Despre depresie cu optimism, la Serile TOTUL DESPRE MAME

Raluca Dumitrică
Vlad-Stroescu-totul-despre-mame

Medicul Vlad Stroescu a vorbit  despre depresie şi depăşirea ei

„Sentimentele negative nu te fac o mamă rea – între depresie, epuizare şi vinovăţie” a fost tema ediţiei cu numărul 15 a Serilor TOTUL DESPRE MAME, ce l-a avut ca invitat pe psihiatrul Vlad Stroescu

Pentru mine, ca mamă care s-a confruntat de două ori cu vâltoarea unor stări de tristeţe, confuzie şi neputinţă, întâlnirea cu psihiatrul Vlad Stroescu a fost ca o gură de aer proaspăt. Aşteptam cu nerăbdare explicaţiile specialistului referitoare le depresia postpartum şi am înţeles că n-am fost singura mamă din lume care a trecut printr-un asemenea moment şi că oricine se poate izbi de astfel de stări sufleteşti. Asta nu înseamnă, însă, că cele care se află în acest impas nu trebuie să încerce să repare ceea ce nu mai merge ca pe roate în vieţile lor şi că nu au nevoie de ajutor.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare psihică definită prin criterii subiective, redate de suferinţa pe care o încearcă omul. Această tulburare există din totdeauna, fiind descrisă chiar din vremea lui Hipocrate şi pentru care s-au făcut mereu eforturi în direcţia explicării ei. Depresia este destul de întâlnită la femei, afectând 20-25% dintre acestea în cursul vieţii şi 10-15% femei într-un an. În ceea ce priveşte legătura sa cu naşterea, 20% dintre femei trec prin depresie postpartum, în timp ce 80% dintre femeile care au născut se confruntă cu baby blues. Medicul Vlad Stroescu a mai adus în discuţie un amănunt foarte interesant, acela că şi bărbaţii pot face depresie postpartum.

Identificarea depresiei şi soluţiile de a ieşi din această stare

Depresia nu este tocmai uşor de definit. Pe lista criteriilor depresiei se numără dispoziţia depresivă, anhedonia (persoana nu mai poate simţi plăcerea într-o situaţie normală), variaţia cu minim 5% a greutăţii, insomnia sau hipersomnia, agitaţia sau lentoarea, oboseala, lipsa de energie, devalorizarea, vina excesivă, problemele de concentrare/atenţie/memorie, indecizie, gânduri recurente de moarte. Pentru stabilirea diagnosticului, primele două criterii trebuie să se regăsească obligatoriu la pacient, iar per total trebuie să fie bifate 5 puncte dintre cele enumerate.
Depresia poate să îmbrace o formă tipică, caracterizată de lentoare, amorţeală afectivă, insomnie, lipsa apetitului, oboseală, sau forma atipică, cu agitaţie, labilitate emoţională, hiperactivitate, prea mult somn, apetit mai mare.

Soluţiile pentru ieşirea din depresie sunt conştientizarea problemei, etapă în care familia are şi ea un mare rol, dar şi alocarea unui timp special propriei persoane, acceptarea ajutorului de la cei din jur, foarte mult sport şi eliminarea factorilor de risc care favorizează depresia sau o întreţin (spre exemplu, fumatul). Ulterior, ajutorul profesioniştilor – psiholog, psihiatru, psihoterapeut, care pot recomanda în funcţie de cazuri şi un anumit tratament sau psihoterapie – este cel care va contribui decisiv la depăşirea depresiei.

Depresia se vindecă!

Deşi subiectul depresiei este delicat şi destul de rigid, dr. Vlad Stroescu a făcut ca întâlnirea să fie una relaxată nu doar prin prisma stilului său carismatic de expunere, ci şi datorită experienţei sale de părinte şi de fin observator al modificărilor stării unei mame după naştere. Iar eu, la finalul prezentării, am înţeles foarte clar că cele două litere scrise la un moment dat cu majuscule pe un slide şi care formau cuvântul da sunt perfect îndreptăţite să fie foarte mari. Da, poblemele se vindecă, iar depresia postpartum sau orice altă depresie ne lovește poate şi trebuie să dispară din vieţile noastre. Doar aşa îi vom arăta că suntem mai puternici decât crede.

Copilaşii prezenţi împreună cu părinții lor la acest eveniment au luat parte la un atelier coordonat de Holy Molly. În cadrul acestuia, cei mici au făcut tot felul de tablouri simpatice din seminţe şi flori din hârtie reciclată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa