Cum să ai mai multă răbdare cu copilul. Trucuri pentru a deveni o mamă zen

Alexandra Constantin
să ai mai multă răbdare

Cu greu îți păstrezi calmul când trebuie să te împarți între nevoile copilului, statul peste program la locul de muncă, treburile casnice și cele de la serviciu, dar și relația cu partenerul de viață. Îți venim în întâmpinare cu sfaturi care să te ajute să ai mai multă răbdare și să faci mai ușor față stresului de peste zi.

Profită de timpul pe care îl petreci alături de micuț

Petreci cea mai mare parte din timp având grijă de copil sau încercând să-l educi fără a avea parte de fapt de timp de calitate alături de el. Cel mai bine este să lași deoparte activitățile care duc la apariția stărilor de stres și gândește-te la unele care să te relaxeze, dar care să prindă bine întregii familii. Mergi cu copilul, de exemplu, la un curs de dans sau de înot ori profită de timpul liber și gătiți împreună desertul lui preferat. Nu numai că vă veți bucura de un dulce preparat în casă, ci vă puteți distra împreună.

Nu uita cât de important este să rămâi calmă

Se știe că părintele este cel mai bun exemplu pentru copil. De aceea este cel mai indicat să-ți păstrezi calmul atunci când cel mic nu înțelege ceea ce îi spui sau ajunge să facă crize de furie. Starea de calm pe care el o poate observa la tine este o lecție prețioasă. Vorbește-i cu calm chiar și atunci când este nervos sau agitat și spune-i că veți continua discuția după ce se calmează și el.

Separă viața personală de cea profesională

Obișnuiești să mai aduci acasă din sarcinile de la locul de muncă și să le rezolvi în timpul tău liber? Una dintre greșelile pe care le fac frecvent mamele este că nu păstrează o limită clară între viața profesională și cea personală, fapt ce ajunge să-ți afecteze starea de spirit, respectiv atitudinea pe care o ai față de partenerul de viață sau de copil.

Fă-ți timp și pentru tine

Nu este deloc ușor să te împarți între ,,meseria” de mamă, cea de soție și, nu în ultimul rând, de sarcinile de la locul de muncă. Cu toate acestea, pentru ca starea ta de spirit să fie una bună, iar atmosfera din familie să fie echilibrată, este bine ca, din când în când, să-ți faci puțin timp și pentru tine. Mergi cu prietenele la o cafea, citește în liniște cartea preferată sau fă alte activități care te ajută să te relaxezi și să-ți încarci bateriile.

Împarte treburile ce țin de locuință

Simți deseori că treburile casnice și prepararea mâncărurilor îți ocupă mare parte din zi și nu mai rămâne suficient timp pentru a petrece alături de cei dragi? O bună soluție în astfel de cazuri este să împarți sarcinile casnice nu doar cu partenerul de viață, ci și cu copilul. Faptul că toată lumea se implică este nu doar un bun exemplu pentru cel mic, ci și o bună modalitate prin care îți poate rămâne timp pe care să-l petreci alături de familie.

Ai încredere în intuiția ta de mamă

Multitudinea de cărți care explică cum este bine să crești un copil și presiunea societății în ceea privește maternitatea le poate face pe unele mame să simtă că greșesc sau că nu fac la fel de bine lucrurile precum prietenele lor. Nu uita că cel mai important este, înainte de toate, să te bazezi pe intuiția ta de mamă. Nu există o vârstă ideală la care să ai primul copil sau metode educaționale care să dea rezultate la fiecare micuț în parte. Tu o să simți mereu ce este mai bine pentru tine sau pentru copilul tău.

Exercițiile de respirație, de ajutor

O bună soluție pentru momentele în care răbdarea este pusă la grea încercare sunt și exercițiile de respirație. Nu doar că sunt ușor de realizat, ci ajută la combaterea stărilor de de tensiune. Trage aer în piept timp de 4 secunde, ține-ți puțin respirația, apoi expiră pentru a elibera aerul din cutia toracică. Repetarea acestui exercițiu te ajută să gestionezi mult mai bine stările de stres, lucru de care este des nevoie în ,,meseria” de mamă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa