Când e timpul pentru al treilea copil? Sau pentru al doilea? Mamele care au trecut printr-o astfel de dilemă ne spun care sunt avantajele şi dezavantajele de a avea copii mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi ca vârstă.
Pentru o viață liniștită cu mai mulți copii citește și Părinți liniștiți, frați fericiți!
Când copiii din grupul de joacă al fetiţei mele au trecut de vârsta de un an, mai multe mămici care pierduseră greutatea acumulată după naştere au început să ia din nou proporţii şi să anunţe că aşteaptă la doilea copil. Pe măsură ce mai anunța cineva o nouă sarcină, celelalte mămici se întrebau: Când e timpul pentru al treilea copil?Când e timpul pentru al doilea copil? Și, dacă nu acum, atunci când?
La mine, întrebările nu-și mai aveau rostul. La aniversarea de un an a fetiţei, deja mă întorsesem la pantalonii mei largi de trening. Nu pot spune că această a doua sarcină a fost plănuită, i-am cam lăsat pe toţi cu gura căscată. Întâi m-am panicat, gândindu-mă care vor fi efectele venirii unui nou bebeluș în familia noastră. Oare ce va simţi fetița, oare voi apuca să dorm 8 ore în deceniul ăsta? Sunt mirată de cât de bine ne-am adaptat. Sigur că au fost nişte nopţi nedormite, dar acum copiii mei sunt cei mai buni prieteni”.
Mai puţin de doi ani diferenţă între frați
Cum diferenţa de vârstă este mică, timpul petrecut cu copiii este mai concentrat. Pentru multe mame este foarte bine, securizezi casa o singură dată pentru bebeluşi. Nu scapi bine de colici şi erupţie dentară că vine al doilea sau al treilea copil și o iei de la capăt.
“Deja mă ocupam de scutece, aşa că nu am mai avut ce învăţa”, spune Janerl Lampson din Bakersfield , California, care are doi copii la diferenţă de 16 luni.” Mi-ar fi plăcut să am gemeni, sunt genul care spune ”dacă tot te ocupi de unul, te-ai descurca și cu al doilea”. La fel, mamele care au avut cu greu un copil sau cele trecute de 30 de ani sunt motivate să mai încerce să mai aibă un copil până când vârsta biologică nu devine o problemă.
Avantajele: Dacă îţi place intensitatea, vei fi răsplătită într-un an sau doi cu doi copii care se joacă împreună. Multe mame ce au copii sub 2 ani spun despre ei că au tendinţa de a fi mai puţin geloşi pe fraţii lor. “Fetiţele mele sunt mereu împreună”, ne-a spus Dara Federman, o mamă din Brooklyn. “Deunăzi, Eliana mi-aspus că vrea să trăiască mereu alături de Leah”.
Cel mai mare beneficiu al diferenţei mici de vârstă? Banii. Pentru majoritatea cursurilor de dans, înot etc se oferă reduceri pentru fraţi.
Dezavantajele: Bine ai venit, haos! Uneori ţi se va părea că cei doi copii îşi coordonează tantrumurile, accidentele cu pipi şi smirocăiala întenţionat ca să nu ai vreo pauză. ”Primii doi ani au fost tare dificili”, spune Susan Hayden, din Seattle, mamă a lui Charlie de 5 ani şi ai Clarei de 4. “Mereu unul era bolnav sau nu dormea. Nu m-am bucurat de multe momente relaxante, pentru că mereu se întâmpla ceva”. Căsnicia, în această perioadă, este supusă la un mare test, pentru ca ambii părinţi intră în caruselul nopţilor nedormite.
Sfatul expertului: Chiar dacă fratele mai mare nu pare gelos, el se va purta altfel pentru că lumea sa a fost tulburată. “La 1 sau 2 ani, el nu va putea să spună ce simte, dar e confuz şi furios”, spune Valerie Maholmes, expert în dezvoltarea copiilor, de la Institutului de Sănătate şi Dezvoltare a Copilului.
”Aveţi grijă să-i dezmierdaţi pe ambii copii ca nimeni să nu se simtă lăsat pe dinafară. Când sunteţi cu cel mic în braţe, iar fratele mai mare e în cameră, ca să reduceţi rivalitatea, puteţi spune: acum să-ţi povestesc despre copilul nostru mai mare, el ştie să facă foarte multe lucruri de calitate”, spune Adele Faber, co-autor al cărţii “Fraţi, dar fără rivalitate”.
Sfaturi pentru a păstra armonia în familie
“Nu vă fie teamă să cereţi ajutorul de la soţ, părinţi, babysitter, care vă pot oferi o pauză pentru voi şi ceva mai multă atenţie pentru bebeluş. Luaţi-o încet”, spune Courtney Kennedy din Emmaus, Pennsylvania.
Diferenţă de 2-4 ani între frați
Această pauză e menită să vă ajute să vă păstraţi sănătatea mintală. Deja aţi dormit destul după copilul numărul 1, acum vă puteţi gândi cu încredere că vă veţi trezi la ora 2. Deja aveţi o experienţă vastă ca părinte.
Avantaje: “Copilul cel mare va fi la creșă, iar voi aveţi timp de petrecut cu bebeluşul. Nu-mi dădeam seama ce importată e diferenţa aceasta de vârstă”, spune Jennifer Page o mamă de trei copii cu diferenţă de peste 2 ani între ei.
În timp, copiii devin tot mai apropiaţi unul de celălalt, unele jucării şi jocuri se potrivesc amândurora, iar mamele spun că cel mai mare dintre copii e mereu un model pentru ceilalţi. ”Îmi dau seama ce bine dezvoltat este AJ faţă de fratele lui la aceeaşi vârstă. A mers mai repede, s-a prins cum e cu fotbalul. Acum se joacă împreună”.
Această diferenţă mi-a lăsat timp ca să mă ocup şi de cariera mea
“Diferenţa de 2-4 ani ar putea fi cea mai potrivită, presupunând că intraţi în clasicul concediu de creştere al copilului. Această diferenţă mi-a lăsat timp ca să mă ocup şi de cariera mea”, Spune Mary Plaza, consultant de asigurări şi mamă a 3 copii.
Dezavantaje: ”Pentru unele mame, aveastă tranziţie de la bebeluş la copil mic poate fi şi o reinterpetare a filmului Ziua cârtiţei. Cu excepţia câtorva luni, spune mama celor 3, am schimbat scutece cam 10 ani”.
E dificil să angajezi babysitter când ai trei copii
E dificil să angajezi babysitter când ai doi copii. “Când copilul meu mai mare era mic, să găsesc pe cineva să aibă grijă de el o oră sau două era uşor, toată lumea voia asta. Dar când e vorba de un copil mic şi un bebeluş, mai ales când cresc şi unul are 5 şi altul 3, nimeni nu spune Nu din prima, dar toţi dau de înţeles că ar trebui să fie ultimii la care să apelezi.
Sfatul expertului: Primului născut îi va fi greu să se obişnuiască cu un bebeluş, mai ales că vă avea doar pentru sine, iar când nu aveţi timp să vă jucaţi cu el ar putea să se frustreze. Drept rezultat, ar putea să încerce să pedepsească bebeluşul. Încercaţi să nu-i spuneţi tot timpul “Nu”, pentru că asta ar putea cultiva rivalitatea între fraţi. Spunându-I copilului tot timpul “Nu” îl faceţi să dea vina pe bebeluş, spune Linda Sona, psiholog şi autor al unui ghid pentru părinți.
Cum să ai un cămin armonios? Cerându-i copilului mai mare să vă ajute cu bebeluşul, îl face să se simtă un membru important al familiei.
Diferenţă de 5 sau mai mulţi ani
Te mai poți întreba, după cinci ani, când e timpul pentru al treilea copil? Avantajele sunt mari cu o astfel de diferenţă de vârstă, pentru că fiecare din copii va primi suficientă atenţie din partea părinților. ”Ești mai matură, mai deşteaptă și nu atât de agitată ca la primul”, spune Laurette, o mamă a trei copii cu diferență mare de vârstă între ei. “Am mai multă răbdare şi am învăţat să ignor micile probleme. În relaţia de cuplu, am avut mai mult timp pentru noi”.
La fel, copiii mai mari învaţă să fie mai independenţi
Dezavantaje: În fiecare zi treceţi de la lecţii şi sport la bebeluşie, ceea ce presupune că îl duceţi peste tot şi pe bebeluşul morocănos. ”Nu m-am gândit ce obosită voi fi încercând să întreţin un bebeluş la meciul fratelui său. Si din punct de vedere financiar, diferenţa aceasta de vârstă are dezavantaje. Aveţi nevoie de un alt cărucior, alt scaun de masină etc”, mai spune Laurette.
Fratele cel mare va fi mai degrabă supărat decât gelos
Fratele cel mare va fi mai degrabă supărat decât gelos. Nu va fi încântat să piardă statutul de copil unic. Partea bună e că ai 9 luni la dispoziție să îl pregătești. Folosește din plin această perioadă pentru a-i vorbi despre marile schimbări ce vor urma.
Cum să aveţi un cămin armonios: Bebeluşul va primi multă atenţie, aşa că fratele mai mare trebuie şi el împlicat. Permite-i să-i citească povești bebelușului și acordă-i privilegii. Nu uita că și fratele cel mare are nevoie să petreacă timp cu părinții.