Cum înjură mamele ca să nu vorbească urât? Iată ce mărturisesc 8 mămici sincere

Alexandra Irimiea
mama medic copil suparata

Nu e frumos să înjuri. O știm cu toții. Încercăm să ne abținem, dar cine nu înjură să arunce primul cu piatra, zic. Însă există și variante „ocolitoare”… Iată cum înjură mamele ca să nu vorbească urât.

Toată lumea înjură, la un moment dat, iar mamele nu fac vreo excepție. Sunt și ele oameni. Își mai ies și ele din minți.

Imaginați-vă următorul scenariu:

Jucării peste tot. Chiuveta e plină de vase. Copiii țipă și se ceartă pe te miri ce mașinuță. Și-apoi calci peste o piesă de lego. Mmm… mamă, mamă ce cuvinte îți vin la gură! Dar ce să faci! Nu poți să le spui, copiii sunt de față. Ce exemplu le dai? Pe de altă parte, te-ai enervat. Om ești și tu.

Toate am trecut prin asta. Dar pentru că știm că nu e frumos să înjurăm, încercăm să ne abținem. Uneori însă ne mai scapă câte-o vorbă, dar nu orice vorbă. O mamă este mereu atentă, așa că folosim alte cuvinte pe care le rostim cu patos ca pe o înjurătură.

Iată ce au mărturisit opt mămici sincere despre momentele lor de… scurt-circuit.

Cum înjură mamele: invocă pisici și cepe

“Mama ei de treabă”, “Ai, să-mi trag palme!”, “Du-te-n… pisici”, “Fir-ar să fie!” sau mai scap câte-un „Ceapa mă-tii“ – dar astea nu la adresa copilului. El și-a mai auzit de la străbunici, mai în glumă, mai în serios, “dărăbana ta de copil!” și a fugit repede să ne spună râzând: “băi, tataie m-a înjurat!” – Violeta (33 ani), mama lui Claudiu (9 ani)

„Ei pisici”, „Tu-ți mămăliga”…nu prea știu, probabil îmi scapă și altele… – Maria (36 ani), mama Ralucăi (9 ani) și a lui Bogdan (2 ani)

“De felul meu, nu prea înjur, dar sunt situații când invoc pisicii: Pisici, pisici, pisici! Nu prea are efect pentru că lui Teodor îi plac pisicii. Sau mai am textul cu „ai supărat-o pe mama”, la care el vine și mă pupă frumos, cu țocăit, și mai și zice moi, moi în loc de măi, măi. Vă dați seama că se duce toată supărarea!

„Mai am și varianta cu „of, Teodor, of“, pe care a preluat-o și el când îi scapă o jucărie din mână sau când se stropește cu supa” – Alina (36 ani), mămica lui Teodor (2 ani și trei luni)

„Tare subiectul. Eu sunt mai calmă de obicei. Cred că cel mai des îmi iese un “fi-ți-ar … să-ți fie!” – Gabi, 36 ani, mămica lui Daniel (4 ani)

Cum înjură mamele? Cu pui și cu mămăligi

Faza e că eu nu înjur de fel, maxim ceva gen: “să-mi bag”, fără a spune ce sau “pana mea”, dar și astea foarte rar! – Ioana, 33 de ani, mămica Anei (8 luni)

„Mama mă-sii de treabă“, „puii mei“, „cucu meu“! Și când sunt la volan “căcatule” 😊 Nu cred că sunt un bun exemplu… Dar băieții știu că nu trebuie să spuna asta și zic “rahat” sau “căcățel”. Mă îndoiesc că nu există case în care nu se înjură. Oricum o să audă, într-un fel sau altul. Soțul e cu “să-mi bag picioarele” și îl mai aud pe Andrei: “Pff! Să-mi bag picioarele… nu merge! – Alexandra (39 ani), mămica lui Andrei (6 ani) și a lui Luca (3 ani și 8 luni)

Cel mai des spun „Du-te-n puii mei“ sau „Tu-ți mămăliga ta“, dar le-o zic sub formă de glumă. – Nicoleta, mama lui Andrei (18 ani), Iuli (11 ani) și a lui Denis (7 ani)

Spun „Du-te-n mă-ta“ când mă enervez, de obicei când facem teme. – Liliana, mama lui Andrei (8 ani)

Acum mi-a venit și mie rândul să fac o mărturisire. Recunosc că și eu înjur. Zic un „Să-mi bag picioarele în ea de treabă“ sau un „Du-te-n puii mei“.

Și ca să fiu sinceră până la capăt, la volan mai îmi scapă câte-un cuvânt mai urât, știți voi de care, dar destul de rar, mă abțin mult când sunt cu Iusti în mașină. Însă el remarcă imediat și-mi spune „Mami, ai vorbit urât“.

Și-atunci îmi zic singură un „Ups!” și îi spun copilului că am greșit, că nu e frumos să înjuri și că o să fiu mai atentă data viitoare. Dar om sunt și eu. Și mai sunt situații care mă scot din minți. Pe voi, nu?

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa