şi că este nevoie de efort susţinut pentru a o păstra la un nivel cât mai înalt. Tot ea a mai spus că este greşit să crezi că, dacă nu mai există spontaneitatea şi pasiunea de la început, a pierit şi iubirea, deoarece, dacă chimia dintre parteneri e biologică, pasiunea e rezultatul propriilor noastre acţiuni.
Psihologul nu s-a ferit să ne spună şi un adevăr pe care unii dintre cei prezenţi l-au privit cu scepticism: alegerea partenerului de viaţă are legătură cu trecutul nostru; noi suntem atraşi de familiaritate şi de aceea se întâmplă ca în jumătatea noastră să se regăsească ceva din părinţii noştri. Tot ea a mai spus că ne îndrăgostim pentru a ajunge la sentimentul de iubire necondiţionată, iar iubirea, până la urmă, nu e altceva decât o alegere.

Piedici în calea iubirii

Şi chiar dacă alegerea făcută a fost una bună, se poate întâmpla ca, la un moment dat, ceva să nu mai funcţioneze. De exemplu, este bine de ştiut că atunci când criticăm, când suntem defensivi, când suntem agresivi, când ne retragem şi îl evităm pe partener, când devenim reci şi distanţi, când tacem şi renunţăm sau ne resemnăm… iubirea nu merge bine. Din această pricină sunt foarte utile conversaţiile în cuplu care să poată să ne ajute să exprimăm ce simţim, ce avem nevoie, ce vrem, fără să renunţăm la noi şi fără să îl rănim pe celălalt. Util este şi să învăţăm să îl ascultăm şi să îl înţelegem pe partener, să nu reacţionăm la reacţiile acestuia, să nu dăm vina pe el sau să ne învinovăţim pe noi şi să ne asumăm responsabilitatea cu onestitate.

Sfaturi pentru ambii parteneri

Pentru că cei din sală au aşteptat nişte sfaturi concrete de la Domnica Petrovai, cu ajutorul cărora să îşi poată condimenta sau pune din nou pe roate relaţia lor, psihologul a furnizat o serie de ponturi pentru că relaţia de cuplu să fie una excelentă, iar pasiunea să fie menţinută şi recâştigată. Pe lista acestor ponturi s-au aflat: gesturi simple îndreptate către celălalt şi făcute zilnic, folosirea constanţa a cuvântului „mulţumesc”, existenţa unor pasiuni comune, dar şi în afară cuplului, o seară pentru cuplu cel puţin o dată pe săptămâna, o surpriză cel puţin o dată pe luna, exprimarea aprecierii zilnice, în cuvinte, pentru tot ceea ce face şi îţi oferă celălalt, să îi spun cel puţin o dată pe zi „Te iubesc!”, mici surprize şi o viaţă sexuală satisfăcătoare pentru partenera şi pentru ţine. Nu în ultimul rând, psihologul a mai accentuat că bărbaţii trebuie să aibă o relaţie de prietenie cu cel puţin 1 bărbat.

Spre final, Domnica Petrovai ne-a spus că într-un cuplu valorile comune trebuie să fie încrederea, loialitatea, fidelitatea, grijă şi responsabilitatea, accentuând că, din păcate, pe lângă toate acestea, iubirea moare dacă noi nu evoluăm atât individual, cât şi la nivelul relaţiei dintre noi.

Copiii care au luat parte alături de părinţii lor la această ediţie a Serilor TOTUL DESPRE MAME s-au simţit de minune la atelierul special derulat de Creative Arts. Cu ajutorul acestora, micuţii au creat cele mai nostime semne de carte şi alte născoceli amuzante din carton colorat.

Foto: Bogdan Dincă

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa