Vocea ta. E mai simplu să fii tată sau să fii mamă?

Delia Grigoroiu
Mama versus tata Totul despre mame

Disclaimer: acest text poate răni orgolii feminine, dar mai ales pe cele masculine; recomandăm a nu se citi pe stomacul gol sau cu un pahar gol în față.

Mi-a plăcut mereu de mine, ca femeie. Și niciodată nu mi-am dorit să fiu bărbat, nici când durerile nașterii m-ar fi împins spre o astfel de idee. Îmi place că pot să mă machiez, că mă vopsi oricând și oricum și îmi place că e legal și cultural acceptat ca tocurile să-mi pună în evidență posteriorul. Femeile știu despre ce vorbesc.

Însă, ca mamă… E greu, ca să o zic pe a dreaptă. O mamă le face pe toate și nu mereu e aplaudată pentru că e mamă. O mamă duce în cârcă și o casă, și niște copii, și un soț (în cazurile fericite), și un job (tot în cazurile fericite). Un tată e un bărbat fericit și liniștit. Eu așa zic, și știți de ce? Pentru că are mult mai multe motive să fie liniștit decât o mamă.

Iată:

Ieșitul în oraș, mamă versus tată:

Când o mamă iese în oraș singură, la vreo întâlnire cu fetele sau la vreo sindrofie, care credeți că e prima întrebare pe care o primește?

– Unde ți-ai lăsat, fato, copilul?

– E cu ta-su acasă! Hai că nu stau mult că poate plânge după mine.

Și după numai 10 minute de liniște încep sms-urile de la tatăl rămas acasă:

cum e?

bine, am ajuns.

e ok? ce zic fetele?

sunt bine, hai că nu stau mult

ok. copilul e bine. mânâncă, a făcut și caca

ok

și acu ne jucăm

k

când vii?

nu știu, nu stau mult

bine. să mă suni când vii spre casă

k

nu mai avem pâine

bineee, iau. hai că vb acuș

ok, distracție plăcută

mersi

și pupă fetele din partea mea

ok, le pup, hai că mai am juma de oră de stat

bine, scuze, te las.

mersi, pup

pup. să mă suni, da?

daaaaaaa!

Însă, când un tată iese în oraș, mai ales la bere cu băieții, ce i se spune imediat cum apare în peisaj?

– Bineeee, măăă! Ai reușit, hai, ia o bere!

Nu tu unde e copilul? dar ce face mititelul? sau cum e cu școala lu ăla micu? E de ajuns că a reușit să scape de acasă în timp, cât să mai stea vreo patru, cinci ore cu băieții. Iar soția îl sună o singură dată, apăsat, ca să-l certe că iar a ieșit  în oraș și stă cu orele și poate să-i aducă aminte că și-a uitat cheile acasă.

Ajunsul acasă, mamă versus tată

Ce face o mamă care lucrează full-time atunci când intră pe ușă? Ba chiar de cum intră în scara blocului? Liste, liste liste:” trebuie să pun rufe la spălat cât pun niște paste la fiert că iar nu am nimic pentru cină, și dacă mai trântesc și o salată scap usor. Off, dar mâine? Las că scot niște pui și pun de-o ciorbă după ce îl culc pe ăla mic. Și tre să întind și rufele de dimineață, plus călcat de cămăși și hăinuțe pentru copil, că io mă descurc, arunc pe mine o rochie stilul șifonat și aia sunt mâine, măcar nu am ședința importantă. Off, să vezi cum mă iau ăștia de bună de cum intru pe ușă, nici nu apuc să mă descalț că parcă văd că ăla mic are chef de joacă și soțul niște planuri pentru mai târziu. Iar eu nu vreau decât să zâmbesc și să mă trântesc pe canapea de unde să mă târăsc după vreo două ore direct în pat.”

Dar un tată când ajunge acasă, după orele de lucru, ce credeți ca face? Intră, e întâmpinat cu urale: a venit tataaaaa acasăăă! E pus la masă, de către soție, e pus la curent cu ce s-a întâmplat peste zi, e întrebat dacă a fost ușor sau greu la serviciu. E cel preferat în materie de joacă sau de teme de făcut. Se joacă cu copilul, îl spală și, în cazurile cele mai fericite, îl culcă pe cel mic, de multe ori adormind și el fericit și liniștit lângă prunc. Și doarme cel puțin 7 ore pe noapte, spre deosebire de mama care e mereu trezită de copii, în miezul sau sferturile cele mai dulci ale nopții.

Prietenia și joaca, mamă versus tată

Nu-i așa că cei mici se joacă mai interesant cu tații? Mai ales băieții, care îi preferă pe tați la jocuri în aer liber sau la cele de putere? Iar fetele îi preferă în jocurile cu prințese și ceaiuri dansante. În schimb, cu mamele e același: mamiiiiii, hai să pictăm o pasăreee! hai să facem ceva din plastilină sau mamiiiii, fă-mi o parcare minunată din cele 100 de mașini. Sau, mamiii, hai să ne jucăm de-a cortul! Nu zic, e frumos să te joci cu copilul, dar tații parcă au parte de cea mai mare distracție, nu credeți? Mai ales că mereu tata e cel mai bun prieten al meu!

– Păi și mami, ce e?

– E mami!

– Și nu e prietena ta?

– Nuuu, e doar mami!

 

Voi ce credeți? Cum e mai bine: să fii doar mami sau să fii tată?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa