9 sfaturi ca să fim niște părinţi relaxaţi

TOTUL DESPRE MAME

Zilele acestea lucrezi la lista cu lucrurile pe care ți le dorești în 2013 și în top se află dorința de a fi un părinte mai relaxat? Iată nouă sfaturi care te pot ajuta să transformi în realitate această dorință și te pot ajuta să devii un părinte care nu se simte copleșit din cauza numeroaselor datorii și obligații din viața de zi cu zi, care nu reacționează exagerat la fiecare boacănă pe care o face copilul și care țipă rar sau deloc.

 

1. Fă distincţia între lucrurile pe care le poţi schimba şi cele pe care nu le poţi schimba. Nu îţi pierde timpul şi energia îngrijorându-te vizavi de lucrurile pe care nu le poţi schimba şi concentrează-te asupra acelora pe care le poţi controla.

2. Priveşte problemele şi preocupările în mod obiectiv. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă ţi-ai permite să treci cu vederea anumite aspecte? Privind în ansamblu, merită tot stresul tău? Poate că problema în legătură cu care ţi-ai făcut griji nu este o problemă adevărată.

3. Ţine cont de faptul că cei mici nu sunt „răi” – pur şi simplu, uneori se întâmplă să nu se comporte așa cum îşi doresc părinţii.

4. Toate comportamentele au un scop. Nu privi doar la ce anume face sau nu face copilul provocându-ţi supărări sau griji. Concentrează-te asupra factorilor care au condus la această situaţie, ia în considerare ce anume ar trebui să faci şi pune câteva întrebări ajutătoare micuţului. Cum se simte? S-a întâmplat ceva anume de se poartă într-un anume fel? De ce anume are nevoie sau ce anume îi lipseşte? E posibil să descoperi că este un tipar la mijloc. În orice caz, este mai uşor, de regulă, să gestionezi un comportament problematic dacă ştii ce se ascunde în spatele său.

5. Înainte de a reacţiona la o situaţie anume, ia-ţi câteva momente pentru a te calma şi a-ţi calcula cuvintele şi acţiunile. Ia în considerare ce efecte ar putea avea acţiunile tale asupra persoanei din faţa ta. Este incredibil cum poţi dezamorsa o situaţie potenţial explozivă luându-ţi 10-20 de secunde în care să taci şi să te gândeşti înainte de a acționa!

6. Simplifică-ţi activităţile. Prioritizează-ţi treburile şi ţine cont în permanenţă de nevoile tale şi ale copilului. Este chiar atât de grav dacă nu calci hăinuţele copilului? Chiar este nevoie să mergi prin magazine într-o anume zi? Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci azi?

7. Dacă există un anume comportament pe care ţi-ai dori să îl vezi la copilul tău, cum ar fi, spre exemplu, „bunele maniere”, în loc să îi aminteşti continuu să spună „mulţumesc” şi „te rog”, ai putea să joci cartea „modelului de urmat” şi să foloseşti tu însăţi aceste cuvinte magice. Nu uita că cei mici îi copiază în permanenţă pe cei din jur, mai ales dacă aceia se întâmplă să fie părinţii săi.

8. Fă în aşa fel încât activităţile de familie să nu fie un stres prea mare şi menţine-le suficient de prietenoase şi întotdeauna adecvate nivelului copilului tău. Un micuţ de trei ani nu va găsi prea multă distracţie într-o cafenea, teatru sau restaurant preţ de două ore; o plimbare în parc sau într-o librărie pentru copii ar putea fi o alternativă mult mai uşor de gestionat.

9. Copiii nu sunt adulţi în miniatură. Ei nu au aceleaşi aşteptări materiale şi nevoi precum adulţii, nu sunt capabili să ia decizii în legătură cu orice. Aşadar, ţine minte să te porţi cu copiii pe măsură vârstei lor. Tot ce îşi doresc este să fie iubiţi şi sfătuiţi în tot ceea ce fac.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa