Ce să nu vorbeşti lângă un copil

TOTUL DESPRE MAME
ce-sa-nu-vorbesti-langa-un-copil-totul-despre-mame

Sunt cuvinte pe care nu ar trebui să i le spui niciodată unui copil, însă în aceeași măsură trebuie să fii atent și la ce îi spui indirect, adică la ceea ce vorbești lângă cel mic.

Este important să luăm în calcul faptul că tot ce văd sau aud copiii la noi vor face la rândul lor. Chiar dacă micuțul tău este la câțiva metri distanță de tine sau pare ocupat cu activitățile lui, asta nu înseamnă că nu aude ce vorbești.

Cei mici devin foarte curioși și asimilează orice cuvânt sau gest făcut de tine.

Iată ce nu trebuie să vorbești lângă un copil:

1. Nu bârfi:

Fie că vorbești la telefon, fie cu un membru al familie, evită bârfa sau cuvintele urâte. Copiii nu știu să fie discreți și există posibilitatea să vorbească în plus atunci când nu este cazul. Mai mult decât atât, prin bârfă, oricât de nevinovată ar fi ea, îi oferi un exemplu negativ.

2. Nu te plânge de felul în care arăți:

Știm deja povestea păpușilor Barbie și felul în care au influențat negativ atâtea fetițe din întreaga lume. Evită să te plângi de greutatea ta și nu fi critică cu felul în care arăți în fața copilului tău pentru că îl vei face și pe el să devină critic vizavi de aspectul său fizic sau. Învață-l să se iubească așa cum este și să nu țină cont de standardele de frumusețe impuse de societate. În schimb, ai putea să-l înveți ce înseamnă să aibă un stil de viață sănătos, cum îi poate fi influențată sănătatea dacă alege să consume mai multe fructe și legume sau de ce ar trebui să facă mai mult sport. O imagine de sine sănătoasă este la fel de importantă atât pentru un copil, cât și pentru un adult.

3. Evită discuțiile despre tragedii:

Despre televizor nu mai este cazul să spunem că poate avea o influență negativă asupra copilului, nu-i așa? Dacă ar fi să analizăm puțin situația, ne-am da seama că până și noi suntem afectați emoțional de ceea ce vedem la știri sau în tot felul de emisiuni. Mintea copiilor nu trebuie să fie încărcată cu astfel de lucruri, are tot timpul din lume să facă asta când va fi adult, așa că ai grijă să-și găsească de lucru cu jucării, cărți, sporturi sau povești potrivite vârstei lui.

4. Nu face discriminări:

Copilul preia foarte ușor din mentalitatea părinților și vocabularul acestora. Dacă nu vrei să crești un copil cu idei preconcepute, care să fie orbit de prejudecăți atunci când dezvoltă relații cu cei din jurul său, ai grijă să nu-l expui unui mediu care încurajează o astfel de gândire. Fii sincer și onest și nu face niciodată catalogări legate de naționalitate, de gen, de etnie etc.

5. Nu înjura niciodată:

Evită să jignești sau să folosești înjurături în preajma copilului. O să repete aceleași cuvinte și nu vei avea nicio scuză pentru a-l face să nu mai vorbească așa. Nu uita că puterea exemplului este cea mai importantă, așa că acordă atenție felului în care vorbești. Atunci când ești foarte nervoasă, încearcă să te descarci departe de el.

Citește și ”Copii crescuți cu blândețe” și află de ce au nevoie copiii pentru a deveni adulți echilibrați, empatici și fericiți. Cartea este disponibilă AICI.

Citește și:
Ne naştem rasişti?
Nu mă joc cu tine, ești țigan!
Hai să vorbim corect!
Dedi Grigoroiu: Pisica mamei tale!
De ce îmi iubesc trupul

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa