Cicăleala mamei e sănătoasă!

mama-cicalitoare-totul-despe-mame

  Cicăleala poate fi constructivă

  Uram cicăleala mamei și parcă era interminabilă în copilărie. Mă strâmbam din cale-afară pe ascuns la ea fără să știu cât de norocoasă sunt. Mă revoltam urlând că știu eu ce fac și că mama nu mai are dreptul să-mi spună nimic. Dar nu știam un lucru pe care acum îl apreciez atât de mult: eu aveam o mamă căreia îi păsa de mine!

  Sunt atâția copii care nu au avut parte de „cicăleală”…

  Care este diferența între cicăleala constructivă și cea distructivă?

  Cred că la un moment dat, toți am spus: „Cât de cicălitoare este mama„, fără nelipsitul gest de a da ochii peste cap! Totul depinde de ton și de abordarea părinților, astfel că între a spune: „Ar fi bine să faci așa pentru că..” și „Tot timpul faci lucrurile pe dos!” e o diferență. Sigur că până la o vârstă când în sfârșit copiii pot face diferența între bine și rău, este posibil ca toți părinții să fie considerați cicălitori, însă va veni și ziua aceea când copilul va avea suficient discernământ încât să-ți mulțumească.

  Așa că, dragă mămică, nu folosi un ton iritat și nu țipa, însă ai grijă să fii fermă, să-i aduci la cunoștință copilului consecințele faptelor, dar mai ales, argumentează-ți decizia. Orice copil se întreabă „De ce?” și, chiar dacă nu va mai avea curaj să întrebe, fii sigură că totuși își va pune singur această întrebare. Așa că ar fi bine să-i răspunzi tu.

  Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-l crești pe cel mic, îți recomandăm cu drag cartea Copii crescuți cu blândețe, pe care o găsești aici.

  Atenție, însă! Copiii au nevoie să le amintești ce au de făcut, așa că nu te enerva când uită să facă un lucru pe care i-ai rugat. Amintește-le cu calm și vezi ce se întâmplă.

  Vă mai amintiți de ce spuneam noi despre mamele noastre că sunt cicălitoare? Pentru că întotdeauna aveau dreptate… „Spală-te pe mâini!„, „Mănâncă legume!„, „Stai dreaptă!„, „Nu mai sta atât la calculator!„, „Nu mai umbla cu spatele gol!„. Mama mea era cicălitoare în ochii mei, dar avea atât de multă dreptate și îi mulțumesc în fiecare zi pentru asta!

  Sunteți sau nu niște mame cicălitoare?

  Citește și:

  Cum ştii dacă bărbatul de lângă tine va fi un tată bun?
  Chestionarul durerii: bătaie, ţipete, pedepse sau izolare?
  De ce îmi iubesc trupul

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa