Când și cum să îi spui copilului că divorțezi de tatăl/ mama lui

Theodora Fintescu, redactor
cum să îi spui copilului că divorțezi
La discuția despre divorț ar trebui să participe, atunci când e posibil, ambii părinți.

Cum să îi spui copilului că divorțezi, când știm cu toții că divorțul este un eveniment traumatic atât pentru cei doi parteneri, cât și pentru copil? Brusc, un părinte pleacă, ambii părinți sunt tulburați emoțional, iar copilul, nu o dată, se simte responsabil sau, mai rău, vinovat. Din acest motiv, este necesar să știm cum îl protejăm și cum îl ajutăm să proceseze acest eveniment.

Iată recomandările psihologului Oana Tenea, într-un articol publicat pe smartliving.ro:

Copiii sunt adesea victimele colaterale ale unui divorț. De cele mai multe ori ei nu vor ca relația părinților să se încheie, dar nu sunt implicați în procesul decizional. Sunt îngrijorați de ceea ce li se va întâmpla și au nevoie de informații pentru a înțelege cum se va schimba viața lor pe viitor.

Ideal este ca primele astfel de discuții să aibă loc în prezența ambilor părinți (când acest lucru este posibil), pentru ca împreună să poată conține emoțiile copiilor și răspunde la întrebări. Copiii merită să știe adevărul despre dinamica familială disfuncțională, deoarece, în cele din urmă, secretele provoacă mai multe daune.

Cum să îi spui copilului că divorțezi. Minciunile, de evitat

Numeroase studii de caz demonstrează modul în care un divorț afectează în mod negativ copiii și cum anumite convingeri deformate de acest eveniment, modifică negativ modul în care copiii se percep pe ei înșiși și pe ceilalți, în special relațiile viitoare.

Copiii sunt, de asemenea, detectoare de minciuni puternice, înțelegând mult mai multe decât adulții le dau credit. Transparența cu privire la divorț, inclusiv schimbările de finanțe, spațiu sau noile constrângeri de timp, oferă copiilor instrumente valoroase pentru a face față scenariilor din viața reală și le arată că le prețuiți inteligența și îi valorizați.

Cum le vorbim copiilor despre divorț

Primul pas este de a le comunica transparent decizia luată. Chiar dacă este o discuție dificilă și dureroasă, este necesar să vorbiți cu copiii voștri despre planurile de divorț, pentru a nu afla acest lucru indirect, fie de la alt membru al familiei, fie auzind întâmplător discuțiile dintre voi. Pentru copii este foarte dureros să afle astfel despre divorț și se vor simți excluși și neimportanți.

Ideal ar fi ca ambii părinți să planifice împreună când și unde va avea loc această conversație și să își aloce timp suficient pentru a fi la dispoziția copilului cât are el nevoie.

De preferat ar fi ca această mărturisire să aibă loc la sfârșit de săptămână, atunci când există posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.

Capcane emoționale pe care le întindem copiilor

Nu este indicat ca mesajul să fie livrat înainte de ora de culcare sau în zile speciale (sărbători). Dacă nu există înțelegere și cooperare între parteneri, atunci de preferat ar fi să se apeleze la un consilier de specialitate pentru a media orice eventual conflict. Dacă sunt mai mulți frați, atunci este necesar ca discuția să fie purtată cu toți odată, în același timp, de către ambii părinți.

Evitați tentația de a găsi un „vinovat” pentru divorț, chiar dacă simțiți sub imperiul emoțiilor puternice că cei mici trebuie să știe „adevărul”. Nu uitați că problemele au privit strict cuplul vostru, iar copiii nu trebuie să devină confidenții suferințelor voastre, nici sprijinul de care aveți nevoie în astfel de momente.

Astfel de jocuri prind copiii la mijloc, neputincioși în a vă rezolva problemele de viață, obligați să își declare loialitatea față de unul dintre părinți. Indiferent ce s-a petrecut între voi doi, pentru ei rămâneți în continuare „mama și tata”.

Comunicarea eficientă

În măsura în care puteți, folosiți cuvântul „noi” atunci când explicați deciziile care au fost luate: „Nu suntem fericiți împreună” sau „Amândoi dorim ca certurile noastre să înceteze” sau „Am încercat să ne rezolvăm problemele, dar nu am reușit”.

Este nepotrivit și nerecomandat să oferiți detalii specifice despre motivul pentru care ați ajuns la divorț. Cei mici probabil vor pune întrebări și, de regulă, copiii mai mari vor face presiuni pentru informații, astfel încât să poată înțelege de ce viața lor se va schimba.

Astfel, chiar dacă nu veți împărtăși detalii cu caracter personal, fiți pregătiți să dați o explicație generală, fără să vă învinuiți reciproc: „Speram că acest lucru să nu se întâmple niciodată, dar nu putem să ne reparăm relația”, „Amândoi ne dorim lucruri diferite în viața noastră.” sau „Ținem în continuare unul la celălalt, dar nu ne mai iubim”.

Amintiți-vă că acestea sunt probleme pentru adulți pe care copiii, chiar și cei inteligenți și maturi, nu le pot înțelege încă.

Citiți continuarea articolului pe smartliving.ro pentru a afla:

  • Cum să stabiliți cu cine va locui copilul
  • Cum să faceți ca cel mic să nu se simtă responsabil de divorț
  • De ce este periculos să îi încărcați pe copiii cu suferința voastră emoțională

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa