Cum îi arăţi copilului că-l iubeşti

cum-ii-arati-copilului-ca-il-iubesti-totul-despre-mame

Nu-i demonstrezi copilului că-l iubeşti numai prin cuvinte!

De cele mai multe ori, anumite gesturi pot avea mai multă valoare decât câteva cuvinte spuse pe fugă, iar viaţa de familie se resimte uneori ca fiind complicată: Oare facem lucrurile corect? Oare ne împărţim timpul eficient şi toată lumea e fericită? Oare copilul meu înţelege că fac tot posibilul pentru a-i fi bine?

Ca părinţi punem multă presiune pe umerii noştri pentru a avea o casă decentă şi un trai frumos pentru copiii noştri, însă tocmai acest lucru ne face să uităm uneori care sunt felurile prin care ne putem exprima iubirea necondiţionată.

Din experienţa mea, uneori faptele au un impact emoţional mai mare decât orice cuvânt, iar partea bună este că sunt gesturi care nu necesită programare şi unde mai pui că sunt şi gratuite?

Iată cum îi arăţi copilului că-l iubeşti:

1. Uită-te în ochii lui

Trăim într-o lume nebună, joburile devin tot mai solicitante, tehnologia a devenit membru de familie, iar schimbul de priviri lasă de dorit. Cu siguranţă ţi s-a întâmplat şi ţie cel puţin o dată să-ţi vorbească puştiul şi să-i răspunzi cu ochii din telefon sau dintr-un e-mail. Fie că vorbim despre copilul tău sau oricare altă persoană, vei fi percepută ca şi când nu-ţi pasă, ori nu vrei să îi laşi copilului tău o astfel de senzaţie.

Atunci când cel mic începe să vorbească, lasă totul şi acordă-i atenţia necesară, chiar şi pentru un minut. Explică-i de fiecare dată când eşti ocupată şi roagă-l să te înţeleagă. Dacă nu poţi să renunţi sub nicio formă la activitatea pe care o faci, spune-i pur şi simplu că mai ai nevoie de puţin răgaz, iar apoi îi vei oferi toată atenţia.

Poate că nici nu aţi dat importanţă până acum la asta, însă în lumea calculatorului şi a televizorului, privirile fac minuni şi în afară de asta, îi vei oferi un bun exemplu pentru viitoarele lui relaţii.

2. Îmbrăţişează-l:

Îmbrăţişează-l și lasă-l pe el să aleagă momentul în care de desprinde din îmbrățișare. Asigură-te de fiecare dată că îmbrăţişările voastre sunt speciale şi că îi oferi tot timpul de care copilul tău are nevoie. Conştient sau nu, va şti că acela îi este locul şi că poate sta oricât doreşte, oricând.

3. Zâmbeşte-i:

Există vreun alt motiv de bucurie mai mare decât copiii? Nu. Şi probabil că mulţi dintre noi ştim asta, însă cum suntem percepuţi de copii dacă nu le arătăm că sunt motivul bucuriei noastre?

Nu o dată am văzut copii stingheriţi, care într-un fel sau altul simţeau că i-ar fi întrerupt pe adulţi. Nu e normal. Normal este să discutăm cu ei, să le oferim atenţia cuvenită, chiar şi pentru un minut.

4. Oferă-i pur şi simplu:

Câteodată copiii îşi doresc lucruri, iar dacă vrei să le faci pe plac, oferă-le pur şi simplu: fără reproşuri, fără predici şi învăţături, fără să aștepți ceva în schimb, fără să le reproșezi că „tu faci atâtea pentru ei”.

Și arată-i că ai încredere în el! Aceasta ar trebui să fie o dovadă de iubire zilnică.

Tu cum îi arăţi copilului tău că-l iubeşti?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa