De ce este atât de importantă inteligenţa emoţională?

Raluca Dumitrică
inteligenta-emotionala-totul-despre-mame

Inteligența emoțională nu trebuie subestimată! Iată de ce:

Cred că nu există om care să nu ştie cu ce se mănâncă inteligenţa. Dar, din nefericire, despre inteligenţa emoţională se cunosc mult mai puține lucruri.

Cel care a popularizat conceptul de inteligență emoțională la scară largă este un psiholog american, Daniel Goleman, a cărui primă carte pe acest subiect a devenit un titlu de referință în acest domeniu. Psiholog, jurnalist ştiinţific şi scriitor, Goleman a preluat teoria psihologică a inteligenţei emoţionale de la alţi doi psihologi americani, Peter Salovey şi John Mayer, şi a întors-o pe toate părţile în cartea sa intitulată chiar aşa, Inteligenţa Emoţională, volum publicat în 1995, în care explică pe larg ce este inteligența emoțională și de ce oamenii inteligenți emoțional au șanse mai mari să aibă o viață împlinită.

Ce este inteligenţa emoţională?

Inteligenţă emoţională este acea abilitate de a recunoaşte sentimentele noastre şi pe ale oamenilor din jur, dar şi de a le controla. Astfel, datorită posibilităţii de a sesiza diferite emoţii şi de a le numi avem oportunitatea de a acţiona şi gândi într-un anume fel, ceea ce ne ajută să fim echilibrați pe mai multe planuri (personale, profesionale, în relaţia de cuplu şi cea cu cei mici). Cercetările au demonstrat că persoanele care posedă un nivel sporit al inteligenţei emoţionale au rezultate mai bune la serviciu, o sănătate mentală mai bună decât a celorlalţi oameni, dau dovadă de calităţi de lider şi au şanse mai mari de reuşită în varii domenii, formând, totodată, relatii mai pline de armonie cu semenii lor.

Cultivând încă de la vârste fragede inteligenţa emoţională a copiilor noştri trasăm şi noi, părinţii, calea către împlinirea și echilibrul din viața copiilor noștri.

5 componente ale inteligenţei emoţionale

Deoarece inteligenţa emoţională este un domeniu complex, este bine de ştiut că, potrivit lui Daniel Goleman, există 5 componete ale sale care trebuie înţelese.

1. Conştientizarea de sine

Aceasta reprezintă capacitatea de a recunoaşte şi de a înţelege stările personale şi emoţiile noastre, dar şi efectul lor asupra altor peroane. Particularităţile acestei conștientizări sunt date de încrederea în sine, evaluări personale realiste, precum şi un simţ al umorului autocritic.

2. Autoreglarea sau managementul emoţiilor personale

Autoreglarea este capacitatea de a ne controla sau redirecţiona impulsurile şi acele stări care au un potenţial distrugător la adresa noastră, dar şi tendinţa de a gândi înainte de a acţiona, anulând judecată pripită. Ca particularităţi ale acesteia se numără integritatea şi încrederea, sentimentul de confort faţă de stările de confuzie şi capacitatea de a fi deschis la schimbare.

3. Motivaţia internă

Aici este vorba despre acea pasiunea instrinsecă ce ne motivează mai mult decât recompensele externe când vrem să ducem un lucru la bun sfârşit. Poate fi vorba despre o credinţă interioară referitoare la lucrurile cu adevărat importante din viaţă, dorinţa de a învăța, bucuria de a descoperi şi de a efectua ceva, sentimente care apar atunci când persoana este implicată într-o anumită acţiune. Este vorba şi despre înclinaţia de a ţinti către anumite obiective cu multă energie şi perseverenţă. Particularităţile motivaţiei sunt o dorinţa puternică de a reuşi, prezenţa optimismului chiar şi atunci când eşecul e iminent, dar şi angajamentul faţă de un grup sau o persoană.

4. Empatia

Să fii empatic presupune să ai abilitatea de a înţelege emoţiile altor persoane şi să posezi aptitudinea de a trata oamenii potrivit reacţiilor emoţionale pe care le au. Ca semne distinctive ale sale enumerăm capacitatea de a consolida calităţile şi de a le menţine, dispoziţia de a interacţiona adecvat cu oamenii care intră în contact cu tine şi care aşteaptă ceva de la tine. Educaţional, empatia este adesea văzută ca fiind cea care conţine compasiune sau duce la compasiune, care implică nelinişte ori grijă şi dorinţa de a atenua emoţiile sau experienţele negative în alţii. De reţinut că empatia nu implică în mod necesar compasiunea, aşa cum am crede instant, ci şi un posibil comportament plin de cruzime.

5. Abilităţile sociale

Priceperea de a gestiona relaţii şi de a crea conexiuni, dar şi abilitatea de a găsi un numitor comun şi de a construi o relaţie de prietenie, în asta constau abilităţile sociale. Eficienţa în a lua decizii, puterea de convingere şi priceperea în gestionarea conflictelor se numără printre particularităţile acesteia.

Volumul “Părinți liniștiți, copii fericiți”, de Dr. Laura Markham, este disponibil aici.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa