Ai niște socri care înţeapă? Cum gestionezi sfaturile nedorite venite de la ei

Ileana Mirescu

Din nefericire, când spunem socri de coşmar nu spunem Robert de Niro în comedia Meet the Fockers. Nu e ca şi când toţi socrii au avut cariere militare sau în SRI și sunt gata-gata să ne atace atunci când facem un pas uşor greşit, făcând, bineînțeles, şi o sală întreagă de cinema să râdă. Departe de realitate un asemenea „socru de coşmar”. În viața de zi cu zi, socrii care înțeapă sunt cei care fac remarci mai mult sau mai puțin subtile despre calitatea îndoielnică a felului în care au fost călcate cămășile fiului lor. Ah, și să nu uităm de cum își dau ochii peste cap când aud de cuvântul „parenting”. Iată niște sfaturi care să te ajute să reziști atacului.

Cum să gestionezi sfaturile nedorite venite din partea socrilor

Este uşor să te inflamezi atunci când îţi sunt puse sub semnul întrebării alegerile de părinte, mai ales când vine vorba de critici din partea membrilor familiei. Însă e oare posibil doar să exagerezi sau să fii hipersensibilă? Soacra oare chiar ţi-a pus gând rău sau tot ce îşi doreşte este, de fapt, să îţi împărtăşească informaţii bine intenţionate (deşi greşite)? Gândește-te bine, într-o zi în care ești relaxată, și notează-ți concluzia pe prima pagină a agendei, să o găsești ușor înainte de viitoarea vizită a socrilor.

Cum să gestionezi sfaturile nedorite venite din partea socrilor: Valori familiale

Este posibil să fi auzit un milion de glume și de bancuri despre socri, dar când vine timpul să faci faţă unor socri reali, mai ales după ce devii părinte, nu mai este uşor să vezi partea amuzantă. Din păcate, nu îţi poţi alege socrii; ei vin la pachet cu jumătatea ta mai bună, alături de care, la un moment dat, te hotărăşti să îţi întemeiezi o familie. Iar aceasta este rădăcina celor mai multe probleme: educaţia pe care ai primit-o de la părinţii tăi diferă de cea pe care a primit-o partenerul tău de la ai lui.

Fiecare familie are propriile sale valori şi tradiţii, precum şi moduri de a se comporta ca un întreg. Unele familii discută zilnic, pe când altele pot trăi şi săptămâni întregi fără să îşi vorbească la telefon; într-o familie e posibil să se povestească orice amănunt, pe când în alta e posibil să existe limite până unde se poate împărtăşi intimitatea cu ceilalţi, fie ei chiar rude; unele familii îşi dau sfaturi fără să gândească prea mult, pe când altele sunt mai puţin intruzive, mai subtile. Încearcă să iei lucrurile așa cum sunt.

Relaxează-te

Pentru a gestiona cu calm intervenţiile din afară, ai putea încerca să priveşti din punctul de vedere al celuilalt. Dacă soacra ta pare pregătită să te submineze, poate fi un semn că are nevoie să se simtă importantă în propria piele, fie că o face pe socoteala ta. Până la urmă, ea l-a crescut pe cel care actualmente ţi-e partener, iubit şi tată al copiilor tăi; e posibil ca mama lui să îşi dorească uneori ca importanţa să îi fie și ei recunoscută.

Până la un punct, nu este exclus că soacra ta să simtă că trebuie să concureze cu tine pentru dragostea şi respectul copilului ei (partenerul tău); modul tău de a-ţi educa copiii poate fi un soi de ameninţare pentru cum i-a crescut ea pe ai ei.

Pe de altă parte, nu uita că e bunica micuţilor tăi şi că e posibil ca tot ce îşi doreşte este să te ajute, împărtăşindu-ţi din cunoştinţele şi experienţa sa.

Nu există câştigători

În ultimă instanţă, nu se pune problema cine „câştigă” o dispută, ci de a crea o relaţie apropiată între copil şi bunicii săi. Aşa că, atunci când nu eşti de acord cu socrii, ar fi bine să ţii mine că poţi prinde mai multe muşte cu miere decât cu oţet.

Întrucât relaţia copiilor tăi cu bunicii este una permanentă, este important să încerci să găseşti puncte comune. Întreab-o pe bunică ce părere are despre un subiect neutru sau invit-o să fie mai implicată şi oferă-i feedback pozitiv. Spre exemplu: „Vrei să îl ajuţi tu în seara aceasta cu baia?” sau „Adoră să îl duci la plimbare în parc să privească rațele pe lac”.

Dacă te confrunţi cu sfaturi nedorite, indiferent cât de bine intenţionate ar fi, fie îi poţi spune cinstit şi politicos că îţi simţi autoritatea subminată, fie poţi trage aer în piept şi să îi răspunzi calm cu ceva de genul „Asta funcţionează bine pentru noi” sau „Copilul este mult mai fericit aşa”.

O altă opţiune ar fi să îi mulţumeşti bunicii pentru sfaturi şi să îi spui entuziastă că vei ţine minte pentru data viitoare. Ai putea să alegi ce anume ţi se potriveşte ţie şi copilului, şi să ignori restul.

Cum să gestionezi sfaturile nedorite venite din partea socrilor: Educaţia

Ai putea să îi povesteşti soacrei tale cele mai recente informaţii pe care le-ai citit într-o carte sau pe internet, care să sublinieze că ceea ce faci tu în educaţia copiilor este sănătos. Ar fi bine să procedezi proactiv, înainte ca ea să îşi expună părerile proprii şi să te pună în situaţia de a fi defensivă.

Dacă nimic din toate acestea nu funcţionează, ai putea scoate „armele grele” – „medicul/psihologul nostru aşa ne-a sfătuit”.

Un front unit

Dacă partenerul tău ia partea mamei sale, este normal să îţi doreşti să intervii. Dar, din nou, cel mai bine este să rămâi calmă: solicită sprijinul partenerului spunându-i cum te simţi, fără să te enervezi sau să îl pui în situaţia de a alege între tine şi mama sa. De asemenea, este important să îi spui cât de mult îi apreciezi eforturile parentale – „Eşti un tată minunat. Îmi place modul în care…” Fă-l apoi să vadă cât de vulnerabilă te fac aceste critici şi cât de mult ai nevoie de sprijinul lui pentru a fi o mamă încrezătoare şi competentă.

Cum să gestionezi sfaturile nedorite venite din partea socrilor: E dreptul tău

Poate fi dificil să ţii piept părinţilor, dar dacă tu şi partenerul vă puneţi de acord asupra lucrurilor cu adevărat importante şi vă sprijiniţi unul pe celălalt, sunt şanse mari să aveţi succes în stabilirea şi respectarea unor limite.

Rezervaţi-vă timp pentru a discuta ce anume vă deranjează la părinţii celuilalt şi hotărâţi care sunt problemele pentru care merită să menţineţi o poziţie fermă.

Ce anume îi dai copilului de mâncare sau cum decizi să îl disciplinezi pot fi priorităţi asupra cărora nu vrei ca alţii să intervină. Dacă, însă, soacra ta consideră că este important să îi calci soţului cămăşile de trei ori pe săptămână, ai putea să închizi ochii, fiind mai mult o grijă a ei personală. Până la urmă, tu, partenerul şi copilul sunteţi o familie, şi este timpul să vă stabiliţi propriile voastre reguli, valori şi tradiţii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa