Ascultarea veritabila şi atenţia, în prim plan la Serile TDM

Raluca Dumitrică
daniela-andreescu-totul-despre-mame

Daniela Andreescu: „Atenţia este cel mai preţios dar pe care îl putem oferi cuiva”

Zeci de părinţi au venit, mulţi dintre ei alături de copilaşii lor, la ediţia cu numărul 16 a Serilor TOTUL DESPRE MAME, pentru a afla de la Daniela Andreescu, coach, facilitatoare de ateliere de meditaţie şi mindfulness, autoarea mai multor volume despre comunicare şi mindfulness, cum să-şi asculte în mod autentic copiii şi cum să primească deschis tot ce le oferă micuţii lor.

Despre „Jocul de-a atenţia şi ascultarea veritabilă” am stat de vorbă cu Daniela Andreescu pe 24 aprilie la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Am aflat de la ea că ascultarea este legată foarte mult de prezent, dar şi de focalizarea pe vorbitor în momentul în care acesta transmite o informaţie. Dacă vom face efortul de a fi atenţi la mesajul transmis şi la cel care ni-l transmite, avem toate şansele să căpătăm abilitatea de a fi un ascultător veritabil, de a asculta persoana şi ”adevărul” celuilalt.

Cum putem fi un bun ascultător, așadar?

Deşi a asculta pare un lucru natural şi uşor de realizat, există, totuşi, nişte paşi care trebuie făcuţi pentru a atinge nivelul unui bun ascultător. Este nevoie de pregătire, marcată de disponibilitate de timp şi de spirit, astfel ca următorul pas să fie cel de ascultare integrală.

Ascultarea poate fi deschisă, activă şi participativă. În cadrul acestei ascultări intervin şi obstacole, aşa cum sunt preocupările, emoţia puternică, interpretarea sau străduinţa de a înţelege. Ca să ne îmbunătăţim abilităţile de ascultare, fiecare dintre noi trebuie să se ocupe de propriile nevoi relaţionale (în afara relaţiei cu copilul), să înveţe să se asculte şi să îşi dezvolte capacitatea de a-şi dirija în mod conştient atenţia. Putem, totodată, să ne şi jucăm cu atenţia, construind o atitudine de explorare, relaxat-curioasă, şi primitoare.

Jocuri pentru ascultarea copilului

Cât de greu poate să fie să ne ascultăm copiii? Deloc, am fi tentaţi să spunem. Cu toate astea, este nevoie de puţin exerciţiu pentru a reuşi să devenim mai buni în ceea ce priveşte ascultarea, proces care aduce numai beneficii relaţiei dintre părinte-copil. Astfel, putem inventa un „joc de-a atenţia” cu cel mic, joc care trebuie să fie unul „fără miză” de succes sau eşec. Este nevoie de ceva creativitate în punerea în aplicare a acestui joc, dar efectul său va merita efortul nostru. Totodată, trebuie să ştim să-i acordăm copilului atenţie de calitate, atenţie integrală, îndreptată către toată fiinţa lui. (Un alt sfat pe care îl putem utiliza este acela de a afla mai multe despre metoda Espere, metodă concepută pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a relaţiona într-o manieră viabilă, facilă și eficientă.)

Nu trebuie uitat că, atât în relația cu copilul nostru, cât şi în relaţia pe care o avem cu partenerul de viaţă, părinţii noştri, prietenii şi colegii, ascultarea veritabilă favorizează sănătatea relaţiei. Iar atenţia este cel mai preţios dar pe care îl putem oferi cuiva. De asemenea, ascultarea nu este doar despre interlocutor, ci şi despre noi înşine. Pentru că noi nu ne acordăm atenţie nouă, acest lucru îşi pune amprenta asupra întregii relaţii de cuplu sau a celei pe care o avem cu copiii. Să învăţăm să ne ascultăm şi să ne respectăm pe noi, să îi ascultăm şi să îi respectăm pe ceilalţi şi vom putea crea legături solide cu oamenii dragi din jurul nostru, învăţând să ne redescoperim şi să ne apreciem mai mult şi pe noi înşine.

Atelierul pentru cei mici a fost susţinut de echipa de la Interaktiv University, care i-a făcut pe cei mici să-şi pună imaginaţia la lucru şi să creeze tot felul de obiecte haioase și ingenioase din materiale reciclate şi din suluri de hârtie igienică.

Foto credit: Alexandra Dincă/Fotografii de familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa