Frica de a vorbi în public. Cum să o depășești prin răbdare și exercițiu

Raluca Dumitrică
frica de a vorbi în public femeie portavoce
Glosofobia sau frica de a vorbi în public este o adevărată problemă, iar manifestările ei seamănă într-o oarecare măsură cu atacurile de panică.
frica de a vorbi în public femeie portavoce
Glosofobia sau frica de a vorbi în public este o adevărată problemă, iar manifestările ei seamănă într-o oarecare măsură cu atacurile de panică.

Frica de a vorbi în public poate fi învinsă!

Glosofobia sau frica de a vorbi în public este o adevărată problemă, iar manifestările ei seamănă într-o oarecare măsură cu atacurile de panică. Înainte de a lua contact cu aceasta, dar şi în timpul discursului te trec frisoanele, ai gesturi necontrolate ale mâinilor şi o înfățișare terifiată, îţi tremură vocea şi nu mai ştii ce voiai să zici.

Ai trecut şi tu prin această situaţie? Atunci e timpul să faci ceva, mai ales că glosofobia nu este ceva incurabil. Aceasta se poate trata prin pregătire şi exerciţii constante, eforturi pe care ar fi bine să le depui mai ales dacă jobul tău presupune susţinerea constantă de discursuri. Pune în aplicare sfaturile noastre utile care te vor ajută să-ți depășești reținerile.

Cum învingi frica de a vorbi în public. Sfaturi pentru timizi şi introvertiţi

1. Pentru a depăşi frica de a vorbi în public trebuie să te pregătești temeinic

Se întâmplă să nu fii un orator înnăscut şi nici să-ţi vină o sumedenie de idei pe măsură ce eşti în plin discurs? Sau poate că eşti la primele discursuri şi simţi un trac fantastic la gândul că vei vorbi în faţa publicului? Un pas foarte important este să-ţi pregăteşti speech-ul cât mai bine. Fă acest lucru cu cel puţin o săptămână înainte, ca să să fii sigură că te vei descurca aşa cum trebuie, şi alcătuieşte-ţi textul urmând un fir logic al ideilor. Totodată, este foarte util să stabileşti dinainte câteva exemple şi istorisiri care te vor ajuta să-ţi susţii părerile, exersând cu voce tare până simţi că eşti stăpână pe discurs. Poţi chiar să te înregistrezi în situaţia în care ai pregătit un speech foarte important. Nu strică să faci o probă acasă, pentru a diminua pe cât posibil principalul motiv al fricii resimţite, acela că nu ştii cum te prezinţi de fapt în faţa oamenilor.

Cum învingi frica de a vorbi în public – 2. Gândește-te la ce vrea publicul să audă

Un public plictisit se va manifesta pe măsura plictiselii, ceea ce s-ar putea să îţi provoace emoţii si mai mari. Pentru a preveni acest moment neplăcut gândeşte-te atunci când îţi compui discursul la informaţiile pe care oamenii aflaţi în faţa ta şi-ar dori să le audă: ştiri, detalii din culise sau soluţii la problemele lor. Oferă-le ce-şi doresc!

3. Învață din experiența altor speakeri

Eşti în faţa primului discurs în public sau, deşi nu eşti o novice în acest domeniu, nu ai mai vorbit de ceva vreme? Antrenează-te prin urmărirea unor clipuri cu cei de la TED. Pe lângă faptul că sunt interesante şi pline de informaţii, te ajută să te şi imaginezi în locul lor şi să retrăieşti momentul în care toată lumea te priveşte.

Tehnici care te ajută să scapi de frica de a vorbi în public – 4. Discursul poate fi un rol

Până la urmă, vorbitul în public este un spectacol artistic, iar asta poate fi un avantaj, chiar dacă nu eşti actriță. La fel cum petrecerile costumate sunt un succes pentru că oamenii se simt eliberaţi când interacţionează din spatele unei măşti, imaginează-ţi actul de a vorbi în public ca pe un rol şi uită de inhibiţii. Situaţia seamănă cu cea în care bei un pahar de vin roşu. Dar nu te apuca să te foloseşti de beneficiile vinului înaintea unui discurs!

5. Ieşi în față cu punctele tale forte

Ai un simt al umorului înnăscut, care ţi-a adus de mulţi ani de zile numai aprecieri? Atunci folosește-l! Dimpotrivă, dacă nu eşti foarte haioasă, să nu faci glume în momentele cheie. Poţi spune o poveste interesantă, în schimb, pe care o ştii doar tu şi care este legată de subiectul întrevederii.

Cum învingi frica de a vorbi în public – 6. Inspectează camera unde vei vorbi

Un alt sfat util este acela de a vedea înainte, în măsura posibilităţii, locul unde urmează să vorbeşti. Nu strică să exersezi acolo textul pregătit şi să te aşezi în locul de unde îl vei prezenta. Mai poţi face un exerciţiu de imaginaţie şi să vizualizezi sala plină, iar lumea cu ochii pe ţine. Ideea este pusă adesea în practică chiar şi de muzicieni înaintea concertelor şi te ajută să diminuezi frica pe care o resimţi înainte de a vorbi în public.

Diana Marasoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa